Το 2020 αποτελεί ήδη παρελθόν, ρίχνοντας τίτλους τέλους σ’ ένα χρηματιστηριακό έτος, κατά τη διάρκεια του οποίου είδαμε σχεδόν τα πάντα: Από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών (948 μονάδες) έως τη βιαιότερη και πιο απότομη βουτιά των τελευταίων δεκαετίων. Κι από την πολύμηνη συσσώρευση και στασιμότητα έως τα κέρδη – ρεκόρ του Νοεμβρίου και το μακροβιότερο ανοδικό σερί.
Και όλα αυτά μέσα σε μόλις 12 μήνες, οι οποίοι συνέπεσαν με μία υγειονομική κρίση άνευ προηγουμένου, δύο πανελλαδικά lockdowns, απαγορεύσεις κυκλοφορίας, γεμάτα νοσοκομεία και ανθρώπους «εγκλωβισμένους» στο σπίτι.
Ευτυχώς όλα αυτά δείχνουν πως μέσα στους επόμενους μήνες θα τελειώσουν. Άλλωστε, η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα έχει ήδη αρχίσει, χάρη και στους μαζικούς εμβολιασμούς. Όπως είναι φυσικό, αυτές οι προσδοκίες αντανακλώνται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ετοιμάζεται για ένα ισχυρό rebound εντός του 2021.
Μέχρι τότε όμως, ας δούμε τι ακριβώς έκανε η Λεωφόρο Αθηνών μέσα στο 2020.
Ο Γενικός Δείκτης έχασε 11 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2020, καθώς από τις 930 μονάδες στις αρχές του έτους βρέθηκε την Πέμπτη (31/12) στις 808 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης διολίσθησε κατά 15% -από τις 2.322 μονάδες στις 1.934 μονάδες- ενώ ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε μείωση κατά 41% -από τις 1.120 μονάδες στις 518 μονάδες.
Σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης δε, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς από τα 61,6 δισ. ευρώ της 31ης Δεκεμβρίου του 2019 αποχαιρέτησε το 2020 από τα επίπεδα των 53,8 δισ. ευρώ. «Χασούρα» 7,1 δισ. ευρώ.
Oι τέσσερις «εποχές»
Συμβολικά το 2020 θα μπορούσε να χωριστεί σε τέσσερις ξεχωριστές περιόδους, η κάθε μία από τις οποίες είχε τα δικά της διακριτά χαρακτηριστικά:
Ιανουάριος – Φεβρουάριος: Ο Γενικός Δείκτης, μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους, κατάφερε να διασπάσει το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, φθάνοντας έως τις 948 μονάδες, ενώ εμφανιζόταν έτοιμος να δοκιμάσει ακόμη και το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Όλα αυτά βέβαια, λίγο πριν αρχίσει να καθίσταται αντιληπτός ο κίνδυνος επέκτασης της πανδημίας και στη γειτονιά της Ευρώπης.
Μάρτιος – Απρίλιος: Η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και την Ελλάδα, η πρωτόγνωρη επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας και των lockdowns, καθώς και ο φόβος του άγνωστου οδήγησαν σε μία από τις πλέον απότομες πτώσεις του Γενικού Δείκτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στις 20 Φεβρουαρίου ο Γ.Δ. βρισκόταν στις 913 μονάδες, στις 16 Μαρτίου κατακρημνιζόταν στις 484 μονάδες. Εν ολίγοις, βουτιά άνω των 400 μονάδων μέσα σε περίπου έναν μήνα.
Μάιος – Οκτώβριος: Η μείωση των κρουσμάτων, η άρση των περιοριστικών μέτρων και κυρίως, η άμεση δημοσιονομική και νομισματική δράση παρείχαν τα κατάλληλα στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, προκειμένου να ανακάμψει μερικώς και να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα άνω των 500 μονάδων. Όμως, σ’ αντίθεση με τις διεθνείς αγορές, οι οποίες χάρη στα μέτρα στήριξης των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων πορεύονταν σε ιστορικά υψηλά, η Λεωφόρος Αθηνών είχε εγκλωβιστεί στη στασιμότητα, αδυνατώντας να προσεγγίσει τα προ-κορωνοϊού επίπεδα. Αποτέλεσμα ήταν η πολύμηνη συσσώρευση, η οποία διήρκησε έως και τα τέλη του Οκτωβρίου.
Νοέμβριος – Δεκέμβριος: Παρά την εκτίναξη των κρουσμάτων και την έλευση του β’ κύματος του ιού, η οποία συνοδεύτηκε από ένα δεύτερο lockdown, ο Γενικός Δείκτης εντός του Νοεμβρίου κατέγραψε τα υψηλότερα μηνιαία κέρδη όλων των εποχών (+30%). Παράλληλα, πέτυχε το μακροβιότερο ανοδικό ράλι (14×14 ανοδικές συνεδριάσεις). H θετική εικόνα συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο, με τον Γ.Δ. να φθάνει στα επίπεδα των 800 μονάδων, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών. Η ανακάλυψη των εμβολίων, η προσδοκία για επιστροφή στην ομαλότητα, καθώς και η σταδιακή προσπάθεια των τραπεζών να εξορθολογίσουν τον ισολογισμό τους και να ξεφορτωθούν τα βαρίδια των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρείχαν την κατάλληλη ώθηση στους επενδυτές.
Τι έκαναν οι κλαδικοί δείκτες το 2020
Δείκτης Mid Cap -8%
Δείκτης Ασφαλειών -5%
Δείκτης Βιομηχανίας +12%
Δείκτης Αγοράς -16%
Δείκτης Εμπορίου -28%
Δείκτης Κατασκευών -12%
Δείκτης Κοινής Ωφέλειας +43%
Δείκτης Πρώτων Υλων -4%
Δείκτης Ταξιδιών και Αναψυχής -11%
Δείκτης Τεχνολογίας +17%
Δείκτης Τηλεπικοινωνιών -6%
Δείκτης Τροφίμων και Ποτών -11%
Δείκτης Υγείας -11%
Δείκτης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών -23%
Δείκτης Mid&Sm Cap +4%
Δείκτης Καταναλωτικών Προϊόντων -20%
Δείκτης Προσωπικών Προϊόντων +6%
Δείκτης Ακίνητης Περιουσίας -12%
Δείκτης Ενέργειας -40%
Δείκτης Διεθνούς Δραστηριοποίησης -10%
Οι τραπεζικές μεταβολές
Alpha Bank -50%
Attica Bank -42%
Eurobank -35%
Εθνική Τράπεζα -24%
Τρ. Πειραιώς -57%
Τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη
Βιοτέρ 477%
Εριουργία Τρία Άλφα 288%
ΚΡΕΚΑ 225%
Lavipharm 119%
E. ΠΑΙΡΗΣ ΑΒΕΕ 110%
Οι προσδοκίες για το 2021
Αν και το 2020 μάς αποχαιρέτησε με αρνητικό πρόσημο, οι προσδοκίες από την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών προαναγγέλλουν ένα ισχυρό rebound για τις ελληνικές μετοχές, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και στις αναλύσεις των περισσότερων διεθνών οίκων. Οι τελευταίοι, άλλωστε, συγκαταλέγουν την Ελλάδα στους ισχυρούς παίχτες του νέου έτους, γεγονός το οποίο ενισχύεται από το θετικό momentum στις αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές.
«Θεωρούμε ότι η πρόοδος του εμβολίου, η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και η σταδιακή επίτευξη ενός επαρκούς κοινωνικά και υγειονομικά ποσοστού ανοσίας (25%-40% του συνολικού πληθυσμού) μέσω κλιμακωτών εμβολιασμών ευπαθών και εκτεθειμένων ομάδων είναι πληροφορίες μετρήσιμες σε ικανοποιητικό βάθος χρόνου» σημειώνει χαρακτηριστικά η XSpot Wealth.
Η επιστροφή στην ομαλότητα, πέραν των αυτονόητων πλεονεκτημάτων, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (προβλέψεις για +4,8% του ΑΕΠ) και στη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών. Την ίδια ώρα, θετικά προσμετράει στο προφίλ της Ελλάδας και η εισροή των 32 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία εφόσον αξιοποιηθούν σωστά, θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία.
Υπό αυτό το πλαίσιο, οι μετοχές των εταιρειών, οι οποίες θα συμμετάσχουν σ’ αυτή την αναπτυξιακή πορεία, και ιδίως όσες επωφεληθούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αναμένεται να καταστούν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος τόσο των εγχώριων όσο κυρίως, των διεθνών επενδυτών. «Η Ελλάδα μπαίνει όλο και πιο δυνατά στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών χάρη στην ισχυρή στήριξη που παρέχεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και τις κινήσεις των ελληνικών αρχών προς την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας» τονίζει η XSpot Wealth.
Το θετικό σενάριο ενδυναμώνεται κι από την πορεία των -πάντα εμπροσθοβαρών- ελληνικών τραπεζών, οι οποίες μετά από αρκετούς μήνες βλέπουν την πρώτη αχτίδα φωτός στον μακρύ και επίπονο δρόμο προς την κανονικότητα. Η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για bad bank, σε συνδυασμό με το σχέδιο Ηρακλή, ήδη εξασφαλίζουν τις πρώτες εγγυήσεις για την εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων, γεγονός το οποίο θα απελευθερώσει σημαντικά κεφάλαια για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να ελλοχεύουν, γεγονός το οποίο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, προκειμένου να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως. Η επίμονη διατήρηση των υψηλών αριθμών κρουσμάτων, η επιβράδυνση του ρυθμού εμβολιασμού, η καθυστερημένη εκταμίευση ή απορρόφηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και μια νέα εκτίναξη -μεγαλύτερη του αναμενομένου- των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως απόρροια της πανδημίας, συνιστούν μια σειρά προκλήσεων, οι οποίες δύνανται να τινάξουν στον αέρα τις προοπτικές για ένα ισχυρό χρηματιστηριακό rebound.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από το εξόχως ευμετάβλητο και ταραχώδες 2020, μας περιμένει ένα εξίσου συναρπαστικό 2021, εντός του οποίου ευελπιστούμε ότι ο Γενικός Δείκτης θα αποφύγει τις παραπάνω ατραπούς και θα ακολουθήσει το μονοπάτι προς την σταθερότητα, την ανάπτυξη και την κερδοφορία, κλείνοντας οριστικά τον κύκλο της συσσώρευσης και της αβεβαιότητας.
Πηγή: moneyreview.gr
Φωτογραφία: Eurokinissi