Το οινοποιείο Μανουσάκη προσθέτει μια νέα ετικέτα

Στέλλα Αυγουστάκη
Στέλλα Αυγουστάκη

Την περίοδο αυτή η οικογένεια καλλιεργεί Ασύρτικο, Βιδιανό και δουλεύει και πάνω στο Μοσχάτο Σφήνας

Μια νέα ετικέτα σε γλυκό κρασί ετοιμάζει αυτήν την περίοδο το οινοποιείο Μανουσάκης από τον Βατόλακκο Χανίων. Σύμφωνα με πληροφορείς μας η νέα ετικέτα θα είναι αποτέλεσμα των δοκιμών που κάνει εδώ και αρκετά χρόνια η οικογένεια Μανουσάκη, που καλλιεργεί ποικιλίες όπως Roussanne, Syrah, Grenache. Όπως μας αναφέρει η οινοποιός και καλλιτέχνιδα Αλεξάνδρα Μανουσάκη η καλλιέργεια είναι βιολογική και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των αμπέλων.

Οι καλλιέργειες

Μάλιστα την περίοδο αυτή η οικογένεια καλλιεργεί Ασύρτικο, Βιδιανό και δουλεύει και πάνω στο Μοσχάτο Σφήνας, το οποίο προέρχεται από φυτά 120 ετών, αλλά και σε Ρωμέικο, ένα ξηρό λευκό.

Στόχος να ενισχυθεί η καλλιέργεια

Ο μέσος όρος παραγωγής για το οινοποιείο Μανουσάκη είναι η εμφιάλωση 170 χιλ φιαλών κρασιού, ποσότητα που προέρχεται κυρίως από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας στα Χανιά που βρίσκονται στο δρόμο για τον Ομαλό, λίγο τα Λευκά Όρη στα 550-600 μέτρα και από δύο αμπελώνες με τους οποίους συνεργάζεται. 

Στόχος της οικογένειας είναι η παραγωγή να ενισχυθεί και να εμφιαλώνει 250.000 με 300.000 φιάλες το έτος. 

Το οινοποιείο Μανουσάκη ιδρύθηκε το 1993 και ο πρώτος αμελώντας, αποτελείται από 20 μόλις στρέμματα στα οποία φυτεύονται τέσσερις ποικιλίες, ενώ από τότε μέχρι και σήμερα ο αμπελώνας της Οινοποιίας τα στρέμματα και οι ποικιλίες έχουν αυξηθεί αλλά η ποιότητα της οινοποίησης παραμένει όπως υψηλή όπως τότε.

Οι εξαγωγές

 Όπως αναφέρει η κα. Μανουσάκη, από την ίδρυσή του το οινοποιείο Nostos είχε εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς το 100% της παραγωγής διατίθεντο στην Αμερική και πλέον το 15%-20% του ετήσιου όγκου κατευθύνεται στο εξωτερικό, με έμφαση σε Γερμανία και Αμερική. 

Φέτος θα ενισχυθεί περαιτέρω η παρουσία στο εξωτερικό, ενώ η οικογένεια θα επενδύσει και στον χώρο του επισκέψιμου οινοποιείου. "Όραμά μας είναι το οινοποιείο να αποκτήσει περισσότερο art & design χαρακτήρα, ως ένα άλλο παραμύθι στον χώρο της τέχνης", σημειώνει η κα. Μανουσάκη.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ