Ο Οίκος Fitch αναθεώρησε σε αρνητικό το Outlook της Ιταλίας

Η Ιταλία έχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, μέτριο χρέος στον ιδιωτικό τομέα, βιώσιμο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα

Η Fitch Ratings ανακοίνωσε τα βράδυ της Παρασκευής ότι αναθεώρησε το Outlook στη μακροπρόθεσμη  πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας σε ξένο νόμισμα σε "αρνητικό" από "σταθερό" και επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση στο 'BBB'.

Μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού ο οίκος αναμένει ένα βαθμό δημοσιονομικής χαλάρωσης που θα άφηνε το πολύ υψηλό επίπεδο του χρέους πιο εκτεθειμένο σε πιθανούς κραδασμούς.

Παράλληλα, ο οίκος σημειώνει στην ανάλυση του πως θεωρεί ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις δημοσιονομικές του προβλέψεις έχουν αυξηθεί από την τελευταία αναθεώρηση του Μαρτίου.

Το τελευταίο είναι εν μέρει συνάρτηση του νέου και μη δοκιμασμένου χαρακτήρα της κυβέρνησης, των σημαντικών πολιτικών διαφορών μεταξύ των μελών του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντίφασης μεταξύ του υψηλού κόστους εφαρμογής των νέων δεσμεύσεων (όπως ορίζονται στο πολιτικό "Συμβόλαιο") και του στόχου για μείωση του δημοσίου χρέους. Δεν είναι σαφές πως αυτές οι πολιτικές εντάσεις θα επιλυθούν, αναφέρει η Fitch.

Ο οίκος σημειώνει ακόμα ότι το 2018 το έλλειμμα της κυβέρνησης θα μένει σε γενικές γραμμές ανεπηρέαστο από τα νέα μέτρα και προβλέπει κυκλική μείωση στο 1,8% του ΑΕΠ από 2,3% το 2017. Για το 2019  η Fitch προβλέπει μια αύξηση του ελλείμματος στο 2,2% του ΑΕΠ, χάνοντας τον διαρθρωτικό στόχο στο πλαίσιο του προληπτικού σκέλους της Ε.Ε. κατά περισσότερο από 1%.

Σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση 'BBB' οίκος αναφέρει πως η αξιολόγηση στηρίζεται από τη διαφοροποιημένη, υψηλή προστιθέμενης αξίας της οικονομίας, με το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό εισόδημα, τους δείκτες της κυβερνητικής και της ανθρώπινης ανάπτυξης πολύ ισχυρότερους από τους μεσαίους της ομότιμης ομάδας.

Η Ιταλία έχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, μέτριο χρέος στον ιδιωτικό τομέα,  βιώσιμο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα, η μέση απόδοση (στην έκδοση χρέους) παραμένει χαμηλή στο 0,86 το 2018, σχετικά μεγάλη διάρκεια της ωρίμανσης του χρέους στα 6,9 χρόνια και ένα αμελητέο μερίδιο χρέους σε ξένο νόμισμα.

Αντίθετα αρνητικοί παράγοντες είναι το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους, το σχετικά υψηλό καθαρό εξωτερικό χρέος, η χαμηλή τάση ανόδου του ΑΕΠ, η ακόμα αδύναμη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού τομέα, ο πολιτικός κίνδυνος και στην αβεβαιότητα που απορρέει από την τρέχουσα πολιτική δυναμική. 

Ο οίκος περιμένει ότι η ανοδική πορεία της Ιταλίας στην οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να μετριαστεί σταθερά, σε συνδυασμό με την ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση και την απορρόφηση της οικονομικής χαλάρωσης. Το ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 0,5% το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Η Fitch προβλέπει ετήσια αύξηση 1,2% σε σχέση με το 1,5% το 2017 με το καθαρό εμπόριο να μειώνεται κατά 0,2% και η αύξηση των επενδύσεων να επιβραδύνεται κατά 2,7% εν μέρει λόγω της μεγαλύτερης αβεβαιότητας της εσωτερικής πολιτικής.

Η Fitch θεωρεί ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα παραμείνει στο 1,2% το 2019 ενώ η ιδιωτική κατανάλωση θα υποστηριχτεί από τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τις ευνοϊκές πιστωτικές συνθήκες, ενώ στη συνέχεια θα μειωθεί στο 0,9% το 2020. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ιταλία ήταν κατά μέσο όρο μόλις 0,3% το 2013 -2017 σε σύγκριση με το  μέσο όρο 3% στην κατηγορία 'ΒΒΒ'  και το πραγματικό ΑΕΠ παραμένει 4% κάτω από το επίπεδο του 2008.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ