ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Ποιο είναι το σχέδιο που θα παρουσιάσει η Κομισιόν την Πέμπτη - Οι 4 βασικοί άξονες
Ο χρόνος πιέζει για να καταλήξουν επιτέλους σε μία λύση, η οποία θα έπρεπε να είχε αποφασιστεί εδώ και μήνες.
Εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των 27 κρατών της ΕΕ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συζητηθεί για ακόμα μία φορά το κρίσιμο θέμα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η Κομισιόν φαίνεται να καταλήγει σε ένα πρώτο σχέδιο τεσσάρων αξόνων για να καλύψει τις αντικρουόμενες απόψεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη, που παρουσιάζουν διαφορετικά αιτήματα ανάλογα με την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο, την ενεργειακή τους επάρκεια και την γενικότερη οικονομική τους κατάσταση.
Ο χρόνος πιέζει για να καταλήξουν επιτέλους σε μία λύση, η οποία θα έπρεπε να είχε αποφασιστεί εδώ και μήνες. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ αυτοί είναι οι τέσσερις βασικοί άξονες του σχεδίου που θα παρουσιάσει η Κομισιόν στα κράτη μέλη.
Σε 4 άξονες το σχέδιο
- Ο πρώτος άξονας του σχεδίου της Κομισιόν αφορά την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, μια πλατφόρμα δηλαδή που θα επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προμηθεύεται σε ευρωπαϊκή βάση φυσικό αέριο. Η ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τη διαπραγματευτική της ισχύ ώστε να προμηθευτεί φυσικό αέριο σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές και αυτή η πλατφόρμα θα λειτουργήσει και ως προστατευτικό δίχτυ για τα πιο μικρά κράτη- μέλη που είναι πιο αδύναμα ως αγοραστές .
- Ο δεύτερος άξονας αφορά έναν μηχανισμό αλληλεγγύης. Αν υπάρξει ένα κράτος μέλος που θα βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ξεμείνει δηλαδή από φυσικό αέριο τον χειμώνα θα προμηθευτεί από κάποιο άλλο με ένα δίκαιο αντίτιμο.
- Ο τρίτος άξονας αφορά τη μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου. Υπάρχει μια πρώτη απόφαση για μείωση της κατανάλωσης 15% φέτος τον χειμώνα. Η Κομισιόν συζητά ότι θα μπορούσε να ζητήσει την ενεργοποίηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που θα καθιστούσε υποχρεωτικό το πλαφόν
- Ως ύστατο μέτρο η Κομισιόν προτείνει ένα δυναμικό πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου , μέτρο το οποίο ζητά η Ελλάδα μαζί με άλλες 14 τουλάχιστον χώρες που θα έχει χρονικό ορίζοντας της τάξης των τριών μηνών.
Πηγή:ethnos.gr