ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

MyCoast: Στους πρωταθλητές των προστίμων το Ηράκλειο

Ο χάρτης των καταγγελιών και τα λουκέτα του καλοκαιριού

MyCoast: Στους πρωταθλητές των προστίμων το Ηράκλειο

Μπαράζ ελέγχων σε εκατοντάδες παραλίες όλης της χώρας πραγματοποίησαν το φετινό καλοκαίρι τα αρμόδια κλιμάκια των Κτηματικών Υπηρεσιών, με τη συνδρομή των κατά τόπους δήμων και της ΕΛ.ΑΣ., κατόπιν καταγγελιών που υποβλήθηκαν μέσω της εφαρμογής MyCoast, την οποία έχουν «κατεβάσει» στα κινητά τους τηλέφωνα 110.000 πολίτες.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» το υπουργείο Οικονομικών, οι περισσότερες από 600 παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, οδήγησαν σε πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ και στην έκδοση 55 διαταγών σφράγισης.

Ειδικότερα από τις αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 25.000 έλεγχοι καταγγελιών από δεκάδες κλιμάκια των Κτηματικών Υπηρεσιών, είτε με αυτοψίες είτε μέσω της χρήσης δορυφορικών εικόνων ή με πτήσεις drones. Σύμφωνα με το υπουργείο, απομένει ένας μικρός αριθμός έγκυρων καταγγελιών (σ.σ. οι οποίες όντως αφορούν παραλίες με παραχωρήσεις) που δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί και αυτό αναμένεται να συμβεί το προσεχές χρονικό διάστημα.

MyCoast: Ο χάρτης των καταγγελιών, οι πρωταθλητές των προστίμων και τα λουκέτα του καλοκαιριού-1

Οι πρωταθλητές των προστίμων

Εως τα τέλη του φετινού Αυγούστου, από τις 20.500 αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν σε 630 παραλίες, διαπιστώθηκαν 682 παραβάσεις, εκδόθηκαν 55 διαταγές σφράγισης, και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ. Οι περιοχές όπου επιβλήθηκαν τα υψηλότερα πρόστιμα, ήταν η Κεφαλονιά, τα Δωδεκάνησα και το Ηράκλειο

Μάλιστα, ειδικά σε ό,τι αφορά αποκλειστικά τον Αύγουστο, οι έλεγχοι καταγγελιών και επιχειρήσεων ανήλθαν περί το 50% επί του συνόλου των αυτοψιών του έτους. Εγιναν συνολικά 11.000 έλεγχοι σε 350 παραλίες και σε περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις. Διαπιστώθηκαν 330 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 170 διοικητικά μέτρα

Καταγγελίες για… βουνά και πεδιάδες

Δεν ευσταθούσαν όμως όλες οι καταγγελίες καθώς 7.500 περιπτώσεις ήταν άνευ αντικειμένου και κρίθηκαν απορριπτέες, καθώς δεν διαπιστώθηκε κάποια παράβαση. Υπήρξαν για παράδειγμα καταγγελίες για μη παραθαλάσσιες περιοχές, βουνά, πεδιάδες, χωριά, πόλεις και… πλατείες. Υπήρξαν επίσης και καταγγελίες για παραλίες όπου δεν υπήρχε ενεργή παραχώρηση, όπως και για επιχειρήσεις που πράγματι είχαν ενεργή παραχώρηση, όμως δεν διαπιστώθηκε κάποια παράβαση. 

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισαν στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» πως από τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν, «ένα ποσοστό άνω του 60% αφορά πολλαπλή αναφορά συγκεκριμένων πιθανών παραβάσεων. Εχει επίσης εντοπιστεί ότι κυρίως στις ανώνυμες καταγγελίες η πολλαπλότητα αυτών αφορά επαναλαμβανόμενη χρονικά καταγγελία, άρα πιθανότατα αντιστοιχεί στην ίδια παράβαση».

Σημειώνεται πως στο μεγαλύτερο ποσοστό, οι καταγγελίες που υποβλήθηκαν ήταν ανώνυμες. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το 11,8% των καταγγελιών που έχουν ελεγχθεί ήταν επώνυμες.

Ο χάρτης των καταγγελιών 

MyCoast: Ο χάρτης των καταγγελιών, οι πρωταθλητές των προστίμων και τα λουκέτα του καλοκαιριού-2

Ως προς τις περιοχές με τις περισσότερες καταγγελίες «πρωταθλήτρια» αναδείχθηκε η Χαλκιδική. Μάλιστα, από τις συνολικά 4.700 καταγγελίες που εξετάστηκαν, οι 630 ήταν επώνυμες. Πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες και στις 32 παραλίες για τις οποίες έγιναν καταγγελίες. 

Ακολουθεί η Ανατολική Αττική όπου εξετάστηκαν περισσότερες από 2.000 χιλιάδες καταγγελίες, οι 305 εκ των οποίων ήταν επώνυμες. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε 32 παραλίες, ενώ εξετάστηκε το 85% των παραλιών για τις οποίες υποβλήθηκαν οι καταγγελίες. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε έλεγχος και με χρήση drones στην περιοχή του Λαγονησίου στις 14 Αυγούστου. 

Σε ό,τι αφορά τις περισσότερες από 1.000 καταγγελίες που εξετάστηκαν στις Κυκλάδες, πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε ΜύκονοΠάροΘήρα, Νάξο, Τήνο και Ανδρο σε συνεργασία με τους αντίστοιχους δήμους. Στη Ρόδο επιβλήθηκαν πρόστιμα που ξεπερνούν το ποσό του 1,25 εκατομμυρίου ευρώ. 

Περίπου αντίστοιχος είναι ο αριθμός των καταγγελιών που επίσης εξετάστηκαν σε Πρέβεζα και Δωδεκάνησα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα Δωδεκάνησα, μόνο στη Ρόδο επιβλήθηκαν πρόστιμα που ξεπερνούν το ποσό του 1,25 εκατομμυρίου ευρώ

Στη Μεσσηνία διενεργήθηκαν αυτοψίες σε συνολικά 14 παραλίες για τις οποίες έγιναν 700 καταγγελίες, ενώ εκδόθηκαν και εντολές σφράγισης. Αντίστοιχα, στην Κέρκυρα, διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 10 παραλίες για τις οποίες έγιναν 170 καταγγελίες. 

Τη λίστα με τις δέκα περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες καταγγελίες, συμπληρώνει η Καβάλα, όπου διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 8 παραλίες (3 εκ των οποίων στη Θάσο), για τις οποίες έγιναν 500 καταγγελίες, αλλά και τα Χανιά όπου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 11 παραλίες για τις οποίες υποβλήθηκαν 375 καταγγελίες. 

Σε ό,τι αφορά τον Πειραιά, τη Δυτική Αττική και τις Νήσους Αργοσαρωνικού, διενεργήθηκαν αυτοψίες σε παραλίες για τις οποίες έγιναν 240 καταγγελίες. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν στην Υδρα, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης πραγματοποιήθηκε με τη χρήση drones. 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση