ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nέο πρόγραμμα επιδότησης απώλειας μισθών - Ποιες επιχειρήσεις αφορά;

Συνδυαστικά η εφαρμογή των αναστολών για Ιούνιο και Ιούλιο

No profile pic

Σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%, όπως επίσης στις νέες επιχειρήσεις αλλά και στις εποχικές θα εφαρμοστεί φέτος το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, το μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στους μισθούς. Στον μηχανισμό που θα επιτρέπει στον εργοδότη να μειώνει το ωράριο εργασίας έως και 50%, ώστε το κράτος να αναπληρώνει το 60% της απώλειας του μισθού, μπορούν να μπουν όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.

Ως δίχτυ ασφαλείας για τις μειώσεις των αποδοχών τίθεται ο κατώτατος μισθός, καθώς αν η καθαρή αμοιβή υπολείπεται - μετά τη μείωση ωραρίου και την αθροιστική συμμετοχή εργοδότη και κράτους - του κατώτατου μισθού, η διαφορά  θα  καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου. Μετά την εφαρμογή της προβλεπόμενης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από 1η Ιουνίου (0,09 ποσοστιαίες μονάδες) ο καθαρός κατώτατος μισθός μετά την αφαίρεση των εργατικών εισφορών διαμορφώνεται στα 550 ευρώ (από 547 σήμερα). Σε μια πρώτη προσέγγιση, ειδικοί εξηγούν πως για καθαρούς μισθούς άνω των 700 - 800 ευρώ περίπου, ο μηχανισμός καταλήγει, μετά την αθροιστική συμμετοχή εργοδότη και κράτους, σε μια τελική απώλεια για τον εργαζόμενο της τάξης του 20%. Για μικρότερους μισθούς οι απώλειες απαλείφονται από το όριο του κατώτατου μισθού.  

Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν τρεις βασικές προυποθέσεις για την ένταξη στο μέτρο της επιδότησης μισθού:

  1. Απαγορεύεται να μεταβληθεί το είδος της σχέσης εργασίας, θα πρέπει δηλαδή να διατηρηθεί η σύμβαση πλήρους απασχόλησης
  2. Απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου που είναι ενταγμένος στον μηχανισμό
  3. Απαγορεύεται η μείωση  του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Συνδυαστική εφαρμογή

Ειδικά στις επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού θα λειτουργούν συνδυαστικά :

  • Η αναστολή της σύμβασης εργασίας για ένα τμήμα του προσωπικού που θα λαμβάνει τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης
  • Η μονομερής μείωση του χρόνου εργασίας έως και 50% από τον εργοδότη και η επιδότηση του 60% της απώλειας από το κράτος για το λοιπό τμήμα του προσωπικού.

Για τις επιχειρήσεις της εστίασης ο συνδυασμός αναστολών για τμήμα του προσωπικού και εκ περιτροπής εργασία για το υπόλοιπο θα ισχύσει μόνο τον Ιούνιο, ενώ για τις επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Δίνεται η δυνατότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις να θέσουν σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας ακόμη και για το σύνολο, δηλαδή το 100% του προσωπικού τους. Όπως εξηγούν ειδικοί, τους παρέχεται, επί της ουσίας, η δυνατότητα να μην επαναλειτουργήσουν – οι επιχειρήσεις εστίασης τον Ιούνιο και οι υπόλοιποι κλάδοι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο – διατηρώντας όμως σε ισχύ και σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους, οι οποίοι θα λαμβάνουν τα 534 ευρώ.

Ο μηχανισμός της αναπλήρωσης

Πολύ ευρύτερο είναι το μέτρο της μείωσης ωραρίου και επιδότησης μισθού, το οποίο ονομάστηκε Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καθώς μπορεί να καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, με δυνατότητα επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί. Στον μηχανισμό θα συμπεριληφθούν :

  • όλες οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα της κρίσης της πανδημίας του κορωνοιού, ανεξαρτήτως ΚΑΔ
  • επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες, όπως και
  • οι εποχικές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά ειδικότερα στις εποχικές επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν τους καλοκαιρινούς μήνες, δίνεται δικαίωμα συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

Για παράδειγμα :

  • Έστω εποχικό κατάλυμα που πέρυσι τον Ιούλιο είχε 10 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Μπορεί να επαναπροσλάβει 10 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και να τους εντάξει όλους στον μηχανισμό, ώστε να τους απασχολεί με έως και 50% μειωμένο ωράριο και το κράτος να επιδοτεί το 60% της απώλειας του μισθού τους.

Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Ο εργοδότης θα μπορεί να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, υπό την αυστηρή προυπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό σημαίνει πως δεν θα προκύπτει μετατροπή της σύμβασης εργασίας, αλλά ο εργαζόμενος θα παραμένει ως μισθωτός πλήρους απασχόλησης, ενώ θα εργάζεται για παράδειγμα κατ ελάχιστο 2 εβδομάδες το μήνα, καθώς το επικρατέστερο εργαλείο για την εφαρμογή του νέου Μηχανισμού φαίνεται πως είναι το «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» που θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Ακολούθως, η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που δεν θα εργάζεται.

Για παράδειγμα:

  • Έστω εργαζόμενος με καθαρό μισθό 1.000 ευρώ. Ο εργοδότης μειώνει τον χρόνο εργασίας του κατά 50%. Θα λαμβάνει από τον εργοδότη 500 ευρώ και από το κράτος 300 ευρώ, δηλαδή το 60% των υπολειπόμενων 500 ευρώ. Τελικώς ο μισθωτός θα εισπράττει καθαρά 800 ευρώ συνολικά.

Προσοχή, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού  ονομαστικού μισθού. Δηλαδή στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο εργοδότης θα καλύπτει τις προβλεπόμενες εισφορές για τα 1.000 ευρώ (περίπου 490 ευρώ επιπλέον). 

  • Έστω εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και μειωθεί ο χρόνος εργασίας του κατά 50%. Θα λαμβάνει από τον εργοδότη το 50% του καθαρού μισθού και από το κράτος το υπόλοιπο 50%, δηλαδή θα καλύπτεται το 100% της απώλειάς του, καθώς ο μισθός του δεν μπορεί να υπολείπεται του κατώτατου μισθού. Ο καθαρός κατώτατος μισθός μετά τις εργατικές και εργοδοτικές εισφορές, τις οποίες θα υποχρεούται να καταβάλει εξ ολοκλήρου ο εργοδότης, διαμορφώνεται στα 550 ευρώ. Σε μια πρώτη προσέγγιση των εξαγγελιών, οι ειδικοί εκτιμούν πως ο εργοδότης θα καλύπτει τα 275 ευρώ και το κράτος τα υπόλοιπα 275 ευρώ. Ο εργοδότης θα καλύπτει επίσης το 100% των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, που στην περίπτωση του κατώτατου είναι 99,64 ευρώ για τον εργαζόμενο και 158,14 για τον εργοδότη, σύνολο 257,78 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιουνίου αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους  πλήρους απασχόληση κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία επιμερίζεται κατά 0,48 μονάδες για τον εργοδότη και 0,42 για τον εργαζόμενο.

Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η  επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό.

Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας – δηλαδή σε απόλυση – καθώς και σε μείωση  του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Αναστολές και τον Ιούνιο και τον Ιούλιο

Αντίστοιχα προβλέπεται η επέκταση του μέτρου των αναστολών και τον Ιούνιο και Ιούλιο ως εξής :

Για τον Ιούνιο παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, αλλά  και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται. Οι εργαζόμενοι  σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.

Προσοχή, τον Ιούνιο παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις.

Για τον Ιούλιο θα παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής των  συμβάσεων  εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο όμως για τις επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται. Οι εργαζόμενοι  σε αναστολή δικαιούνται   αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και  πλήρους κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.

Εποχικά απασχολούμενοι

Ο τρίτος άξονας προβλέπει χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά  απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο καθώς και κίνητρα επαναπρόσληψης τους. Ειδικότερα θα προβλεφθεί η χορήγηση ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση, του επιδόματος εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους.

Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης. Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να λειτουργήσει ως κίνητρο επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζόμενων.

Επίσης, θα επεκταθούν τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον Μάιο κατά δύο μήνες, ενώ μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

Τριπλασιάζεται το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

Τριπλασιάζεται ο προυπολογισμός του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ από 10 σε 30 εκατ. ευρώ - όπως είχε γράψει το «Έθνος της Κυριακής» με στόχο  να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός.

Πηγή:ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση