ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Πώς οι μισθοί κρατούν ψηλά τον πληθωρισμό

Η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε σε μεγάλο βαθμό την αξιολόγηση που έκανε για την οικονομία τον περασμένο μήνα

Λαγκάρντ: Πώς οι μισθοί κρατούν ψηλά τον πληθωρισμό

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός στην ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι ισχυρός και η αύξηση των μισθών είναι «ιστορικά υψηλή».

Μιλώντας στη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρακές, η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε σε μεγάλο βαθμό την αξιολόγηση που έκανε για την οικονομία τον περασμένο μήνα, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται ακόμη πρόοδος στην αντιμετώπιση των τιμών καταναλωτή.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Λαγκάρντ τόνισε πως «ο βασικός πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αντανακλώντας το γεγονός ότι η εξασθένιση της επίδρασης της προηγούμενης αύξησης του κόστους εισροών αντισταθμίζεται από το αυξανόμενο κόστος εργασίας».

«Πράγματι, το ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν αποζημίωση για την απώλεια αγοραστικής δύναμης εν μέσω στενών αγορών εργασίας είχε ως αποτέλεσμα την ιστορικά υψηλή αύξηση των μισθών», πρόσθεσε.

Ο στόχος του 2%

Ο πληθωρισμός θα πρέπει να επιβραδυνθεί στο στόχο του 2% το 2025, παρατήρησε, επαναλαμβάνοντας τις προβλέψεις των αξιωματούχων στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου. Εκείνη η συνάντηση οδήγησε στην απόφαση για αύξηση των επιτοκίων για 10η συνεχή φορά, με τη δέσμευση να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.

«Η αύξηση των μισθών αναμένεται να μειωθεί σταδιακά, αν και θα παραμείνει υψηλή στον ορίζοντα προβολής, λόγω των αυξήσεων των κατώτατων μισθών και των αποζημιώσεων για τον πληθωρισμό σε ένα πλαίσιο στενών, αν και ψυχρών, αγορών εργασίας», είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι πιο αργή εάν τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής αποδειχθούν πιο ισχυρά από τα αναμενόμενα ή εάν η παγκόσμια οικονομία αποδυναμωθεί περαιτέρω και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ενταθούν. Η ανάπτυξη θα μπορούσε επίσης να είναι υψηλότερη από την προβλεπόμενη εάν η ισχυρή αγορά εργασίας, η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων και η υποχώρηση της αβεβαιότητας ενισχύουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και τους οδηγούν να ξοδεύουν περισσότερα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Ot.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση