ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο τζίρος λιανεμπορίου προάγγελος διψήφιας ανάπτυξης στο β' τρίμηνο
Τα διψήφια ποσοστά ανάπτυξης κατά το β' τρίμηνο της φετινής χρονιάς συγκριτικά με πέρυσι έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνονται ανά την Ευρώπη.
SHARE:
Άλλο ένα στατιστικό εύρημα υπέρ της εκτίμησης ότι η ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή και πιθανότατα διψήφια αποτελεί ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο λιανικό εμπόριο, ο οποίος τον Μάιο παρουσίασε αύξηση 15%. Είχε προηγηθεί η αύξηση κατά 38,8% τον Απρίλιο -αυτονόητη λόγω του ότι πέρυσι τον Απρίλιο επικράτησε καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων-, κάτι που σημαίνει ότι από το «μέτωπο» της κατανάλωσης (κεντρικό στοιχείο διαμόρφωσης του ΑΕΠ στην Ελλάδα) αναμένεται σημαντική ώθηση μέσα στο β' τρίμηνο της φετινής χρονιάς συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα διψήφια ποσοστά ανάπτυξης κατά το β' τρίμηνο της φετινής χρονιάς συγκριτικά με πέρυσι έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνονται ανά την Ευρώπη.
H έντονα ανοδική πορεία του λιανικού εμπορίου και τον Μάιο αποτυπώθηκε σε όλους τους επιμέρους δείκτες:
* Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον μήνα Μάιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2020, παρουσίασε αύξηση 15% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021 αύξηση 2,1%.
* Ο Γενικός Δείκτης Όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) κατά τον μήνα Μάιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2020, παρουσίασε αύξηση 15,3% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021 αύξηση 3%.
* Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον μήνα Μάιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 5,8%.
* Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου κατά τον μήνα Μάιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 5%.
Για τη σημαντική αύξηση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών υπήρχαν ήδη σαφείς ενδείξεις, καθώς είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της πορείας του κύκλου εργασιών τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και δημοσιεύουν τα έσοδά τους μέσω των μηνιαίων δηλώσεων ΦΠΑ. Αυτό που επίσης είναι ενθαρρυντικό είναι η αύξηση του Μαΐου σε σχέση με τον Απρίλιο. Και αυτό διότι ο Απρίλιος «περιείχε» και τις αγορές του Πάσχα, έστω και αν αυτές περιορίστηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων που επικράτησαν και τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Η αύξηση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών κατά 15% μέσα στον Μάιο προήλθε από τις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές:
1. Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης ενισχύθηκε κατά 47,6%, με τον αντίστοιχο Δείκτη Όγκου για τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων να αυξάνεται κατά 56,1%.
2. Τα καύσιμα και τα λιπαντικά αυξήθηκαν -όσον αφορά τον όγκο- σε ποσοστό 8,5%, αλλά σε επίπεδο κύκλου εργασιών η αύξηση εκτοξεύτηκε στο 29,3% λόγω της τεράστιας ανατίμησης που έχει καταγραφεί τόσο στις διεθνείς τιμές όσο -φυσικά- και στις τιμές λιανικής.
3. Στα φαρμακευτικά προϊόντα και στα καλλυντικά, η αύξηση ήταν 25,8% σε επίπεδο όγκου και 19,8% σε επίπεδο κύκλου εργασιών, με τη σημαντική ποσοστιαία ώθηση να προκύπτει κυρίως από τα καλλυντικά, τα σημεία πώλησης των οποίων είχαν υπολειτουργήσει κατά τον Μάιο του 2021.
4. Στα βιβλία, στα χαρτικά και στα λοιπά είδη, οι αυξήσεις ήταν ανάλογες και σε όγκο (15,3%) και σε κύκλο εργασιών (14,2%).
5. Στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, τα οποία ουσιαστικά δεν έχουν πληγεί από την πανδημία, είχαμε μονοψήφιες μεταβολές στον όγκο (+4,1%) και αντίστοιχα και στον κύκλο εργασιών (+3,3%).