ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με 46 δισ. δολ. στηρίζει το Πεκίνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Η τόνωση της αρωγής προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την κινεζική κυβέρνηση φανερώνει την ανησυχία της για τις προοπτικές ανάπτυξης
SHARE:
Σπεύδουν μαζικά οι κινεζικές εισηγμένες επιχειρήσεις να υιοθετήσουν το σύνθημα του προέδρου της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, για την επίτευξη της κοινής ευημερίας και το ενσωματώνουν στα οικονομικά τους αποτελέσματα – κι αυτό διότι θέλουν να εναρμονιστούν με τις επιταγές του Πεκίνου για τη μείωση της οικονομικής και εισοδηματικής ανισότητας. Τουλάχιστον 73 επιχειρήσεις –συμπεριλαμβανομένων και κολοσσών, όπως είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας Ping An Insurance, ο κρατικός τραπεζικός όμιλος Bank of China και ο τεράστιος όμιλος παράδοσης φαγητού της Meituan– ανέφεραν τον στόχο αυτό που έθεσε η κινεζική ηγεσία στις ανακοινώσεις τους προς τα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ, της Σαγκάης και του Σενζέν τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου. Όπως αναφέρει το Bloomberg News, το οποίο διεξήγαγε σχετική έρευνα για πάνω από 4.000 τέτοιες ανακοινώσεις, οι εν λόγω εταιρείες αποτελούν μόλις το 2% του συνόλου, αλλά δεν παύει να είναι και από τις μεγαλύτερες της χώρας και με ισχυρή επιρροή.
Παράλληλα, η κυβέρνηση της Κίνας επιδιώκει να στηρίξει περαιτέρω τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, υποσχόμενη πως θα γίνεται καλύτερη χρήση των αυτοδιοικητικών ομολόγων. Και η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία, διότι υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης της εθνικής οικονομίας, εξαιτίας των αυστηρών ελέγχων επί της αγοράς ακινήτων και των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (η Κεντρική Tράπεζα της χώρας) θα παράσχει κεφάλαια της τάξεως των 300 δισ. γουάν (46,4 δισ. δολαρίων) με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής και με δικαιούχους τράπεζες, οπότε να μπορούν να δίνουν δάνεια σε μικρομεσαίες εταιρείες. Αλλά μέτρα που προβλέπονται έχουν να κάνουν με την επιδότηση τόκων για τις εταιρείες εκείνες οι οποίες έχουν δραστικά πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και με την ενίσχυση του ρόλου των τοπικών – περιφερειακών ομολόγων ως κινήτρων για επενδύσεις. Συνολικά μιλώντας, το Πεκίνο για να επιτύχει την ευημερία και την αναδιανομή πλούτου θα χρησιμοποιήσει ως εργαλείο και το φορολογικό σύστημα, όπως αναφέρει το Reuters.
Η τόνωση της αρωγής προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την κινεζική κυβέρνηση φανερώνει την ανησυχία της για τις προοπτικές της ανάπτυξης. Δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι, οι οποίοι αναμένουν η Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε πιο στοχευμένη στήριξη τους προσεχείς μήνες, όπως το να μειώσει και πάλι τις προδιαγραφές αποθεματικού κεφαλαίου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το Bloomberg Economics αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τη φετινή ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας στο 8,9% από 9,1% προηγουμένως, επιδιώκοντας να αποτυπώσει τον αντίκτυπο από την εκ νέου έξαρση της πανδημίας, τους νέους περιορισμούς στις ιδιαίτερα ρυπογόνες βιομηχανίες και το γεγονός ότι επιβλήθηκαν νέες απαγορεύσεις σε κλάδους, όπως η εκπαίδευση και η υψηλή τεχνολογία υπό το πρίσμα της εκστρατείας για «κοινή ευημερία».
Από την πλευρά του, ένας ιδιαίτερα επιδραστικός φιλελεύθερος οικονομολόγος στην Κίνα, ο Ζανγκ Γεϊγίνγκ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως δεν θα είναι επωφελής η υπερβολική κρατική παρέμβαση και ο κλονισμός της οικονομίας της αγοράς για την επίτευξη της εισοδηματικής ισότητας. Το να τεθούν στο στόχαστρο οι πλούσιοι και οι επιχειρηματίες, τελικά θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στις θέσεις εργασίας, στους καταναλωτές, στις αγαθοεργίες και θα οδηγήσει τη χώρα και πάλι στη φτώχεια. Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου υπενθύμισε, τέλος, πως «οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς στα τέλη της δεκαετίας του 1970 διαμόρφωσαν μια κοινωνία δικαιότερη και πιο ισότιμη, ενώ η ελεύθερη οικονομία προσέφερε ευκαιρίες στους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια και να πλουτίσουν».