ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οικειοθελής Αποχώρηση & Ψηφιακή Δήλωση
H πολυαναμενόμενη Υπουργική Απόφαση για τα διαδικαστικά θέματα γεννά σοβαρούς προβληματισμούς.
SHARE:
Ο πρόσφατος εργασιακός νόμος μετέβαλε -μεταξύ άλλων- τις διατάξεις σχετικά με την αδικαιολόγητη απουσία εργαζομένου, η οποία είναι δυνατό να καταλήξει σε οικειοθελή αποχώρησή του. Μας απασχόλησαν, ήδη, οι πρόσφατες αλλαγές της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου. Σε συνέχεια των αλλαγών αυτών, εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη Υπουργική Απόφαση για τα διαδικαστικά θέματα που γεννά σοβαρούς προβληματισμούς.
Ρητή Οικειοθελής Αποχώρηση
Η (από μέρους του εργοδότη) αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης του εργαζομένου στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ συνοδεύεται υποχρεωτικά από ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο ιδιοχείρως (ή με βεβαιωμένη με ηλεκτρονική υπογραφή) από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο. Εναλλακτικά, από έγγραφο που φέρει ηλεκτρονική υπογραφή τους.
Σιωπηρή Οικειοθελής Αποχώρηση
Προβληματισμοί, ωστόσο, δημιουργούνται σχετικά με την περίπτωση πολυήμερης- αδικαιολόγητης απουσίας του εργαζόμενου και της, εξ αυτού του λόγου, προκύπτουσας οικειοθελούς αποχώρησής του, μετά από όχληση του εργοδότη.
Οι προβλέψεις της πρόσφατης ΥΑ
Η ανωτέρω, πρόσφατη, ΥΑ (που ξεκινά να ισχύει από 1.3.24) διαφοροποιεί, κατά τι-ατυχώς όμως, τα δεδομένα σε σχέση με τις προβλέψεις του νόμου.
(α) Υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για την όχληση (και όχι της ίδιας της όχλησης)
Σε περίπτωση αδικαιολόγητης (αυθαίρετης) αποχής του εργαζόμενου από την εργασία για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε συναπτών εργάσιμων ημερών, ο εργοδότης υποβάλλει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ηλεκτρονικά, υπεύθυνη δήλωση για την όχληση του εργαζόμενου (και όχι την ίδια την όχληση όπως ο νόμος προβλέπει).
(β) Προθεσμία υποβολής δήλωσης για οικειοθελή αποχώρηση
Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης των πέντε (5) συναπτών εργασίμων ημερών από την υποβολή αυτής της υπεύθυνης δήλωσης για την όχληση (και όχι από την όχληση όπως ο νόμος προβλέπει), ο εργοδότης υποχρεούται, την επόμενη εργάσιμη ημέρα, να υποβάλλει την ψηφιακή δήλωση οικειοθελούς αποχώρησης του εργαζομένου χωρίς να απαιτείται υπογραφή της από τον εργαζόμενο.
(γ) Το πρόβλημα και το δίλημμα.
Αν η ανάρτηση της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη περί της όχλησης λάβει χώρα, λ.χ., την επομένη της όχλησης του εργαζομένου (όπως η ΥΑ απαιτεί) προστίθεται ακόμα μία μέρα στην (ήδη αδικαιολόγητα εκτεταμένη/προβλεπόμενη στον νόμο διάρκεια) για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της οικειοθελούς αποχώρησης.
Και περαιτέρω: ο εργοδότης θα πρέπει να εφαρμόσει, άραγε, τον νόμο (:πενθήμερο από την όχληση) ή την ΥΑ (:πενθήμερο από την επομένη της υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης περί όχλησης); Αν, παρ’ ελπίδα, κηρυχθεί εκπρόθεσμος, η σύμβαση εργασίας θεωρείται ότι λύθηκε με άτακτη, από μέρους του, καταγγελία-με όλες, φυσικά, τις παρεπόμενες, δυσμενείς, συνέπειες.
Αναφέραμε ήδη σε προηγούμενη αρθρογραφία μας για την οικειοθελή αποχώρηση πως ο πρόσφατος νόμος «απλοποίησε και κατέστησε περισσότερο ορθολογικές τις προϋφιστάμενες συναφείς ρυθμίσεις» αλλά, σημειώναμε, πως η τόσο μακρά (:ένα συνεχές δεκαήμερο) απουσία ενός εργαζόμενο δεν ήταν βοηθητική για τις επιχειρήσεις. Η κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου (ακριβέστερα: καθ’ υπέρβαση του νόμου) ΥΑ όχι μόνον (ατυχώς) απέστη από τα νομοθετικώς προβλεπόμενα αλλά και πρακτικά αναμένεται να παρατείνει-για μια ακόμα μέρα(!) την ήδη, αδικαιολόγητα μακρά, προθεσμία για την αντιμετώπιση μιας προβληματικής κατάστασης. Προτείναμε, ήδη πως «μια τριήμερη, μόνον, (αποδεικνυόμενη ως) αδικαιολόγητη απουσία του εργαζομένου θα ήταν, σε κάθε περίπτωση, αρκετή για τη λύση της εργασιακής σχέσης. Δικαιολογημένα, επομένως, προσβλέπουμε στην επόμενη, σχετική, νομοθετική ρύθμιση». Μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση καθίσταται, ήδη, περισσότερο από αναγκαία.-
Managing Partner
Koumentakis and Associates Law Firm
Σημ.: H «Οικειοθελής Αποχώρηση & Ψηφιακή Δήλωση» σε πλήρη μορφή.