ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Έλληνες ηλικίας 30-49 ετών οι πιο φανατικοί e-shoppers

Η γενιά των Millennials κατέχει την πρώτη θέση στις συνολικές μηνιαίες online αγορές-Ακολουθεί από κοντά η Generation X

Οι Έλληνες ηλικίας 30-49 ετών οι πιο φανατικοί e-shoppers

Πρωταθλητές στις ηλεκτρονικές αγορές αναδεικνύονται οι Έλληνες ηλικίας 30-49 ετών, ήτοι τα μέλη της γενιάς των Millennials, η οποία κατέχει την πρώτη θέση στις συνολικές μηνιαίες online αγορές στη χώρα μας. Με μικρή διαφορά, ακολουθεί η Generation X, δηλαδή οι ηλικίες 50-64 ετών, και η νεότερη γενιά, η Generation Z (ηλικίες 18-29 ετών).

Αν και νέοι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο πιο συχνά και άρα είναι πιο ενεργοί στις ηλεκτρονικές αγορές, πλέον τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι το online shopping απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Δεν είναι τυχαίο ότι - σύμφωνα με την Έρευνα Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Nexi - η μεγαλύτερη σε ηλικιακά γενιά, αυτή των Baby Boomers (ηλικίες 65-79 ετών) είναι πολύ εξοικειωμένη με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Παρά το γεγονός ότι δεν φτάνει στα επίπεδα χρήσης των νεότερων ηλικιακών ομάδων, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το ηλεκτρονικό εμπόριο, μην απέχοντας πολύ από αυτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η διείσδυση του online shopping στους Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου στις ηλικίες 30-49 ετών φθάνει το 96%, στις ηλικίες 50-64 ετών το 94%, στη Generation Z στο 92%, ενώ στους Baby Boomers στο 83%.
Τι βλέπει στο online κανάλι κάθε γενιά

“Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει κάτι να προσφέρει στον καθένα, ξεπερνώντας σύνορα και φραγμούς. Μεταξύ άλλων, παρέχει μεγάλη γκάμα προϊόντων, ποικίλες μεθόδους αγορών και ευρύ φάσμα καταναλωτών”, αναφέρει η έρευνα της Nexi.

Στην ερώτηση της έρευνας “αν τα κίνητρα που οδηγούν την κάθε γενιά στο online κανάλι αγορών διαφέρουν”, όπως αποδεικνύεται, ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει τους καταναλωτές, όταν πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι η χαμηλότερη τιμή.

Ωστόσο, οι χαμηλότερες τιμές δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές προτιμούν το ηλεκτρονικό εμπόριο – αντίθετα, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που τους ωθούν να το επιλέξουν. Μερικά παραδείγματα είναι η εξοικονόμηση χρόνου, η απλότητα της διαδικασίας, η μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων, η δυνατότητα πραγματοποίησης αγορών όλο το 24ωρο και η ευκολία σύγκρισης τιμών ανάμεσα σε πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα.

Αν και η χαμηλότερη τιμή φαίνεται σημαντική για όλες τις γενιές, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά τις προτεραιότητες σε κάθε γενιά. Η Gen Z (18-29 ετών) σε ποσοστό 12% θέτει ως προτεραιότητα τη μεγαλύτερη γκάμα. Οι Millennials (30-49 ετών) σε ποσοστό 18% θέτουν ως προτεραιότητα την εξοικονόμηση χρόνου, ενώ η Generation X (50-64 ετών) σε ποσοστό 16% θέτει ως προτεραιότητα την ευκολία σύγκρισης τιμών, με τους Baby Boomers (65-79 ετών) να θέτουν ως προτεραιότητα σε ποσοστό  23% την ευκολία.
Πώς πληρώνουν

Η επιλογή του τρόπου πληρωμής, επίσης, διαφέρει από γενιά σε γενιά, σύμφωνα με την έρευνα, αλλά εξαρτάται και από τους παράγοντες, που διαμορφώνουν την προτίμηση ενός συγκεκριμένου τρόπου πληρωμής. Ορισμένοι τρόποι πληρωμής προτιμώνται περισσότερο από κάποιες γενιές και λιγότερο από κάποιες άλλες: ενώ οι νεότερες γενιές προτιμούν τις ψηφιακές και ταχύτερες επιλογές πληρωμής, οι μεγαλύτερες γενιές ναι μεν τις αποδέχονται, αλλά δεν παύουν να νιώθουν πολύ πιο ασφαλείς με έναν πιο παραδοσιακό τρόπο πληρωμής.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσο περισσότερες επιλογές υπάρχουν, τόσο πιο ασφαλής θα αισθάνεται ο καταναλωτής και τόσο πιο εύκολα θα προβεί σε αγορά. Σύμφωνα με την έρευνα το 16% των Gen Z προτιμούν και επιλέγουν Revolut, ενώ 20% των Baby Boomers προτιμούν την αντικαταβολή.

 

Φωτογραφία από Deactivated από το Pixabay

Πηγή:sepe.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση