ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοody’s: Αυτά είναι τα σενάρια για την ελληνική οικονομία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Τρία τα σενάρια σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης

Μοody’s: Αυτά είναι τα σενάρια για την ελληνική οικονομία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Σενάρια για την ελληνική οικονομία εκπονούνται από τον οίκο αξιολόγησης Μοody’s, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην δυσμενέστερη εκδοχή ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 1,9% για το 2022 αλλά το βασικό σενάριο παραμένει στο 4,5%. Αναλυτικά:

A. Σενάρια για το ΑΕΠ

Τρία είναι τα σενάρια για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον οίκο:

  • Το βασικότερο σενάριο.Το βασικότερο σενάριο είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας ανέλθει στο 4,5% φέτος από 5,3% που υπολογιζόταν αρχικά και για την επόμενη χρονιά, το 2023 να πάει στο συν 2,8%.
  • Το αισιόδοξο σενάριο. Εάν ο πόλεμος της Ουκρανίας λήξει άμεσα, τότε το αισιόδοξο σενάριο για την οικονομία της χώρας είναι να έχει ανάπτυξη 5,7% το 2022 και 3,9% το 2023.
  • Δυσμενές σενάριο. Το δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που ο πόλεμος της Ουκρανίας διαρκέσει και άλλο είναι το εξής: Το ΑΕΠ της χώρας να πάει στο συν 1,9% το 2022 και 2023 συν 1,5%.

ελληνική οικονομία

Β.Σενάρια για τον πληθωρισμό

Ο οίκος Moodys βλέπει για το β΄και γ τρίμηνο η Ελλάδα να έχει πληθωρισμό στο 8%. Εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός στο 2022 θα φτάσει στο 7,7%. Το ποσοστό αυτό είναι ρεκόρ για τη χώρα μας. Διότι ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που έχει ποτέ εμφανίσει η Ελλάδα.

ελληνική οικονομία

Γ. Οι επιπτώσεις  του πολέμου της Ουκρανίας στον τουρισμό της χώρας μας 

Όσον αφορά στον τομέα του τουρισμού, επισημαίνεται ότι στη χώρα μας θα είναι μειωμένος ο αριθμός των τουριστών λόγω πληθωρισμού στη  ΕΕ. Αυτό θα συμβεί επειδή κάποιοι δεν θα έχουν χρήματα για να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες. Η Ελλάδα θα έχει μείωση κατά 400 εκατ.  ευρώ από Ρώσους τουρίστες.

ελληνική οικονομία

Δ.Για τις επενδύσεις

Ωστόσο ο οίκος εκτιμά ότι η πορεία των επενδύσεων στη χώρα μας θα είναι καλή. Και εάν η χώρα δε πάει σε πρόωρες εκλογές και έχει ολοκλήρωση της τετραετίας, τότε θα έχει πολιτική σταθερότητα και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο για την Ελλάδα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση