Μια νέα ετικέτα σε γλυκό κρασί ετοιμάζει αυτήν την περίοδο το οινοποιείο Μανουσάκης από τον Βατόλακκο Χανίων. Σύμφωνα με πληροφορείς μας η νέα ετικέτα θα είναι αποτέλεσμα των δοκιμών που κάνει εδώ και αρκετά χρόνια η οικογένεια Μανουσάκη, που καλλιεργεί ποικιλίες όπως Roussanne, Syrah, Grenache. Όπως μας αναφέρει η οινοποιός και καλλιτέχνιδα Αλεξάνδρα Μανουσάκη η καλλιέργεια είναι βιολογική και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των αμπέλων.
Οι καλλιέργειες
Μάλιστα την περίοδο αυτή η οικογένεια καλλιεργεί Ασύρτικο, Βιδιανό και δουλεύει και πάνω στο Μοσχάτο Σφήνας, το οποίο προέρχεται από φυτά 120 ετών, αλλά και σε Ρωμέικο, ένα ξηρό λευκό.
Στόχος να ενισχυθεί η καλλιέργεια
Ο μέσος όρος παραγωγής για το οινοποιείο Μανουσάκη είναι η εμφιάλωση 170 χιλ φιαλών κρασιού, ποσότητα που προέρχεται κυρίως από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας στα Χανιά που βρίσκονται στο δρόμο για τον Ομαλό, λίγο τα Λευκά Όρη στα 550-600 μέτρα και από δύο αμπελώνες με τους οποίους συνεργάζεται.
Στόχος της οικογένειας είναι η παραγωγή να ενισχυθεί και να εμφιαλώνει 250.000 με 300.000 φιάλες το έτος.
Το οινοποιείο Μανουσάκη ιδρύθηκε το 1993 και ο πρώτος αμελώντας, αποτελείται από 20 μόλις στρέμματα στα οποία φυτεύονται τέσσερις ποικιλίες, ενώ από τότε μέχρι και σήμερα ο αμπελώνας της Οινοποιίας τα στρέμματα και οι ποικιλίες έχουν αυξηθεί αλλά η ποιότητα της οινοποίησης παραμένει όπως υψηλή όπως τότε.
Οι εξαγωγές
Όπως αναφέρει η κα. Μανουσάκη, από την ίδρυσή του το οινοποιείο Nostos είχε εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς το 100% της παραγωγής διατίθεντο στην Αμερική και πλέον το 15%-20% του ετήσιου όγκου κατευθύνεται στο εξωτερικό, με έμφαση σε Γερμανία και Αμερική.
Φέτος θα ενισχυθεί περαιτέρω η παρουσία στο εξωτερικό, ενώ η οικογένεια θα επενδύσει και στον χώρο του επισκέψιμου οινοποιείου. "Όραμά μας είναι το οινοποιείο να αποκτήσει περισσότερο art & design χαρακτήρα, ως ένα άλλο παραμύθι στον χώρο της τέχνης", σημειώνει η κα. Μανουσάκη.