ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Μεταμορφώνεται" το τοπίο διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη

Οι 2 νέες Μονάδες Διαχείρισης Απορριμμάτων που θα έχουν συνδυασμένη δυναμικότητα 108 χιλ. τόνων/ετησίως

No profile pic

Μία νέα πραγματικότητα αναδύεται όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων στην Κρήτη, με τη δρομολόγηση 2 κομβικών έργων, συνδυασμένου προϋπολογισμού που αγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ σε Αμάρι και Χερσόνησο και που υπόσχονται να βελτιώσουν σημαντικά την υφιστάμενη κατάσταση.

Οι 2 νέες Μονάδες Διαχείρισης Απορριμμάτων που θα έχουν συνδυασμένη δυναμικότητα 108 χιλ. τόνων/ετησίως, θα κατασκευαστούν στο Αμάρι Ρεθύμνου και στη Χερσόνησο Ηρακλείου εξυπηρετώντας αντίστοιχα περιοχές του δυτικού και ανατολικού τμήματος του νησιού.

Οι παραπάνω Μονάδες, θα συμπληρωθούν με αυτές των Αρχανών, της Σητείας, της Ιεράπετρας, των Χανίων και του Ηρακλείου, ολοκληρώνοντας πλήρως το σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ένα νησί με ιδιαίτερα υψηλές τουριστικές ροές για πολλούς μήνες το χρόνο.

Τι συμβαίνει όμως στα μέτωπα των δύο σημαντικών περιβαλλοντικών υποδομών που αποκτά το νησί;

Στο μέτωπο της μονάδας του Αμαρίου, η οποία υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2019, με ανάδοχο την «Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες ΑΕ», έχει κόστος 31,2 εκατ. ευρώ ενώ η πενταετής λειτουργία της θα κοστίσει περί τα 12 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει και το ypodomes.com, η κατασκευαστική φάση έχει εκκινήσει και αυτή την περίοδο, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι απαιτητικές -λόγω αναγλύφου της περιοχής- χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση της λεκάνης του  ΧΥΤΥ, η οποία σταδιακά ολοκληρώνεται.

Την ίδια στιγμή, «τρέχουν» όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες που θα επιτρέψουν την έκδοση της οικοδομικής άδειας προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα αμιγώς κτιριακά έργα, τα οποία, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Αντίστοιχα, προχωρούν οι διαδικασίες για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Χερσονήσου στην Κρήτη -αν και δεν έχει εκκινήσει κατασκευαστικά- με τον διαγωνισμό να βρίσκεται σε εξέλιξη και πιο συγκεκριμένα στο α’ στάδιο της Β΄Φάσης, κατά το οποίο ο φορέας υλοποίησης -ο ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδος Α.Ε ΟΤΑ- πρόκειται να αποστείλει πρόσκληση προς τους 4 συμμετέχοντες να καταθέσουν τις τεχνικές τους προτάσεις, επί των οποίων θα διεξαχθεί μετέπειτα ο ανταγωνιστικός διάλογος.

Το εν λόγω έργο προκηρύχθηκε στις αρχές Μαρτίου 2019 στα πλαίσια ενός διαγωνισμού που καλύπτει το σύνολο των εργασιών κατασκευής, συντήρησης, τεχνικής διαχείρισης, δοκιμαστικής λειτουργίας της νέας Μονάδας, μηχανικής διαλογής σύμμεικτων αστικών αποβλήτων (Α.Σ.Α.) και κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος.

Κατά την προηγούμενη φάση του διαγωνισμού «πέρασαν» και οι 4 εταιρείες που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον, ακολούθησαν προδικαστικές προσφυγές κατά τις οποίες ωστόσο δεν αποκλείστηκε κανείς από τους συμμετέχοντες.

Ο ανταγωνιστικός διάλογος που θα ακολουθήσει μετέπειτα πρόκειται να οριστικοποιήσει το αντικείμενο του έργου, αφήνοντας για το τέλος το κρίσιμο βήμα των οικονομικών προσφορών που θα κρίνει τον ανάδοχο του σημαντικού περιβαλλοντικού έργου, ύψους 57,3 εκατ. ευρώ.

Πηγή:ypodomes.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση