Ο ESM θα... απαντήσει στα ερωτηματικά για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Το βασικό σημείο "τριβής” που μόνο έμμεσα απαντάται στην τελική συμφωνία, αυτό της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που έθεσε και επέμεινε το ΔΝΤ, θα "λυθεί” όταν έρθει η ώρα του και πάλι από τον ESM.

Για άλλη μια φορά οι απαντήσεις που χρειάσθηκε να δοθούν στα προβλήματα του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο της  συμφωνίας του Eurogroup ανοίγουν δρόμο για νέα "εργαλεία” παρέμβασης στην Ευρωζώνη. 

Το βασικό σημείο "τριβής” που μόνο έμμεσα απαντάται στην τελική συμφωνία, αυτό της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που έθεσε και επέμεινε το ΔΝΤ, θα "λυθεί” όταν έρθει η ώρα του και πάλι από τον ESM. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η ένταση που εμφανίσθηκε με την απαίτηση του ΔΝΤ για τη διασφάλιση και πέραν του 2032 της βιωσιμότητας του χρέους, απαντήθηκε από τους Ευρωπαίους Υπ. Οικονομικών με τη διαβεβαίωση ότι τα όποια προβλήματα θα μπορούσαν να προκύψουν όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους θα καλύπτονται από τη διεύρυνση του ρόλου του ESM. 

Στις τελικές ανακοινώσεις σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σκοπίμως οι αναφορές ήταν αδύναμες όσοι αφορά την περιβόητη "γαλλική πρόταση” η οποία θα κάλυπτε αυτό το κενό. Ανάλογες ανάγκες πλέον θα καλύπτονται από τον νέο διευρυμένο όσον αφορά τις δυνατότητες χρηματοδότησης ESM, ο οποίος μετά από τη συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν θα μεταλλαχθεί σε ένα Ταμείο που θα καλύπτει ευρύτερες περιπτώσεις κρίσης ρευστότητας τόσο σε χώρες μέλη όσο και στον μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών. 

Για την Ελλάδα αυτό θα σημαίνει ότι εφόσον προκύψουν ζητήματα που θέτουν σε αμφισβήτηση την επάρκεια της χώρας στην κάλυψη των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους ο ESM θα μπορεί να ανταποκριθεί και να καλύψει τις όποιες ανάγκες με τις προϋποθέσεις βέβαια που θα λειτουργεί ο χρηματοδοτικός του ρόλος.

Αυτό βέβαια αφορά την μετά το 2032 χρονική περίοδο καθώς μέχρι τότε, οι τρέχουσες υποχρεώσεις θα αφορούν μόνο την αποπληρωμή των δόσεων του διακρατικού δανείου των 52 δισ. ευρώ και τις εξοφλήσεις των λήξεων των ομολόγων της δευτερογενούς αγοράς. 

Έτσι κι αλλιώς η αποπληρωμή του δανείου από το ΔΝΤ θα έχει λήξει από το 2023 ή και ενωρίτερα εφόσον στο μεταξύ αποφασισθεί η προεξόφληση μέρους ή όλου του δανείου από το "μαξιλάρι” των διαθεσίμων που πρόκειται να συγκροτηθεί και το οποίο θα κινείται με αποθεματικά πάνω από τα 24 δισ. ευρώ. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ESM με το τέλος του ελληνικού τρίτου προγράμματος στήριξης ολοκληρώνει τις παρεμβάσεις στις οποίες είχε εμπλακεί ως EFSF αρχικά και ως ESM στην συνέχεια. 

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ