ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι επαγγελματίες που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν POS: Δικηγόροι, υδραυλικοί, μεταφορικές
«Δεν έχουν τερματικά εάν ο νόμος δεν τους υποχρεώνει κι αν έχουν τα χρησιμοποιούν ελάχιστα
Σε μία περίοδο που αυξάνονται κατακόρυφα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ελλάδα, ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών «αρνούνται» να προμηθευτούν συστήματα POS για πληρωμές με κάρτες και κινητά τηλέφωνα.
Το 2021 οι ηλεκτρονικές και ανέπαφες συναλλαγές άγγιξαν τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ και φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ, αλλά παρ' όλα αυτά, μόλις 3.470 δικηγόροι και 1.319 υδραυλικοί δέχθηκαν πληρωμές με κάρτες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου για το οικονομικό φύλλο της εφημερίδας «Καθημερινή».
Ακόμη λιγότεροι ήταν οι μεσίτες, μόλις 393, ενώ οι μεταφορικές που δέχθηκαν πληρωμές με κάρτες ήταν μόλις 15 μέσα στο 2021, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
«Δεν έχουν τερματικά εάν ο νόμος δεν τους υποχρεώνει κι αν έχουν τα χρησιμοποιούν ελάχιστα», σημειώνει η εφημερίδα.
Πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και παιδικούς σταθμούς, οδηγούς ταξί, μεσίτες και δικηγορικά γραφεία.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ που επικαλείται η εφημερίδα, συνολικά εντοπίστηκαν 130 ΚΑΔ όπου κυριολεκτικά μόλις δέκα επαγγελματίες από κάθε κωδικό χρησιμοποιούν POS.
Ελεγκτές θα κληθούν τώρα να διαπιστώσουν αν τα δηλωθέντα εισοδήματα των «αρνητών» των POS βρίσκονται στον μέσο όρο του εκάστοτε κλάδου, προκειμένου να εξακριβωθεί αν η επιμονή σε συναλλαγές με μετρητά συνοδεύεται και από φοροδιαφυγή.
Στον αντίποδα αυτών των κλάδων, 12.045 σούπερ μάρκετ κατέγραψαν ηλεκτρονικές συναλλαγές 7,97 δισ. ευρώ το 2021, με μέση συναλλαγή τα 25 ευρώ. Αντίστοιχα, σε 4.032 πρατήρια καυσίμων έγιναν ηλ. συναλλαγές ύψους 3,199 δισ. ευρώ, με μέση συναλλαγή 37 ευρώ.
Όσο για τις επιχειρήσεις εστίασης, σε 30.230 μαγαζιά έγιναν ηλεκτρονικές συναλλαγές 1,8 δισ. ευρώ.