ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπαρμπέιντος: Ο ιδανικός τόπος για να μείνεις, αν δουλεύεις απ’ το σπίτι
Εκτίναξη στην αγορά ακινήτων των νησιών Μπαρμπέιντος έφερε η πανδημία Covid - 19
SHARE:
Έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν ακόμα χρόνο κλεισμένοι στο μικροσκοπικό διαμέρισμά τους στη Νέα Υόρκη και σε μία παραθαλάσσια βίλα στα νησιά Μπαρμπέιντος, ο Κρις Μοραν και η σύντροφός του Λίζα επέλεξαν τη λύση της Καραϊβικής.
«Δεν είχα βρεθεί ποτέ ξανά εδώ, αλλά ο κορωνοϊός τα κατάφερε καλά και μπορούμε να έχουμε μια πολύ κανονική ζωή» δηλώνει στους Financial Times, ο 35χρονος Κρις, ιδρυτής διαφημιστικής εταιρείας.
«Μπορώ να ‘τρέχω’ την επιχείρησή μου από εδώ και παράλληλα απολαμβάνω το σερφ, τις καταδύσεις και το γκολφ κάθε μέρα»
Ο Κρις και η οικογένειά του θα μείνουν στη Καραϊβική μόνο για ένα έτος, και συγκατελέγονται στα 3.296 άτομα που έχουν υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα Barbados Welcome Stamp, από τον περασμένο Ιούλιο που ξεκίνησε να εφαρμόζεται.
Οι όροι
Η «ψηφιακή νομαδική» αυτή βίζα προσφέρει τη δυνατότητα να ζήσουν και να δουλέψουν στα Barbados έως και 12 μήνες, σε όσους έχουν εισόδημα τουλάχιστον 50.000 δολαρίων ή αποταμιεύσεις αντίστοιχου ύψους.
Οι «τυχεροί» συνεχίσουν να πληρώνουν φόρους στη χώρα στην οποία βρίσκεται η έδρα της εταιρείας που εργάζονται κι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά των Μπαρεμπέιντος με άλλες ηλιόλουστες χώρες, που έσπευσαν να φορολογήσουν αντίστοιχους επισκέπτες, κάνοντας τις εταιρείες τους να ανακαλέσουν τις άδειες τηλεργασίας.
Με τον τρόπο αυτό η αγορά ακινήτων των Mπαρμπέιντος, η οποία είχε πληγεί σοβαρά από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, έχει πλέον μεγάλη άνοδο.
Οι υποδομές
Ο Κιμ Γκοντάρντ, διευθυντής πωλήσεων σε θέρετρο με γήπεδο γκολφ που μόλις ξανάνοιξε, θεωρεί ότι σημαντικό ρόλο στην οικονομική άνοδο του νησιού, έχει παίξει η πρωθυπουργός, Μία Μότλε καθώς ανάμεσε σε άλλα δημόσια έργα, όπως την αναβάθμιση του αεροδρομίου «επιδιόρθωσε το κεντρικό οδικό δίκτυο του νησιού, που πλημμύριζε κάθε χρόνο».
«Πιστεύω ότι τα Μπαρμπέιντος, έχουν πλέον μια πολύ πιο σωστή πορεία και ότι τα χρήματα πηγαίνουν σε σωστές κατευθύνσεις. Σχεδιάζω να ‘τρέχω’ την επιχείρησή μου, για λίγους μήνες κάθε χρόνο, από εδώ», δηλώνει η Φράνσις Ντίκενς από το Νότιο Λονδίνο, που διοικεί επιχείρηση MME και θεωρεί την ύπαρξη δωρεάν δικτύου WiFi σε ολόκληρο το νησί, ως σημαντικό στοιχείο υποδομής.
Οι τιμές και η ευκαιρίαΟ Μόραν, για τη βίλα που νοικιάζει, πληρώνει 3.000 δολάρια το μήνα. Κάτι παραπάνω, δηλαδή, από τα μισά που έπρεπε να πληρώνει για το πολύ μικρότερο διαμέρισμά που έμενε στη Νέα Υόρκη.
Η Λάουρα και ο Μάρτιν Μακτντόναλντ που μετακόμισαν από το Σαν Φρανσίσκο, στα Μπαρμπέιντος με τα δύο τους παιδιά είδαν μπροστά τους μια ευκαιρία που δεν θα έχαναν με τίποτα.
«Κάναμε όλες τις απαραίτητες ερωτήσεις: Είναι ασφαλές, τι γίνεται με τους ανεμοστρόβιλους, ποιοι είναι οι δείκτες εγκληματικότητας», λέει ο Μάρτιν, που έχει εταιρεία digital marketing. «Το είδαμε όλο αυτό ως ευκαιρία που σου παρουσιάζεται μία φορά στη ζωή σου, οπότα δεν είχαμε λόγο να μην το κάνουμε».