ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πετρέλαιο κίνησης: Τα σενάρια για την παρέμβαση στην τιμή του
Μέχρι στιγμής, δεν εξετάζεται ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Στο ενδεχόμενο να εκδηλωθεί παρέμβαση της κυβέρνησης στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, η οποία έχει ξεπεράσει την τιμή της βενζίνης, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν σε μείωση της τιμής του περί τα 15 λεπτά, από τον Νοέμβριο.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η τιμή του ντίζελ δεν είναι μόνο στην Ελλάδα υψηλότερη από τη βενζίνη. «Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Σταματήστε λοιπόν την προπαγάνδα πως για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο ευθύνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ας συζητήσουμε λύσεις» είπε, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναγνώρισε πάντως ότι η μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου συνιστά σοβαρό πρόβλημα για την εφοδιαστική αλυσίδα και πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Οι αυξήσεις στο ντίζελ έχουν επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα, «μετράμε τις δυνατότητες μας και θα δούμε αν μπορούμε να εξαγγείλουμε κάτι και για το ντίζελ κίνησης», είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν το περιμέναμε αυτό πριν από δυο μήνες. Θα κοιτάξουμε τα περιθώρια που υπάρχουν για να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε και εδώ κάποια παρέμβαση», σημείωσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Σχετικά με την επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πάντως ότι «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, έτσι προκρίθηκε να ενισχυθεί το πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν μπορεί κανείς να υποτιμήσει τις αλλαγές που έχουν υπάρξει στο μεσοδιάστημα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι, όμως έχουμε δείξει ότι ως κυβέρνηση δεν αντιδρούμε σπασμωδικά και παρατηρούμε την αγορά και χρησιμοποιούμε τα διαθέσιμα μέτρα».
Τα σενάρια
Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, η κυβέρνηση «ζυγίζει» τα δημοσιονομικά περιθώρια, και δεν αποκλείεται να παρέμβει, με πιθανότερες εκτιμήσεις για το χρόνο της παρέμβασης να είναι ο επόμενος μήνας. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την 1η Νοεμβρίου. Το λογικό είναι οι διεθνείς τιμές να κρίνουν και το εύρος της παρέμβασης. Το βασικό σενάριο είναι τουλάχιστον τα 15 λεπτά το λίτρο, αλλά η επιδότηση μπορεί να είναι και υψηλότερη, αν οι τιμές ξεφύγουν περισσότερο. Μέχρι στιγμής, δεν εξετάζεται ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.