ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπόνους προσωπικής διαφοράς: Ποιοι και πώς θα λάβουν τα 300 ευρώ
Κατά πληροφορίες, το μπόνους αυτό θα είναι ύψους έως 300 ευρώ και θα είναι οριζόντιο για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων ή για κάποιες άλλες, κλιμακωτό, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης
Εν αναμονή των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το μπόνους σε συνταξιούχους που δεν είχαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς βρίσκονται σήμερα χιλιάδες δικαιούχοι του έκτακτου αυτού επιδόματος.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την ενίσχυση αυτή -κατά πληροφορίες ύψους 300 ευρώ- κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κοζάνη, που είναι προγραμματισμένη για τις 12:00.
Παρότι τίποτα δεν έχει προσώρας επιβεβαιωθεί επίσημα, πληροφορίες αναφέρουν πως το «επίδομα προσωπικής διαφοράς» θα πιστωθεί αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων ενώ θα χορηγηθεί με κριτήριο το ύψος της σύνταξης.
Το βασικό επίδομα εξετάζεται να είναι έως και 300 ευρώ για όλους τους συνταξιούχους που λαμβάνουν από 1.300 έως 1.500 ευρώ σύνταξη ενώ θα είναι προσαρμοσμένο προς τα κάτω για όσους παίρνουν συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ.
Ανοιχτό παραμένει το σενάριο να μπει «κόφτης» για τις πολύ υψηλές συντάξεις.
Στόχος του επιδόματος θα είναι να ενισχυθούν περίπου 800.000 -900.000 συνταξιούχοιπου δεν είδαν καμία αύξηση στη σύνταξή τους αλλά και όσοι λόγω προσωπικής διαφοράςπήραν μόλις μερικά ευρώ.
Νέος «χώρος» για παρεμβάσεις
Η θετική πορεία της οικονομίας και οι προβλέψεις για ανάπτυξη και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού εντός του 2023 δημιουργούν περιθώρια για περαιτέρω στήριξη της κοινωνίας.
Σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούραςδήλωσε πως το επόμενο διάστημα θα τεθούν επί τάπητος μέτρα ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τον τελευταίο λόγο θα έχει ο πρωθυπουργός.
Παρότι τίποτα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί οριστικά, στο «τραπέζι» βρίσκονται αρκετά σενάρια.
Μεταξύ αυτών, επιταγές ακρίβειας, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και «διορθώσεις» στο μέτωπο των ασφαλιστικών εισφορών.
Δεν αποκλείεται επίσης, και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές έως το τέλος του χρόνου.