ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κύπρος: Έρχεται μνημόνιο EuroAfrica Interconnector με Ελλάδα και Αίγυπτο
Τι δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου.
SHARE:
"Ανάλογο με το EuroAsia Interconnector Μνημόνιο Συναντίληψης θα υπογράψουμε σύντομα και με Ελλάδα και Αίγυπτο για τον "EuroAfrica Interconnector", στη βάση και της συνεννόησης που είχαμε με τον ομόλογό μου υπουργό ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου, με τον οποίο επίσης συναντήθηκα στο περιθώριο της συνόδου του EMGF", δηλώνει η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου.
Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, η κα Πηλείδου αναφέρεται στην συμφωνία με την Ελλάδα και το Ισραήλ σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, η οποία προηγήθηκε του φόρουμ Ενέργειας EMGF πριν από λίγες ημέρες στο Κάιρο.
"Με το Μνημόνιο Συναντίληψης Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση "EuroAsia Interconnector", οι τρεις χώρες δηλώνουν την πολιτική τους στήριξη στο έργο,που στόχο έχει τη δημιουργία ενός αξιόπιστου εναλλακτικού διαδρόμου μεταφοράς ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Για τη χώρα μας ιδιαίτερα, η διασύνδεση είναι καίριας σημασίας, αφού ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ πληροί όλες τις προϋποθέσεις για άρση της ενεργειακής μας απομόνωσης. Παράλληλα, ενισχύοντας τη σταθερότητα του δικτύου μας, θα συμβάλει στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και, άρα, στη μείωση των τιμών, καθώς και στην αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για παραγωγή πράσινης ενέργειας και την επίτευξη των δεσμευτικών μας στόχων για ΑΠΕ πέραν του 20% στο ενεργειακό μείγμα, μέχρι το 2030. Στην Κύπρο η διαδικασία αδειοδότησης του "EuroAsia Interconnector" βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2025, με συνολική δυναμικότητα τα 1.000 MW σε πρώτη φάση και τα 2.000 MW σε δεύτερη φάση. Να σημειώσω εδώ ότι ανάλογο Μνημόνιο Συναντίληψης θα υπογράψουμε σύντομα και με Ελλάδα και Αίγυπτο για τον "EuroAfrica Interconnector", στη βάση και της συνεννόησης που είχαμε με τον ομόλογό μου υπουργό ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου, με τον οποίο επίσης συναντήθηκα στο περιθώριο της συνόδου του EMGF", σημειώνει.
Σε ό,τι αφορά,δε, τα αποτελέσματα του Φόρουμ, η κα Πηλείδου επισημαίνει: "Η 4η Υπουργική Συνάντηση του EMGF, στο Κάιρο, πριν από δύο εβδομάδες, ήταν η πρώτη σύνοδος μετά την έγκριση του Καταστατικού από τα ιδρυτικά μέλη και, άρα, την επίσημη εγκαθίδρυση του Φόρουμ ως περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού. Ουσιαστικά,αυτό που πετύχαμε, Κύπρος, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστίνη, είναι μια ενεργειακή συμμαχία στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο τη δημιουργία βιώσιμης αγοράς αερίου στην περιοχή. Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, το ενεργειακό δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου θα αξιοποιηθεί στη βάση των αρχών της αειφορίας και με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των μελών του EMGF επί των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα πάντα με το διεθνές δίκαιο. Είναι δε εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι παρά τον πολιτικό του χαρακτήρα, το Φόρουμ παρέχει και τεχνοκρατικά εργαλεία τα οποία του προσδίδουν ευελιξία, επιτρέποντας τη λήψη αποφάσεων πάνω σε τεχνικά και επιστημονικά δεδομένα, π.χ.η Συμβουλευτική Επιτροπή Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου ετοιμάζει επί του παρόντος μια πολύ χρήσιμη μελέτη αναφορικά με την "Προμήθεια και Ζήτηση Φυσικού Αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο". Ενδεικτικές του διεθνούς ενδιαφέροντος και της στήριξης που απολαμβάνει το Φόρουμ, είναι και οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο για ένταξη της Γαλλίας ως ισότιμου μέλους, αλλά και των ΗΠΑ ως παρατηρητή".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ