ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μισθώσεις κατοικιών: Ζητούν το... Ε9 των υποψήφιων ενοικιαστών!
Το πρόβλημα της έλλειψης σπιτιών προς ενοικίαση έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες
Μέχρι και Ε9 ζητούν πολλοί ιδιοκτήτες από τους υποψήφιους ενοικιαστές για τη μίσθωση της κατοικίας τους. Το πρόβλημα της έλλειψης σπιτιών προς ενοικίαση έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα όταν νοικιάζεται ένα σπίτι να γίνεται πλειοδοσία... μεταξύ των υποψήφιων ενοικιαστών.
Εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία οι ιδιοκτήτες εκτός από πολύ υψηλά μισθώματα ζητούν το Ε9, τη σύμβαση εργασίας του ενοικιαστή και άλλα έγγραφα προκειμένου να πειστούν για την οικονομική του δυνατότητα και φερρεγυότητα.
Αυτό αναφέρουν πολλοί ενοικιαστές στο Capital.gr, ενώ επιβεβαιώνεται και από πολλούς μεσίτες, που μιλούν για ένα απαράδεκτο φαινόμενο.
Την ίδια στιγμή αυξήσεις έως και 25% για την ανανέωση των μισθώσεων ζητούν οι ιδιοκτήτες, καθώς ο Αύγουστος και ο Φεβρουάριος αποτελούν τους μήνες που πραγματοποιούνται οι περισσότερες μετακομίσεις, ανανεώσεις μισθωτηρίων συμβολαίων αλλά και έναρξη νέων.
Μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων για να πραγματοποιήσουν την ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης στον ίδιο ενοικιαστή, ζητούν αύξηση του ενοικίου ακόμη και 25% σε σχέση με το ενοίκιο το 2019.
Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής δεν δεχθεί την αύξηση είναι αναγκασμένος να αναζητήσει άλλη κατοικία.
"Οι ιδιοκτήτες επειδή γνωρίζουν ότι η εύρεση κατοικίας με προσιτό ενοίκιο και παράλληλα η εύρεση κατοικίας που να συνάδει η κατάσταση του ακινήτου με το ζητούμενο μίσθωμα αποτελεί "τζόκερ”, ξέρουν ότι ο ενοικιαστής θα αναγκαστεί να αποδεχθεί την όποια αύξηση, διότι δεν υπάρχουν επιλογές και παράλληλα μια μετακόμιση έχει μεγάλο κόστος", επισημαίνει ο πρόεδρος της E- Real Estates, Θέμης Μπάκας.
Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτος Παραδιάς, τόνισε ότι το πρόβλημα της μείωσης της προσφοράς κατοικιών οφείλεται στο ότι οι ενοικιαζόμενες κατοικίες και τα διαμερίσματα κατασκευής των δεκαετιών '50-'80 σταδιακά αποσύρονται από την αγορά όταν αποχωρήσει κάποιος μακροχρόνιος ενοικιαστής τους, λόγω αδυναμίας των ιδιοκτητών τους να τα ανακαινίσουν λειτουργικά αλλά και ενεργειακά με κόστος πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, όπως προβλέπουν οι επερχόμενες υποχρεωτικές ρυθμίσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Σχετικά με το ύψος των ενοικίων, προειδοποίησε για μιά ακόμη φορά ότι όποιοι ιδιοκτήτες ζητούν υψηλά ενοίκια διατρέχουν υψηλότατο κίνδυνο να μην εισπράξουν ούτε ένα ενοίκιο, και να μην πληρωθεί ούτε ένας λογαριασμός ρεύματος, νερού και κοινοχρήστων, από τους "ενοικιαστές" αυτούς οι οποίοι αποδέχονται τα υψηλά ενοίκια προκειμένου να εγκατασταθούν στις κατοικίες με το εξαρχής σχέδιο να μην πληρώσουν απολύτως τίποτε, και οι οποίοι δυσφημούν με τις ενέργειές τους αυτές όλους τους υπόλοιπους ενοικιαστές.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Spitogatos στο β' τρίμηνο του 2022 (σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2021) οι τιμές των ενοικίων στις περιοχές των βορείων προαστίων καταγράφουν αύξηση 9,10% και ανέρχονται πλέον στα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος ενοικίασης μίας κατοικίας 80 τετραγωνικών ανέρχεται στα 800 ευρώ τον μήνα. Αυξήσεις 5,90% καταγράφονται στο ίδιο διάστημα και στα νότια προάστια, ενώ κατά 5,60% είναι αυξημένες οι τιμές των ενοικίων στα δυτικά προάστια στο β' τρίμηνο του 2022.
Διψήφια ποσοστά αυξήσεων καταγράφονται στις τιμές των ενοικίων στα ανατολικά προάστια και τον Πειραιά με 14,30% και 11,10%, αντίστοιχα.
Σε "απόγνωση" οι ενοικιαστές
"Όνειρο Θερινής Νυκτός" αποτελεί η εύρεση προσιτού ενοικίου, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Προσιτή κατοικία σύμφωνα με τη Eurostat είναι κάθε κατοικία που δεν αναγκάζει ένα νοικοκυριό να ξοδέψει περισσότερο από 30% του διαθέσιμου μηνιαίου εισοδήματός του σε συνολικά έξοδα κατοικίας (ενοίκιο/δόση δανείου, λογαριασμοί, κοινόχρηστα).
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το κόστος στέγασης (που περιλαμβάνει ενοίκιο ή δόση του στεγαστικού δανείου και πάγια έξοδα σπιτιού) την περίοδο Μάιος 2021-Μάιος 2022 αυξήθηκε κατά 36,1%.
Την ίδια στιγμή ένας στους δύο ενοικιαστές δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιό του και το 76,9% αφού πληρώσει τα έξοδα σπιτιού τα βγάζει πέρα ίσα ίσα, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή Eteron και η οποία αναδεικνύει το άγχος, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που διακατέχει τους ενοικιαστές στην Ελλάδα.Η ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης στη χώρα μας συγκριτικά με τα εισοδήματα καταγράφεται από το 2018, όπου σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.-27 το κόστος στέγασης για τους ενοικιαστές με ενοίκιο σε τιμές αγοράς το υψηλότερο ήταν στην Ελλάδα, όπου το 83,1% των ενοικιαστών δαπάνησε πάνω από το 40 % του εισοδήματός τους για στέγαση, όταν το μέσο όρο δαπάνης στην Ε.Ε.-27 δεν ξεπερνούσε το 25,1%.
Το 2019, νέα έρευνα της Eurostat καταγράφει ότι το 62,1% των ενοικιαστών στη χώρα μας (πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο κόστος στέγασης στην Ε.Ε.) δαπανούσαν άνω του 50% του εισοδήματός τους για το κόστος στέγασης. Το αντίστοιχο ποσοστό ενοικιαστών στη Ρουμανία ήταν 29,4%, στην Ισπανία 26,2%, στη Βουλγαρία 24,2%, στην Πορτογαλία 14,5%, στη Γερμανία 10%, στη Γαλλία 8,6% και στην Κύπρο μόλις 4,4%. Σήμερα, μετά την ραγδαία αύξηση των ενοικίων, την εκτίναξη του πληθωρισμού και την ενεργειακή κρίση, το κόστος στέγασης έχει αυξηθεί ραγδαία. Νέα έρευνα της Eurostat για το έτος 2020 αναφέρει ότι το ποσοστό αύξησης του κόστους στέγασης στην Ελλάδα ήταν 33,3% όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε ήταν 7,8% .
Εν έτει 2022, οι ενοικιαστές στη χώρα μας δαπανούν το 60%-70% ενός μισθού για το κόστος στέγασης και αν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία σχεδόν έναν ολόκληρο μισθό.