ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγαλύτερο το οικονομικό πλήγμα από την πανδημία για τις γυναίκες
Πρόσφατη έρευνα της McKinsey διαπιστώνει ότι μία στις τέσσερις γυναίκες σκέφτεαι να φρενάρει την καριέρα της ή και να την εγκαταλείψει. Κι όλα αυτά, ενώ οι γυναίκες μάχονται κατά πλειονότητα στην πρώτη γραμμή κατά του κορονοϊού.
SHARE:
Μεγαλύτερο είναι το πλήγμα που δέχονται λόγω της πανδημίας οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, καθώς κατά πλειοψηφία απασχολούνται σε κλάδους που τις καθιστούν και πιο επηρρεπείς στις συνέπειες της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, το 41% των γυναικών εργάζεται στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο.
Πρόσφατη έρευνα της McKinsey διαπιστώνει ότι μία στις τέσσερις γυναίκες σκέφτεται να φρενάρει την καριέρα της ή και να την εγκαταλείψει. Κι όλα αυτά, ενώ οι γυναίκες μάχονται στην πρώτη γραμμή κατά του κορονοϊού.
Παγκοσμίως, οι γυναίκες κατέχουν την πλειονότητα στον υγειονομικό κλάδο. Το 70% των εργαζομένων σε αυτόν είναι θηλυκού γένους.
Οι γυναίκες υγειονομικοί συμβάλλουν στην παγκόσμια οικονομία με 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Εξ αυτών, το 50% προέρχεται από απλήρωτη εργασία.
Τώρα η πανδημία απειλεί να διαγράψει δεκαετίες από την οικονομική τους πρόοδο. Όμως ακόμη και πριν την επέλαση του κορωνοϊού, η έκθεση του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ περί χάσματος μεταξύ των φύλων για το 2020 αποκάλυπτε ότι ουσιαστική ισότητα δεν θα έχουμε πριν περάσουν 99,5 χρόνια. Τώρα ίσως να χρειαστούν περισσότερα.
Πέραν αυτού, η πανδημία έδειξε την ικανότητα των γυναικών να ηγηθούν. Στο πρώτο κύμα, τον Μάιο του 2020, οι χώρες με θηλυκή ηγεσία είχαν έξι φορές λιγότερους θανάτους, κατέφυγαν νωρίτερα σε lockdown, έκαναν περισσότερα τεστ και μικρότερους απόλυτους αριθμούς κρουσμάτων. Παρ' όλα αυτά, το γυναικείο ανθρώπινο δυναμικό παραμένει εν πολλοίς αναξιοποίητο - από την παγκόσμια πολιτική ηγεσία μέχρι και τις εκπροσωπήσεις σε διεθνείς οργανισμούς.
Δείτε επίσης:
Τις γυναικείες κατακτήσεις στην εργασία παγκοσμίως έπληξε η πανδημία του κορωνοϊού