ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Morgan Stanley: Τέλος στην υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών – Γιατί έρχεται βουτιά το καλοκαίρι
Μετά από μια ιστορική υπεραπόδοση μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου, οι ευρωπαϊκές μετοχές άρχισαν να παρουσιάζουν χαμηλότερες επιδόσεις έναντι των διεθνών μετοχών τους τελευταίους δύο μήνες
Με την ευρωπαϊκή οικονομία να χάνει τη δυναμική της εν μέσω του ράλι των διεθνών μετοχών "ανάπτυξης", η εποχή της υπεραπόδοσης των ευρωπαϊκών μετοχών μάλλον ανήκει στο παρελθόν, εκτιμά η Morgan Stanley.
Μετά από μια ιστορική υπεραπόδοση μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου, οι ευρωπαϊκές μετοχές άρχισαν να παρουσιάζουν χαμηλότερες επιδόσεις έναντι των διεθνών μετοχών τους τελευταίους δύο μήνες και η αμερικάνικη τράπεζα πιστεύει ότι αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί το καλοκαίρι, για δύο λόγους.
Πρώτον, η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αρχική και χάνει μέρος της δυναμικής της, με πολλούς από τους κορυφαίους οικονομικούς δείκτες της περιοχής να υποχωρούν τον τελευταίο περίπου μήνα. Τώρα, ενώ το μέγεθος της πτώσης τους είναι μικρό μέχρι στιγμής σε απόλυτες τιμές, ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Οικονομικής Έκπληξης, ο οποίος παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα δεδομένα σε σχέση με τις προσδοκίες, έχει υποχωρήσει πολύ πιο απότομα και πλησιάζει πλέον σε χαμηλό δέκα ετών. "Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη, καθώς αυτός ο δείκτης είναι συχνά ένας καλός δείκτης για τα μελλοντικά κέρδη και, ως εκ τούτου, τώρα υποδεικνύει κινδύνους για την εταιρική κερδοφορία στην Ευρώπη", τονίζει η Morgan Stanley.
Ο δεύτερος παράγοντας που αρχίζει να επιβαρύνει τις σχετικές επιδόσεις της Ευρώπης, όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, είναι το ισχυρό ράλι των μετοχών "ανάπτυξης" που βλέπουμε παγκοσμίως. Ενώ η Ευρώπη έχει το δικό της "δίκαιο" μερίδιο τέτοιων εταιρειών, το βάρος των τεχνολογικών εταιρειών συνολικά παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των περισσότερων άλλων περιοχών. Για παράδειγμα, η τεχνολογία αποτελεί το 7% περίπου της ευρωπαϊκής αγοράς μετοχών έναντι 13% για την Ασία και πάνω από 30% για τις ΗΠΑ. "Πολύ απλά, το μέγεθος αυτής της διαφοράς καθιστά δύσκολο για την Ευρώπη να συμβαδίσει με άλλες περιοχές όταν οι μετοχές "ανάπτυξης" υπεραποδίδουν διεθνώς, όπως τώρα", τονίζει η Morgan Stanley.
Ενώ αυτοί οι δύο παράγοντες είναι πιθανό να επηρεάσουν τη σχετική απόδοση της Ευρώπης βραχυπρόθεσμα, η M.S. βλέπει επίσης κινδύνους και για του παγκόσμιους δείκτες μετοχών γενικότερα αυτό το καλοκαίρι, δεδομένης της πιθανότητας επιβράδυνσης της ανάπτυξης και επιδείνωσης της δυναμικής ρευστότητας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.
Συνολικά, η αμερικάνικη τράπεζα πιστεύει ότι αυτοί οι αντίθετοι άνεμοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώση έως και 10% των ευρωπαϊκών μετοχών τους επόμενους μήνες. Δεδομένου αυτού του σκηνικού, αυξάνει περαιτέρω την προτίμησή της για αμυντικές μετοχές και κλάδους έναντι των κυκλικών, αναβαθμίζοντας τα φαρμακευτικά προϊόντα σε overweight, ενώ overweight στάση τηρεί και για τις τηλεπικοινωνίες και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Αντίθετα, παραμένει underweight στους κυκλικοί τομείς όπως τα αυτοκίνητα, τα κεφαλαιουχικά αγαθά, τα χημικά και η ενέργεια. Παράλληλα πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για κατοχύρωση των κερδών στις μετοχές "ανάπτυξης" και ως εκ τούτου να παραμείνει θετική στους κλάδους των αγαθών πολυτελείας, της ιατρικής τεχνολογίας (medtech), των ημιαγωγών και του software.
Η μεγαλύτερη αλλαγή στην άποψή της πρόσφατα είναι οι πιο απαισιόδοξη στάση της για τις προοπτικές του κλάδου των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως τονίζει η Morgan Stanley. Συγκεκριμένα, ενώ ο κλάδος φαίνεται ελκυστικός όσον αφορά τις χαμηλές αποτιμήσεις, τους ισχυρούς ισολογισμούς και τις υγιείς τάσεις κερδοφορίας, πιστεύει ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει γίνει πιο δύσκολο καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του τρέχοντος κύκλου αύξησης των επιτοκίων και με την προοπτική επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και των χαμηλότερων αποδόσεων των ομολόγων.
Παρά τη βραχυπρόθεσμη επιφυλακτικότητα ωστόσο, η Morgan Stanley δηλώνει πιο θετική για τις ευρωπαϊκές μετοχές μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι πιστεύει ότι τελικά η κερδοφορίας των εισηγμένων θα αποδειχθεί ανθεκτική, τη στιγμή που οι αποτιμήσεις των μετοχών θα συνεχίζουν αν είναι χαμηλές. Για παράδειγμα, ο δείκτης P/E της Ευρώπης είναι τώρα μόλις 12,5x έναντι σχεδόν 18x στις ΗΠΑ. Σε ορίζοντα 12μηνου, οι υπολογισμοί της M.S δείχνουν 8% άνοδο στην ευρωπαϊκή αγορά, η οποία θα αυξανόταν πιο κοντά στο 12% αν συμπεριληφθούν μερίσματα και επαναγορές μετοχών. Έτσι, εάν συνδυαστούν όλα τα παραπάνω, οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές ίσως περιγράφονται καλύτερα ως "πόνος βραχυπρόθεσμα, κέρδη μακροπρόθεσμα", καταλήγει η Morgan Stanley.