ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κοκκινίζει» δάνεια 5 δισ. o κορωνοϊός
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αναστολές δόσεων ύψους 20 δισ. ευρώ
SHARE:
Σε ρυθμό ανάπτυξης 5%-7% την προσεχή διετία, που θα υποστηριχθεί μέσω των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στη χώρα από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε., αλλά και από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών μέσω του προγράμματος «Γέφυρα», βασίζονται οι εκτιμήσεις των τραπεζών για συγκράτηση στα 5 δισ. ευρώ των νέων κόκκινων δανείων που θα αφήσει πίσω της η κρίση.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αναστολές δόσεων ύψους 20 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου και η εκτίμηση για νέα κόκκινα δάνεια 5 δισ. ευρώ παραπέμπει ότι το 75% αυτών των δανείων θα επανέλθει σε καθεστώς ομαλής εξυπηρέτησης και ότι αυτά που θα «σκάσουν» θα περιοριστούν στο 25%.
Ο στόχος, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας μιλώντας χθες στο 3ο Athens Investment Forum, «είναι φιλόδοξος, αλλά ρεαλιστικός» και λαμβάνει υπόψη του και τη συμπεριφορά των δανειοληπτών που, όπως σημείωσε ο κ. Καραβίας, «είναι ενθαρρυντική καθώς πολλοί πελάτες αν και μπορούσαν να μπουν σε αναστολή πληρωμών, δεν το έκαναν». «Εφικτό χαρακτήρισε τον στόχο και ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, σημειώνοντας ότι «οι τράπεζες θα σταθούν κοντά στους πελάτες τους για να περάσουμε το 2021 στη χρονιά ανάπτυξης».
«Πιστεύουμε ότι δεν θα είναι πολλά τα νέα κόκκινα δάνεια», εκτίμησε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. «Η κυβέρνηση έχει προβλέψει στηρίγματα και οι τράπεζες, εφόσον το επιτρέψει και ο επόπτης, θα δώσουν χρόνο», σημείωσε αναφερόμενος στη σταδιακή επαναφορά αυτών των δανείων στο καθεστώς της πλήρους δόσης από το καθεστώς της αναστολής που ισχύει σήμερα.
Να σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση ανέβαζε τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 10 δισ. ευρώ, αλλά, όπως έχει γράψει η «Κ», ο στόχος αναθεωρήθηκε προς τα κάτω και στα πλάνα που υπέβαλαν οι τράπεζες στον SSM στα τέλη Σεπτεμβρίου περιορίζουν τη νέα γενιά των κόκκινων δανείων λόγω COVID-19 στα 5 δισ. ευρώ. Στα πλάνα των τραπεζών περιλαμβάνονται πωλήσεις χαρτοφυλακίων 24 δισ. ευρώ, μέσω τιτλοποίησης, οι οποίες θα ενταχθούν στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι είναι κρίσιμο ο όγκος των κόκκινων δανείων να μειωθεί περαιτέρω από το σημερινό επίπεδο και γι’ αυτό η κυβέρνηση υλοποίησε τον «Ηρακλή», τον οποίο όπως είπε «έχουν αγκαλιάσει οι τράπεζες». Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού (Asset Management Company – AMC), όπως ονομάζεται επίσημα η bad bank, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση «θα εξετάσει όλες τις συστημικές λύσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων». Στη βάση αυτή, «είμαστε ανοικτοί σε συγκεκριμένες λύσεις υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου».
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις των τραπεζιτών στο ίδιο συνέδριο, συμφωνώντας ότι «όσο περισσότερα εργαλεία έχουμε στο τραπέζι τόσο το καλύτερο». Συγκεκριμένα, ο κ. Βασίλης Ψάλτης επεσήμανε ότι το σχέδιο για τη δημιουργία AMC «συνάδει με τα σχέδια που συζητούνται στον ευρωπαϊκό χώρο», ενώ από την πλευρά του ο κ. Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε ότι «το σχέδιο της ΤτΕ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα το εξετάσουμε πολύ σοβαρά».
Ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο του συνεδρίου, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των κόκκινων δανείων, δόθηκε στη διαφύλαξη της κουλτούρας πληρωμών μέσω και του νέου πτωχευτικού νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Οι εκπρόσωποι του τραπεζικού συστήματος δεν έκρυψαν τις επιφυλάξεις τους για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί ο νόμος, ο οποίος «είναι γενναίος και θα τον στηρίξουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά από την πλευρά της Alpha Bank ο κ. Ψάλτης. Ο νόμος είναι «φιλόδοξος», συμφώνησε ο κ. Μυλωνάς, αλλά «η εμπειρία δείχνει ότι πάσχουμε στην υλοποίηση», παραπέμποντας στην περίπτωση του νόμου Κατσέλη που καταστρατηγήθηκε στην πράξη.