ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΤ: Το ορόσημο για τις αιτήσεις και οι παγίδες που βάζουν εμπόδια
Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου έχουν ευκαιρία να κάνουν αιτήσεις όσοι θέλουν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
SHARE:
Σημειώνεται πως οι δικαιούχοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ - Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο - κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός δυο μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης.
Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της φετινής διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 16/9/2021 έως και 15/11/2021 δηλαδή), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.
Βέβαια οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).
Επισημαίνεται πως στην πρώτη κατηγορία (ΚΟΤ-Α) υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης του ΚΕΑ. Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%. Στη δεύτερη (ΚΟΤ-Β) υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη Κοινωνικού Μερίσματος, ενώ στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση διαμορφώνεται περί το 35%.
Οι πελάτες που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) εκτός από την έκπτωση που λαμβάνουν ήδη από την Πολιτεία επωφελούνται όπως και όλοι οι υπόλοιποι οικιακοί πελάτες από την κατάργηση του παγίου και του 2ου κλιμακίου στη χρέωση ενέργειας για καταναλώσεις άνω των 2.000kWh.
Οι αιτήσεις για την ένταξη στο Κ.Ο.Τ. υποβάλλονται οποτεδήποτε εντός του έτους, ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού ιστότοπου του προγράμματος με τη χρήση των
προσωπικών κωδικών πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet.
2. Η αίτηση υποβάλλεται από τον/την ενήλικο/ενήλικη υπόχρεο ή το/τη σύζυγο του/της υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού, με την πρόσθετη προϋπόθεση η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για την οποία αιτείται την έκπτωση να είναι στο όνομά του/της ή του/της συζύγου του/της.
3. Σε περίπτωση που η παροχή δεν αντιστοιχεί στον/στην αιτούντα/αιτούσα ή το/τη σύζυγο του/της, πρέπει πριν από την υποβολή της αίτησης για την ένταξη στο Κ.Ο.Τ. να Ενημερωτικό για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες κάθε φορά διαδικασίες, ώστε ο λογαριασμός να εκδίδεται στο όνομά του/της ή του/της συζύγου του/της και να αναγράφει τη διεύθυνση
της κύριας κατοικίας του.
4. Απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική υποβολή της αίτησης αποτελεί η συμπλήρωση όλων των υποχρεωτικών πεδίων της. Οι αιτούντες δηλώνουν υποχρεωτικά στην αίτηση τα στοιχεία επικοινωνίας τους και συγκεκριμένα, διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και αριθμό κινητού τηλεφώνου.
5. Η αίτηση μπορεί να ακυρωθεί από τον αιτούντα, ανεξάρτητα από το αν έχει υποβληθεί οριστικά ή όχι, και να υποβληθεί νέα. Εγκεκριμένη αίτηση μπορεί να ανακληθεί ή να τροποποιηθεί οποτεδήποτε από τον αιτούντα.
6. Σε περίπτωση αλλαγής της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας του νοικοκυριού ο δικαιούχος υποχρεούται να ανακαλέσει την εγκεκριμένη αίτησή του, ανεξάρτητα από το αν έχει προβεί σε αλλαγή του δικαιούχου της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του προμηθευτή που τον εκπροσωπεί.
7. Άτομα που έχουν δηλώσει στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ότι φιλοξενούνται δεν δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο Κ.Ο.Τ., ανεξάρτητα από τον αριθμό των ημερών της φιλοξενίας.
8. Για την κατηγορία Κ.Ο.Τ. Α διενεργείται έλεγχος ως προς την ύπαρξη εγκεκριμένης αίτησης για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) εντός των τελευταίων 2 μηνών από την υποβολή της αίτησης για ένταξη στο Κ.Ο.Τ. Για την ολοκλήρωση της υποβολής αίτησης για ένταξη στην κατηγορία Κ.Ο.Τ. Α δεν είναι απαραίτητη η εκ νέου συναίνεση όλων των μελών του νοικοκυριού για την αναζήτηση των στοιχείων που δηλώνονται από τους αρμόδιους φορείς, με την προϋπόθεση η σύνθεση του νοικοκυριού που δηλώνεται στην αίτηση για ένταξη στο Κ.Ο.Τ. Α να
ταυτίζεται με αυτήν που έχει δηλωθεί για τη χορήγηση του ΚΕΑ.
9. Η αίτηση του ΚΕΑ πρέπει να έχει εγκριθεί με δικαιούχο τον αιτούντα την ένταξη στο Κ.Ο.Τ. Α ή τον/τη σύζυγό του/της. Αν δεν υπάρχει εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ κατά τα παραπάνω η αίτηση για ένταξη στο Κ.Ο.Τ. Α δεν γίνεται δεκτή και διενεργείται έλεγχος για την ένταξη στην κατηγορία Κ.Ο.Τ. Β.
10. Για την κατηγορία Κ.Ο.Τ. Β ο έλεγχος των κριτηρίων ένταξης διενεργείται εκ νέου. Κατά την επεξεργασία της αίτησης, ζητείται η συναίνεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους TAXISnet για αναζήτηση των στοιχείων που δηλώνονται από τους αρμόδιους φορείς.
11. Ειδικά, για νοικοκυριά που στη σύνθεσή τους περιλαμβάνουν και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης πρέπει επιπλέον να δηλώνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου βεβαίωσης του ασφαλιστικού φορέα, στον οποίο υπάγεται ο ασθενής, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ’ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή του ασθενούς ή ο αριθμός πρωτοκόλλου βεβαίωσης αντίστοιχου περιεχομένου από κρατικό νοσοκομείο, στην περίπτωση που ο ασθενής είναι ανασφάλιστος. Οι δικαιούχοι οφείλουν να διατηρούν το πρωτότυπο της σχετικής
βεβαίωσης και όλων των λοιπών σχετικών εγγράφων για όσο διάστημα είναι ενταγμένοι Ενημερωτικό για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) στο ΚΟΤ και να τα προσκομίζουν σε περίπτωση σχετικού ελέγχου. Η ύπαρξη και η ακρίβεια του περιεχομένου της βεβαίωσης και η ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων μπορεί να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών
Κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ: Νέες αντικειμενικές και αναστολές φέρνουν αλλαγές στους δικαιούχους
Σε πολλές περιοχές της χώρας αλλάζουν επί τα χείρω οι αντικειμενικές αξίες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξουν προς τα πάνω τα τεκμήρια για χιλιάδες πολίτες οι οποίοι είναι όμως και δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ. Συνεπώς, πολλοί δικαιούχοι της εν λόγω ευνοϊκής ρύθμισης θα δουν να βγαίνουν εκτός μετά και τις νέες φορολογικές δηλώσεις. Την ίδια στιγμή, λόγω των αναστολών εργασίας που δημιούργησε ο κορονοϊός ενδεχομένως δημιουργήσει νέους δικαιούχους καθώς τα εισοδήματα που δηλώνονται λόγω αναστολών είναι πολύ μικρότερα.
Παράλληλα, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα φέρουν και αλλαγές σε μία σειρά από επιδόματα. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες θα κινδυνέψουν από το να πληρώσουν επιπλέον φόρο, μέχρι και να χάσουν μέρος ή ακόμα και το σύνολο κάποιον επιδομάτων που λαμβάνουν.
Σε αυτό το πλαίσιο στο υπουργείο Οικονομικών συστάθηκε ειδική ομάδα εργασίας προκειμένου να αποφασιστούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις προκειμένου να μην χαθούν για χιλιάδες φορολογούμενους, επιδόματα και φοροαπαλλαγές.
Μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές σε κίνδυνο μπαίνουν:
Κοινωνικά επιδόματα: Για την παροχή των κοινωνικών επιδομάτων στην πλειονότητα τους στη λίστα των κριτηρίων περιλαμβάνεται και το ύψος της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου. Ο κατάλογος των επιδομάτων που μπαίνουν σε κίνδυνο είναι το επίδομα τέκνων, το επίδομα στέγασης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κ.α. Για τη χορήγηση των επιδομάτων λαμβάνεται υπόψη η φορολογητέα - αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από συγκεκριμένα όρια ανάλογα με την οικογενειακή κατάστασή.
Τεκμήρια: Μπορεί φέτος εξαιτίας της πανδημίας χιλιάδες φορολογούμενοι να ξεφεύγουν από την παγίδα των τεκμηρίων, ωστόσο, οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές αναμένεται να φέρουν ανατροπές από το 2022. Η αύξηση των τιμών εκτοξεύει τα τεκμήρια, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να κινδυνεύουν να δουν το 2022 το εκκαθαριστικό της εφορίας εξαιρετικά φουσκωμένο γεγονός που μπορεί να τους «πετάξει έξω» από το κοινωνικό τιμολόγιο.