ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με αντισταθμιστικά έργα προχωρά η διασύνδεση Κρήτης - Αττικής
Το μεγάλο έργο ύψους 1 δις. που θα διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό του νησιού μπαίνει στη γραμμή της αφετηρίας στις 10 Ιουνίου
SHARE:
Σε μία σειρά εργασιών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών του Ηρακλείου της Κρήτης προχωρούν ο ΑΔΜΗΕ και η θυγατρική του «Αριάδνη Interconnection» στο πλαίσιο της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αττική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ο Διαχειριστής θα διαθέσει επιπλέον 40 εκ. ευρώ για την υπογειοποίηση των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να περιορίσει την όχληση μαζί με αντίστοιχες τέτοιες εργασίες. Παράλληλα, η εταιρία αναμένεται να τρέξει κι άλλα αντισταθμιστικά έργα ιδίως για υποδομές και λοιπά κοινωφελή ώστε να καλυφθούν κι άλλες ανάγκες των περιοχών. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σύντομα, κι ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.
Το μεγάλο έργο ύψους 1 δις. ευρώ που θα διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό του νησιού και θα ανοίξει το δρόμο για επενδύσεις συστημάτων ΑΠΕ μπαίνει στη γραμμή της αφετηρίας στις 10 Ιουνίου. Θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τις εταιρίες που κέρδισαν τους διαγωνισμούς για τα καλωδιακά τμήματα και τους σταθμούς μετατροπής στη διάρκεια ειδική τηλε-εκδήλωσης. Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ θα βρίσκεται στο Ηράκλειο και τα στελέχη των εταιριών στις έδρες τους, εντός κι εκτός Ελλάδας. Παρούσα θα είναι και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την Αθήνα.
Η διπλή διασύνδεση θα είναι ολοκληρωμένη και θα πάρει ρεύμα σε 36 μήνες από την υπογραφή των συμβάσεων.
Το μήκος της θαλάσσιας διαδρομής των δύο καλωδίων είναι 380 χλμ και θα ξεκινά από την παραλία των Μεγάρων καταλήγοντας στην Κορακιά του Ηρακλείου.
Έχει σχεδιαστεί στην υψηλότερη τάση αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα στα 500 kV. Τα δύο καλώδια θα μεταφέρουν ισχύ 1.000 Μεγαβάτ και το μέγιστο βάθος πόντισης τους ανέρχεται στα 1.300 μέτρα.
Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής περιλαμβάνεται στο «top 5» των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος (DC) πανευρωπαϊκά, με το μεγαλύτερο βάθος πόντισης.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούν τάση 500 Kv DC και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία (Voltage SourceConverter- VSC).
Τα οφέλη από το έργο θα φανούν στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών της χώρας καθώς δεν θα πληρώνουν 400 εκ. ευρώ ετησίως για ΥΚΩ. Το συνολικό ποσό των ΥΚΩ υπολογίζεται στα 800 εκ. ευρώ.
Βελτιώνεται δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης. Το 2023 (πρώτος χρόνος λειτουργίας του μεγάλου καλωδίου) οι εκπομπές CO2 του νησιού θα μειωθούν κατά 500.000 τόνους. Συνολικά από τις δύο διασυνδέσεις (μικρή και μεγάλη), οι ρύποι CO2 της Κρήτης θα μειωθούν κατά 60% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα. Κι αυτό καθώς οι σημερινές ρυπογόνες ντιζελοκίνητες μονάδες θα σταματήσουν να λειτουργούν.
Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να ανακοινώσει τη σύναψη δανείου ύψους 400 – 500 εκ. ευρώ με ελληνική συστημική τράπεζα για την κάλυψη μέρους της χρηματοδότησης του έργου.
Όπως έκανε πρόσφατα γνωστό η διοίκηση του Διαχειριστή η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Και προέρχεται από το μετοχικό κεφάλαιο των 200 εκ. ευρώ της «Αριάδνης Interconnection», άλλα 300 με 400 εκ. ευρώ θα προέλθουν από την επιχορήγηση του ΕΣΠΑ, ενώ για το υπόλοιπο μέρος της χρηματοδότησης ο Διαχειριστής συμφώνησε, όπως προαναφέρθηκε, για δάνειο από ελληνική τράπεζα. Το επιτόκιο είναι πιο κάτω από 2,5% καθώς οι όροι κλείδωσαν πριν την επέλαση της πανδημίας.