ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων και των δανείων στις τράπεζες

Όπως είπε η ίδια, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πιθανόν να παραμείνει αρνητικός για μεγαλύτερο από το αναμενόμενο διάστημα

No profile pic

Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης, το οποίο έχει προαναγγείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον Δεκέμβριο, θα εστιάσει στην αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων για τον κορωνοϊό (PEPP) και των φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες (TLTROs), δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως είπε η ίδια, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πιθανόν να παραμείνει αρνητικός για μεγαλύτερο από το αναμενόμενο διάστημα καθώς το δεύτερο κύμα έξαρσης της COVID-19 οδηγεί αναγκαστικά σε νέους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα. 
«Αν και όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι, το PEPP και τα TLTROs έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στο σημερινό περιβάλλον και μπορούν να προσαρμοστούν δυναμικά για να υπάρξει αντίδραση στην εξέλιξη της πανδημίας», είπε η Λαγκάρντ. «Είναι, επομένως, πιθανόν να παραμείνουν τα κύρια εργαλεία προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής μας», πρόσθεσε. Σε μία ένδειξη ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επεκτείνει σημαντικά και τις δύο αυτές πολιτικές, η κ. Λαγκάρντ τόνισε «τη διάρκεια της στήριξης της πολιτικής» που θα διασφαλίζει ότι όλα τα τμήματα της οικονομίας θα βασίζονται σε χρηματοδοτικές συνθήκες, οι οποίες θα παραμένουν «εξαιρετικά ευνοϊκές». 

Η κ. Λαγκάρντ «προσγείωσε» την αυξανόμενη αισιοδοξία των επενδυτών για ένα νέο εμβόλιο μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer τη Δευτέρα ότι το πειραματικό εμβόλιό της είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό με βάση τα αρχικά αποτελέσματα των δοκιμών. «Αν και τα τελευταία νέα για ένα εμβόλιο φαίνονται ενθαρρυντικά, μπορεί να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε επαναλαμβανόμενους κύκλους επιτάχυνσης της εξάπλωσης του ιού και πιο αυστηρούς περιορισμούς έως ότου επιτευχθεί ευρεία ανοσία», πρόσθεσε. Η Κρ. Λαγκάρντ κήρυξε την έναρξη των εργασιών του ετήσιου συμποσίου της ΕΚΤ -που φέτος γίνεται διαδικτυακά λόγω της πανδημίας- στο οποίο αναμένεται οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες του κόσμου να συζητήσουν γιατί η νομισματική πολιτική δεν «δουλεύει» όπως στο παρελθόν και ποιο ρόλο μπορεί να παίξουν σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση