ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλόκο στις... σύντομες πτήσεις βάζει η Γαλλία

Η πρώτη χώρα στην Ε.Ε.

Μπλόκο στις... σύντομες πτήσεις βάζει η Γαλλία

«Μπλόκο» στις σύντομες εγχώριες πτήσεις επέβαλε αυτή την εβδομάδα η Γαλλία για όσες διαδρομές εξυπηρετούνται από τρένα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας για μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων.

Ο νόμος που τέθηκε σε εφαρμογή μέσα στην εβδομάδα και αποτελεί ευρωπαϊκή καινοτομία ουσιαστικά απαγορεύει τις πτήσεις μεταξύ προορισμών της Γαλλίας, οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιηθούν με τρένο σε λιγότερο από 2,5 ώρες.

Σημειώνεται πως η Γαλλία διαθέτει ευρύ σιδηροδρομικό δίκτυο με υπερταχεία. Οι νέοι κανόνες αφορούν τις μετακινήσεις στις οποίες παρέχεται «ικανοποιητική εναλλακτική υπηρεσία». Αυτό σημαίνει πως αυτή τη στιγμή επηρεάζονται οι διαδρομές μεταξύ του αεροδρομίου του Παρισιού Orly και πόλεις όπως το Μπορντό, η Νάντη και η Λυών. Ωστόσο, οι πτήσεις ανταπόκρισης δεν επηρεάζονται.

Ο υπουργός μεταφορών της Γαλλίας, Clément Beaune, δήλωσε ότι πρόκειται για «ένα απαραίτητο βήμα και ένα ισχυρό σύμβολο της πολιτικής για τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων». Σημείωσε επίσης ότι πρόκειται για μια παγκόσμια καινοτομία, η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη στρατηγική της γαλλικής κυβέρνησης για την ενθάρρυνση της χρήσης των μέσων μεταφοράς που εκλύουν λιγότερους ρύπους.

Πώς η Γαλλία γίνεται πιο «πράσινη»

Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζει τέτοιου είδους «μπλόκο», ενώ παράλληλα ασκεί πιέσεις για την επιβολή περιορισμών στις πτήσεις με ιδιωτικά τζετ. Ειδικότερα, η Γαλλία φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό ιδιωτικών τζετ στην Ευρώπη, τα οποία μάλιστα πραγματοποίησαν το ένα δέκατο των συνολικών πτήσεων το 2019. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι συνολικό, αφού σύμφωνα με πρόσφατη σχετική ανάλυση της Greenpeace, το αριθμός των πτήσεων με τζετ στην Ευρώπη εκτινάχθηκε πέρυσι κατά 64%, φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 572,806.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως η Γαλλία έχει προχωρήσει και σε άλλους τομείς για να καταστεί πιο «πράσινη». Ενδεικτικά, έχουν καταργηθεί οι πλαστικές συσκευασίες στα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και τα πλαστικά καλαμάκια, τα ποτήρια, τα μαχαιροπήρουνα και οι συσκευασίες για delivery φαγητού. Επίσης η κυβέρνηση καλύπτει ένα μέρος της επισκευής λάπτοπ, κινητών τηλεφώνων και άλλου είδους συσκευών, με στόχο να μειωθεί ο όγκος των αποβλήτων.


Πηγή: moneyreview.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση