ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαζικές απολύσεις στην τεχνολογία: Η φούσκα της πανδημίας έσκασε 3 χρόνια μετά

Tο ενδεκάμηνο του 2023 συνολικά 1.141 εταιρείες του κλάδου προχώρησαν σε απολύσεις τουλάχιστον 253.000 ατόμων

Μαζικές απολύσεις στην τεχνολογία: Η φούσκα της πανδημίας έσκασε 3 χρόνια μετά

Όσο ο κόσμος ψώνιζε, εργαζόταν, διασκέδαζε και «ζούσε» στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι τεχνολογικές εταιρείες αναπτύχθηκαν ταχύτατα, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αιφνίδια και αλματώδη αύξηση της ζήτησης. Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία και τις διαβεβαιώσεις των παραγόντων του κλάδου, η ανάπτυξη αυτή διακόπηκε τόσο αιφνιδιαστικά όσο είχε ξεκινήσει, καθώς από τα τέλη του 2022 και μέχρι σήμερα σημειώνονται μαζικές και συνεχείς απολύσεις κατά μήκος του διεθνούς τεχνολογικού τομέα.

Τα νούμερα είναι τρομακτικά: Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας Layoffs.fyi, το ενδεκάμηνο του 2023 συνολικά 1.141 εταιρείες του κλάδου προχώρησαν σε απολύσεις τουλάχιστον 253.000 ατόμων, με τις περισσότερες να λαμβάνουν χώρα τον Ιανουάριο. Για τους εργαζομένους με βάση τις ΗΠΑ, όπου και σημειώθηκε και η συντριπτική πλειονότητα των περικοπών, οι αριθμοί αυτοί ξεπερνούν τα στοιχεία του 2001, μετά τη φούσκα του dotcom.

Οι μεγαλύτερες απολύσεις έγιναν από τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Google, η Meta, η Microsoft και η Amazon, οι οποίες από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2023 είχαν απολύσει τουλάχιστον 50.000 άτομα. Ο κλάδος είδε τις πρώτες μεγάλες περικοπές τους τελευταίους μήνες του 2022 (συνολικά το 2022 κόπηκαν σχεδόν 165.000 θέσεις σύμφωνα με το Layoffs.fyi) και παρότι έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες, αναλυτές και παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν ότι η τάση θα συνεχιστεί.

Απολύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας 2022-2023

Μαζικές απολύσεις στην τεχνολογία: Η φούσκα της πανδημίας έσκασε τρία χρόνια μετά-1

Γράφημα: Layoffs.fyi

Αυτό δεν οφείλεται μόνο στη «μανία» των προσλήψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και στην αλλαγή του σκηνικού στο τοπίο της διεθνούς οικονομίας. Ειδικότερα, οι τεχνολογικές επιχειρήσεις φαίνεται πως προσπάθησαν να «επανατοποθετηθούν» κατάλληλα και να προστατευθούν ενόψει μιας επικείμενης ύφεσης. Ο φόβος του πληθωρισμού, τα υψηλά επιτόκια και η επιβράδυνση της οικονομίας το 2023 έδωσαν τη βάση για συρρίκνωση του προσωπικού, που είχε υπερδιογκωθεί στην κορύφωση του Covid. 

Παράλληλα, οι εταιρείες φέρεται να δέχθηκαν ισχυρή πίεση από τους επενδυτές, οι οποίοι λόγω της κατακόρυφης ανόδου στο κόστος δανεισμού, προσπαθούσαν να θωρακίσουν την κερδοφορία. Και, όπως φαίνεται, οι απολύσεις θεωρήθηκαν ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους να μειωθούν οι δαπάνες.

Ο τεχνολογικός τομέας στην Ευρώπη

Οι ισχυρότεροι τριγμοί σημειώθηκαν στις ΗΠΑ, με επίκεντρο τη Σίλικον Βάλει, που φιλοξενεί μια σειρά από τεχνολογικές εταιρείες, αλλά και startups.

Στην Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, ο αντίκτυπος ήταν μικρότερος, ενδεχομένως λόγω του μικρότερου αριθμού εργαζομένων, αλλά και εξαιτίας των εργασιακών δικαιωμάτων που καθιστούν λίγο-πολύ αδύνατη την ταυτόχρονη απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τα σωματεία. 

Οι μεγάλες εταιρείες προσπάθησαν να μειώσουν τις θέσεις στην ήπειρο με έμμεσους τρόπους, όπως προσφέροντας γενναιόδωρα πακέτα εθελουσίας σε υψηλόβαθμα στελέχη ή προχώρησαν σε μακροχρόνιες συζητήσεις με τους εκπροσώπους.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η Ευρώπη έμεινε ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις. Με τον πληθωρισμό σε πολυετή υψηλά και τις εντονότατες πιέσεις που ασκήθηκαν στο μπλοκ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες κατέφυγαν σε απολύσεις ή «πάγωσαν» τις προσλήψεις.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα της σουηδικής Spotify, κορυφαίας εταιρείας διεθνώς στο streaming μουσικής, που προχώρησε στις αρχές Δεκεμβρίου στον τρίτο γύρο απολύσεων μέσα σε περίπου έναν χρόνο, κόβοντας σχεδόν 1.600 θέσεις εργασίας. Ο Daniel Ek, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε ότι η Spotify εκμεταλλεύθηκε τον φθηνό δανεισμό το 2020 και το 2021, όταν οι κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού στον απόηχο της πανδημίας. Τώρα, όμως, «βρισκόμαστε σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον. Παρά τις προσπάθειές μας να μειώσουμε τις δαπάνες από την αρχή του έτους, η διάρθρωση των εξόδων μας σε σχέση με εκεί όπου πρέπει να είμαστε εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη», τόνισε χαρακτηριστικά.


Πηγή: moneyreview.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση