Πολλαπλασιαστικά οφέλη της τάξεως των 40 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και σωρευτικά 80 δισ. ευρώ, το 2023, δύναται να φέρει η αύξηση της αξίας της αγοράς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) κατά 1 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 14.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο και 415.000 νέες θέσεις σε τρίτους κλάδους.
Τα παραπάνω αναφέρει μελέτη για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό των ΤΠΕ στη χώρα μας, που εκπόνησε για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) η Deloitte και παρουσιάστηκε χθες στο συνέδριο του Συνδέσμου «Digital Economy Forum 2019: Leading Greece to Growth».
Σύμφωνα, επίσης, με την εν λόγω μελέτη, η αξία της ελληνικής αγοράς ΤΠΕ μπορεί να ανέλθει έως το 2023 στο επίπεδο των 7,2 δισ. ευρώ, βάσει ενός δυναμικού σεναρίου «ανάπτυξης», από 5,7 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, ενώ με το σενάριο «αδράνειας» εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 6,2 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η αξία του κλάδου το 2007 άγγιζε τα 10,7 δισ. ευρώ. Όπως σημείωσαν οι μελετητές, η επίτευξη του δυναμικού σεναρίου «ανάπτυξης» είναι ρεαλιστική και αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον του κλάδου.
Η μελέτη αναδεικνύει συνολικά δέκα στρατηγικές προτεραιότητες, στις οποίες πρέπει να εδραιωθεί το σχέδιο για την ανάπτυξη του κλάδου και οι οποίες είναι: η Ανάπτυξη του «ψηφιακού προσανατολισμού» στο εκπαιδευτικό σύστημα, η ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, η υιοθέτηση πρακτικών για την αναστροφή του brain drain, η ανάπτυξη και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η λειτουργία Παρατηρητηρίου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η δημιουργία κέντρων καινοτομίας και προώθησης της έρευνας και ανάπτυξης, η ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών, η υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, η υλοποίηση πλαισίου κινήτρων για την ανταγωνιστικότητα και τέλος η ανάπτυξη φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος.