ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέσα Νοεμβρίου οι αιτήσεις για το νέο «Εξοικονομώ»
Αυξημένες επιδοτήσεις εξαιτίας των ανατιμήσεων
SHARE:
Στοχευμένες αυξήσεις στις επιδοτήσεις -που αντικατοπτρίζουν τις αυξήσεις στις τιμές των οικοδομικών υλικών που μεσολάβησαν από την παρουσίαση του προγράμματος το καλοκαίρι- δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο νέο «Εξοικονομώ», λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις παρατηρήσεις των ενδιαφερόμενων που προέκυψαν από τη δημόσια διαβούλευση. Εξαιτίας των νέων δεδομένων -και των απαιτούμενων τροποποιήσεων-, η έναρξη υποβολής των αιτήσεων τοποθετείται τώρα -σύμφωνα με πληροφορίες- προς τα μέσα Νοεμβρίου, με δεδομένο ότι δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εξειδικεύει τη νομοθετική ρύθμιση που αναθέτει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος τη διαχείριση και υποστήριξη του πληροφοριακού συστήματος, τη διαχείριση και αξιολόγηση των αιτήσεων και τον έλεγχο των δικαιολογητικών.
Ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος
Με αυτά τα δεδομένα, στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να δημοσιευθεί ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες -ενδεχομένως και πριν από το τέλος Οκτωβρίου- να τεθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα σε δοκιμαστική λειτουργία προκειμένου να εξοικειωθούν οι ενδιαφερόμενοι με τη νέα διαδικασία, η οποία πάντως δεν έχει το στοιχείο του επείγοντος - όπως συνέβαινε με τα προηγούμενα «Εξοικονομώ»: Με δεδομένο ότι καταργείται η σειρά προτεραιότητας και οι αιτήσεις θα αξιολογούνται πλέον βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ενός μήνα από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος και θα είναι ταυτόχρονη σε όλη την επικράτεια.
Όσον αφορά τις αλλαγές που μελετώνται -σε σχέση με την προδημοσίευση του Προγράμματος δύο μήνες πριν-, πληροφορίες κάνουν λόγο για αυξήσεις 10%-15% στα ανώτατα όρια δαπάνης ανά κατηγορία σε κάποιες από τις επιλέξιμες παρεμβάσεις, όπως είναι τα κουφώματα PVC, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και οι δαπάνες για «έξυπνα» συστήματα φωτισμού. Επίσης, ενώ μέχρι τώρα προβλεπόταν ότι ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το γινόμενο του 0,9 ευρώ επί της εκτιμώμενης εξοικονομούμενης ενέργειας (σε κιλοβατώρες), το 0,9 αυξάνεται σε 1, κάτι που συνεπάγεται αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ αύξηση στα 5.500 ευρώ (από 5.000 προηγουμένως) δρομολογείται και για το «πλαφόν» των επιλέξιμων δαπανών για αιτήσεις πολυκατοικίας. Επισημαίνεται ακόμα ότι στην τελική ευθεία βρίσκονται οι συζητήσεις με τις τράπεζες για την εγγυοδοσία που θα προβλέπεται -σε ποσοστό 80%- στο ειδικό επιμέρους πρόγραμμα -προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ- που απευθύνεται αποκλειστικά στα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά και έχει ως στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
Καταργείται η χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων
Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, στο νέο πρόγραμμα -μεταξύ άλλων- καταργείται η χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων, δημιουργείται λίστα επιλαχόντων και θεσπίζεται ως σημαντικότερο κριτήριο η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας στη βάση του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων που θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο (σε ποσοστό 50%), με δεύτερο σημαντικότερο κριτήριο το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (σε ποσοστό 15%). Επίσης εισάγεται για πρώτη φορά το κριτήριο των βαθμοημερών, με το οποίο λαμβάνονται υπ' όψιν οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, ενώ θεσπίζονται και κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 21% του ποσοστού μοριοδότησης.
Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ» (δημόσια δαπάνη από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης) ανέρχεται σε 632 εκατομμύρια ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση φτάνει στο 62% της συνολικής δαπάνης, ενώ αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά 38% περισσότερες κατοικίες συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος. Επιδιώκεται, ειδικότερα, να αναβαθμιστούν ενεργειακά πάνω από 50.000 κατοικίες, συμβάλλοντας στον στόχο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για τη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτηρίων έως το 2030.