ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μία στις 3 εταιρείες στην Ελλάδα κάνει χρήση υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης

Το 50% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πραγματοποιεί εξ αποστάσεως συναντήσεις μέσω Διαδικτύου

Μία στις 3 εταιρείες στην Ελλάδα κάνει χρήση υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης

Μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα των περισσότερων επιχειρήσεων στην περίοδο της πανδημικής κρίσης, ωστόσο, πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα πολύτιμο εργαλείο για τις εταιρείες ανά τον κόσμο. Ο λόγος για τις τηλεδιασκέψεις, τις οποίες έχουν υιοθετήσει και χρησιμοποιούν σήμερα τουλάχιστον οι μισές εταιρείες στην Ευρώπη.

 Η Ελλάδα υπολείπεται μεν του ευρωπαϊκού μέσου όρου (50%), καθώς μόνο το 1/3 των εταιρειών έχουν εντάξει τις τηλεδιασκέψεις στην εταιρική τους καθημερινότητα, ωστόσο και στη χώρα μας, η χρήση βαίνει αυξανόμενη.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2022, στην Ε.Ε., το 50% των επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους ή αυτοαπασχολούμενους πραγματοποίησαν εξ αποστάσεως συναντήσεις μέσω Διαδικτύου. Μεταξύ των μελών της Ε.Ε., υπήρχε μεγάλη διακύμανση στο ποσοστό των επιχειρήσεων που χρησιμοποίησαν αυτό το χαρακτηριστικό.

 Τα μεγαλύτερα μερίδια καταγράφηκαν στη Σουηδία (79,4%) και στη Φινλανδία (78,5%), ακολουθούμενη από τη Δανία (78,0%), τη Μάλτα (68,3%) και την Ιρλανδία (63,6%).

 Στην αντίθετη πλευρά της κλίμακας, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (28,2%), στην Ουγγαρία (29,4%), στη Ρουμανία (31,2%), στην Ελλάδα (32,9%) και στη Σλοβακία (35,2%).

Απομακρυσμένη πρόσβαση  

Άλλη μια τακτική, που έβαλε στην εταιρική καθημερινότητα η COVID-19, αλλά παραμένει ενεργή και σήμερα, είναι η απομακρυσμένη πρόσβαση των εργαζομένων σε εταιρικούς πόρους, όπως το email, οι επιχειρηματικές εφαρμογές και το λογισμικό της επιχείρησης.

 Το 2022, στην Ε.Ε., σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσεις (57%) με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους ή αυτοαπασχολούμενους πρόσφεραν και τους τρεις τύπους απομακρυσμένης πρόσβασης στους υπαλλήλους τους.

 Όσον αφορά το μέγεθος των επιχειρήσεων, το 91% των μεγάλων εταιρειών (250 ή περισσότεροι μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι) πρόσφεραν και τους τρεις τύπους απομακρυσμένης πρόσβασης στους εργαζομένους τους. Το ίδιο συνέβη στο 77,2% των μεσαίων επιχειρήσεων (από 50 σε 249 μισθωτούς ή αυτοαπασχολούμενους).

 Το αντίστοιχο ποσοστό στις μικρές επιχειρήσεις (από 10 σε 49 μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες) είναι πολύ μικρότερο και διαμορφώθηκε το 2022 σε 52,4%. 

Οι μεγάλες επιχειρήσεις

Οι μεγάλες επιχειρήσεις ηγούνται εμφανώς σε όλους τους τύπους απομακρυσμένης πρόσβασης προς τους εργαζομένους. Σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες στην Ευρώπη πρόσφεραν απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημα email της επιχείρησης (97,2%), σε έγγραφα της επιχείρησης, όπως π.χ. αρχεία, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, γραφήματα, φωτογραφίες (94,0%) και σε επιχειρηματικές εφαρμογές ή λογισμικό της επιχείρησης, π.χ. πρόσβαση σε συστήματα λογιστικής, πωλήσεων, παραγγελιών, διαχείρισης σχέσεων πελατών-CRM (92,4%).

 Όσον αφορά τις μεσαίες επιχειρήσεις, το 90,9% παρείχε στους υπαλλήλους απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημα email, το 83,0% στα έγγραφα της επιχείρησης και το 80,4% στις επιχειρηματικές εφαρμογές ή το λογισμικό της επιχείρησης.

 Συγκριτικά, οι μικρές επιχειρήσεις παρείχαν εξ αποστάσεως πρόσβαση σε μικρότερο βαθμό, αφού το 74,8% έδινε online πρόσβαση στο email, το 60,9% σε έγγραφα και το 57,5% σε επιχειρηματικές εφαρμογές ή λογισμικό της εταιρείας


Πηγή: sepe.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση