ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι start-up χρηματοοικονομικής τεχνολογίας αλλάζουν τη σχέση μας με τα χρήματα

Το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό τοπίο αλλάζει χάρις στο fintech

No profile pic

Το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο είναι στο μέσο μιας αλλαγής άνευ προηγουμένου, χάρις στο fintech, την χρηματοοικονομική τεχνολογία. Tο fintech είναι ένας αναδυόμενος τομέας που αλλάζει τις συμβατικές μορφές οικονομικών υπηρεσιών, μέσω τεχνολογικών καινοτομιών. Με επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, μεγάλες διοργανώσεις τεχνολογίας να πραγματοποιούνται όλο το χρόνο και επιταχυντές να στοχεύουν να δώσουν παγκόσμια ώθηση σε startup, το Ντουμπάι έχει γίνει κόμβος για το fintech στην περιοχή.

Από το 2018, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι η έδρα για το ήμισυ σχεδόν (47%) των start up χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στην Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Και έχουν συγκεντρώσει το εντυπωσιακό 69% της χρηματοδότησης αυτού του κλάδου. Το Fintech είναι πρόκληση για τις μεγάλες τράπεζες, χάρις στις καινοτομίες που φέρνει στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας και των μεγάλων δεδομένων. Τι χρειάζεται όμως για να αναπτυχθούν οι start-up του κλάδου;


«Για να ελκύσουμε τις start-up στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα εξαιρετικό οικοσύστημα, που θα τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σ' αυτό τον τομέα. Και αυτό έχει να κάνει με πρόσβαση στη νομοθεσία και πρόσβαση στην χρηματοδότηση. Το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο του Ντουμπάι έχει φτιάξει ένα ταμείο 100 εκατομμυρίων δολαρίων που εστιάζει σε επενδύσεις fintech. Εκεί εισέρχεται το πρόγραμμα του επιταχυντή μας. Δίνουμε την ευκαιρία στις start-up να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε περισσότερους από 22 οικονομικούς θεσμούς» επισημαίνει η Ράτζα Αλ Μαζρούι, εκτελεστική αντιπρόεδρος του επιταχυντή του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Κέντρου του Ντουμπάι.

Ο Ταλάλ Ταμπάα είναι συνιδρυτής του δικτύου Τζιμπρέλ: «Η συμμετοχή μας σ' αυτό τον επιταχυντή μας βοήθησε σίγουρα πολύ. Πρώτα από όλα για την ομαλή μας προσγείωση, για βίζες και επιδοτούμενο χώρο γραφείων. Έχουν μελετήσει το θέμα επαρκώς. Ιδρύσαμε μια εταιρία στην Ελβετία, στη Ρωσία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μπαχρέιν, την Ιορδανία. Η εμπειρία μας όμως στο Ντουμπάι ήταν σίγουρη η καλύτερη».

Μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις επιχειρηματικής δικτύωσης είναι το συνέδριο STEP του Ντουμπάι. Μία από τις start up του fintech που ξεχώρισαν στο συνέδριο STEP είναι η Σάργουα. Προέκυψε από τον επιταχυντή. Από το 2018 που ιδρύθηκε, έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά: «Η Σάργουα είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα συμβουλών. Αυτό που κάνουμε βασικά είναι να συμβουλεύουμε τους πελάτες μας να επενδύουν τα χρήματά τους στις διεθνείς αγορές. Μπαίνετε στην ιστοσελίδα μας και απαντάτε σε κάποιες ερωτήσεις. Με βάση αυτές, θα εκτιμήσουμε το ρίσκο που παίρνετε και θα σας προτείνουμε μια σειρά από επενδύσεις. Τις αποδέχεστε, βάζετε χρήματα στο λογαριασμό σας και με αυτόν τον τρόπο τα λεφτά σας επενδύονται στις διεθνείς αγορές. Βλέπουμε 20% ανάπτυξη κάθε μήνα» αναφέρει η συνιδρύτρια της εταιρίας Ναντίν Μέζερ.

Ένα επενδυτικό σχήμα 500 start-up έχει δραστηριότητες σε πάνω από 75 χώρες και διαχειρίζεται 370 εκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία. Τι ψάχνουν να βρουν στις start up που χρηματοδοτούν; «Ειλικρινά, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ποιότητα της ομάδας. Δεν έχει να κάνει με τη μόρφωση ή τους τίτλους. Έχει να κάνει με το αν αυτά τα άτομα είναι αποφασισμένα. Αν κάνουν τα πάντα για να πετύχουν. Θα είναι αυτά που θα πετύχουν, ανεξάρτητα από τα εμπόδια που θα βρουν μπροστά τους; Ψάχνουμε λοιπόν να βρούμε αυτή την σπίθα, το πάθος, την αποφασιστικότητα και κάποιες αποδείξεις για τις δράσεις τους. Δεν μας ενδιαφέρει να έχουν κάποιες ιδέες από το σπίτι τους. Θέλουμε να έχουν βγει στην αγορά, να έχουν πελάτες και κάποιους χρήστες» εξηγεί ο Χασάν Χάιντερ.


Μερικές τράπεζες αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τις ταχύτατες αλλαγές στον οικονομικό τομέα. Σ' αυτό τις βοηθούν μερικές start-up του fintech: «Οι καταναλωτές δεν θέλουν πια τους παραδοσιακούς τρόπους τραπεζικών συναλλαγών. Κάθε τράπεζα αισθάνεται την ανάγκη της τεχνολογικής καινοτομίας και της αλλαγής. Θέλουν να μάθουν με ποιον να συνεργαστούν. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι η εύρεση των εταίρων. Βλέπουμε τις εταιρίες fintech, τις γνωρίζουμε και κάνουμε το ταίριασμα με τους οικονομικούς θεσμούς» τονίζει η Μίρνα Σλέιμαν, διευθύνουσα σύμβουλος της Fintech Galaxy

Οι τράπεζες βλέπουν σταδιακά ότι η συνεργασία με τις εταιρίες του συγκεκριμένου κλάδου είναι απαραίτητη για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του μέλλοντος.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση