ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιο κοντά ΗΠΑ και Κίνα για το εμπόριο
Το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου οι εξαγωγές της Κίνας στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν 36,9%, όταν οι εισαγωγές της ενισχύθηκαν κατά 50,4%.
SHARE:
Την εμπορική πολιτική της έναντι της Κίνας φαίνεται ότι επανεξετάζει η Ουάσιγκτον, επτά μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν. Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανέφερε ότι οι δύο χώρες τελούν σε κατάσταση κανονικής επικοινωνίας αναφορικά με το εμπόριό τους. Παράλληλα, ομάδα βετεράνων στελεχών από επενδυτικές τράπεζες της Γουόλ Στριτ βρίσκεται σε επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κίνας, αποσκοπώντας να διασφαλίσουν πρόσβαση των αμερικανικών επιχειρήσεων στην εκεί αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Επίσης παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση κατά 50% και πλέον των εισαγωγών από τις ΗΠΑ. Ειδικότερα, το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου οι εξαγωγές της Κίνας στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 36,9%, όταν οι εισαγωγές της ενισχύθηκαν κατά 50,4%, σύμφωνα με τα δεδομένα των τελωνειακών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά μετά τη συνάντηση της αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο, Κάθριν Τάι, με την Επιτροπή Συμβούλων του Κινεζικού Κέντρου του Αμερικανικού Επιμελητηρίου και το Αμερικανοκινεζικό Συμβούλιο Επιχειρήσεων, τίθεται υπό αναθεώρηση η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ προς το Πεκίνο, όπως αναφέρει το CNBC. Η ίδια αναγνώρισε τη μείζονα σημασία των διμερών εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσιγκτον «εξακολουθεί να παραμένει προσηλωμένη στο να διαχειριστεί τις αθέμιτες εμπορικές πολιτικές και τις εκτός αγοράς πρακτικές του Πεκίνου, που υπονομεύουν επιχειρήσεις και εργαζομένους στις ΗΠΑ». Ο Μάικλ Χίρσον, επικεφαλής του τμήματος Κίνας και Νοτιοανατολικής Ασίας στην εταιρεία συμβούλων Eurasia Group, έχει τονίσει ότι ο Τζο Μπάιντεν κατόρθωσε να πείσει τους εταίρους του στην «ομάδα των επτά» να τοποθετηθούν σθεναρά κατά της Κίνας. Ωστόσο, «ακόμα δεν έχει χαράξει μια εμπορική στρατηγική ή άλλη προσέγγιση, η οποία να μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική στο να αντιμετωπίσει την οικονομική ρώμη της Κίνας». Οι εμπορικές διενέξεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου επιδεινώθηκαν κατά την προεδρία του προκατόχου του προέδρου Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ. Μια διαμάχη η οποία εκκίνησε με την εκατέρωθεν επιβολή δασμών ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων επί μεγάλου εύρους αγαθών, έχει επεκταθεί και στους κλάδους των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της υψηλής τεχνολογίας. Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές επιχειρήσεις και εταιρείες τρίτων χωρών διαμαρτύρονται για τις διακρίσεις εις βάρος τους στην πρόσβαση στην κινεζική αγορά, την έλλειψη επαρκούς προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων και την υποχρεωτική μεταφορά τεχνολογίας.
Το θέμα θα συζητήσουν στις ψηφιακές συνομιλίες τους, οι οποίες θα επαναληφθούν για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, οι συμμετέχοντες στη Σινοαμερικανική Στρογγυλή Τράπεζα Χρηματοπιστωτικών Θεμάτων. Το Σώμα συγκροτήθηκε το 2018 και τελευταία φορά συνεδρίασε πέρυσι τον Οκτώβριο, ενώ είχαν προηγηθεί το 2019 δύο συναντήσεις προ πανδημίας. Συμπρόεδροι στη Σινοαμερικανική Στρογγυλή Τράπεζα είναι ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Ζου Σιαοτσουάν, και ο Τζον Θόρντον, βετεράνος της Goldman Sachs και πρόεδρος του ομίλου Barrick Gold. Θα διεξαχθούν δύο συνεδριάσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα ασχοληθεί με τα χρηματοπιστωτικά και η δεύτερη με γενικότερα διμερή θέματα. Τέλος αναφέρεται πως αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα ενόσω η Κίνα επιταχύνει το άνοιγμα του γιγαντιαίου χρηματοπιστωτικού κλάδου της στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ κατά τα τελευταία χρόνια.