ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το νέο ράλι τιμών απειλεί να «τινάξει στον αέρα» τις κυβερνητικές παρεμβάσεις
Πονοκέφαλο προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η ραγδαία άνοδος του τιμών, ειδικά σε ρεύμα και καύσιμα
Έντονη ανησυχία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, από την επιμονή των υψηλών τιμών στα ενεργειακά προϊόντα που θέτουν εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα των τελευταίων παρεμβάσεων, αλλά και τη δημοσιονομική ισορροπία.
Σε λίγες ημέρες ξεκινάει η εφαρμογή ενός εξαιρετικά δύσκολου εγχειρήματος για την κυβέρνηση για την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της. Πρόκειται για την αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης των λογαριασμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τον οποίο το ελληνικό δημόσιο θα πληρώνει την διαφορά ανάμεσα στις περσινές τιμές και τις φετινές, σε τέτοιο επίπεδο, ώστε ο τελικός καταναλωτής να μην επιβαρύνεται περισσότερο από 15% έως 20% της αύξησης.
Το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης
Για παράδειγμα, εάν πέρυσι ο λογαριασμός μίας περιόδου ήταν 400 ευρώ και εφέτος είναι 800 ευρώ, τότε το κράτος θα αναλαμβάνει να πληρώσει στους παρόχους τη διαφορά τουλάχιστον των 320 ευρώ και θα απομείνει ένα ποσό περίπου 80 ευρώ που θα πληρώσει ο καταναλωτής, είτε είναι φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση.
Αυτά τα 320 ευρώ για το κράτος δεν θα είναι σταθερό ποσό, αφού εν πολλοίς διαμορφώνονται από τις χονδρικές τιμές που προκύπτουν. Τις τελευταίες ημέρες οι τιμές στην χονδρική αγορά καλπάζουν, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι το κόστος για το δημόσιο θα είναι πολλαπλάσιο αυτού που είχε αρχικά προβλεφθεί.
Να σημειωθεί ότι το αρχικό κόστος για ένα έτος έχει υπολογιστεί στα 2 δισ. ευρώ.
Ολα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να υπάρχει η ίδια εικόνα. Διότι αν αλλάξει, είτε προς το χειρότερο, είτε προς το καλύτερο διαφοροποιείται και η κατάσταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης για την μείωση της τιμής στο diesel κίνησης, έχει ακυρωθεί στην πράξη με την τιμή να έχει καλύψει την αρχική μείωση κατά 15 λεπτά.
Το «τέλος» της ρήτρας αναπροσαρμογής
Η ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Αυγούστου ουσιαστικά εξουδετερώνεται, μέσα από το νέο μηχανισμό επιδοτήσεων, ο οποίος θα λειτουργεί διαφορετικά για κάθε είδος τιμολογίου. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο κοινωνικό-οικιακό τιμολόγιο, όπου εκεί θα έχουμε μηδενισμό των επιβαρύνσεων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ για τις επιχειρήσεις, το ποσοστό αναπλήρωσης θα κυμαίνεται στο επίπεδο του 60%.
Με σημείο αναφοράς την ονομαστική τιμή της κιλοβατώρας που είχε πέρυσι ο μεγαλύτερος πάροχος (11 λεπτά του ευρώ) η κατάσταση αναμένεται να διαμορφωθεί από τον Ιούλιο ως εξής:
Τα νοικοκυριά θα πληρώνουν μια κιλοβατώρα προς περίπου 15-16 λεπτά. Δηλαδή, Τα 11 λεπτά του παρόχου και άλλα τέσσερα-πέντε λεπτά ως μέρος της επιβάρυνσης από την ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτή τη στιγμή, η επιβάρυνση που προκύπτει από τη ρήτρα αναπροσαρμογής φτάνει περίπου στα 22 λεπτά. Αν αυτό συνεχιστεί και τον Ιούλιο, ο κρατικός προϋπολογισμός θα «φορτώνεται» τα 17-18 λεπτά και ο πελάτης τα 4-5.
Η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, αφού έχει ξεπεράσει τα 130 ευρώ η μεγαβατώρα, προκαλεί ανησυχία διότι «κόβει» ανάπτυξη και ως εκ τούτου έσοδα.
Δείτε επίσης:
Τι αλλάζει στη ρήτρα αναπροσαρμογής και τα τιμολόγια από την 1η Ιουλίου
Χρ. Σταϊκούρας για ακρίβεια: Οι δυσκολίες θα συνεχιστούν το 2022