ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κικίλιας: Σημείο κλειδί η πρόληψη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Κύπρος και Ελλάδα υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την εφαρμογή του «112»

Κικίλιας: Σημείο κλειδί η πρόληψη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Εμπειρία από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης αλλά και βέλτιστες πρακτικές και μεταρρυθμιστικά μέτρα που εφαρμόζονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των χωρών, αντάλλαξαν εκπρόσωποι κυβερνησεων, διεθνών οργανισμών και ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφώνπου πραγματοποιείται 10-13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Ακούω για μεγαλεπίβολα σχέδια, αλλά το πρόβλημα είναι εδώ και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σήμερα» ανέφερε ο Βασίλης ΚικίλιαςΥπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίαςεπισημαίνοντας πως είναι η ανθεκτικότητα και η προσαρμογή στα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση είναι πάνω από κόμματα και ευρωεκλογές. «Είναι απλά θέμα επιβίωσης» τόνισε, σημειώνοντας ότι στον πυρήνα αυτής της πολιτικής βρίσκεται η πρόληψη. «Ο πρωθυπουργός μας έδωσε την δυνατότητα να μετατρέψουμε την γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας σε υπουργείο και μας έδωσε 2,1 δισ. ευρώ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανθεκτικότητας & Ανάκαμψης για να επενδύσουμε σε υποδομές, όπως ελικόπτερα, drones, ραντάρ, κλπ.» ανέφερε σχετικά, επισημαίνοντας πως η συνεργασία, οι υποδομές και οι νέες τεχνολογίες, είναι μεταξύ των βασικών προϋποθέσεων για τον μετριασμό των κινδύνων για τα κράτη. 

Τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση εξήρε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι νωρίτερα υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών για την εφαρμογή του «112», με στόχο την δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για την πυρόσβεση. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει και είναι απαραίτητο να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα και να την αντιμετωπίσουμε με έναν ολιστικό τρόπο» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως η νέα κυβέρνηση της Κύπρου αλλάζει την υπάρχουσα νομοθεσία της. Στόχος, όπως είπε, είναι η δημιουργία ενός νέου συστήματος πολιτικής προστασίας, ο εκσυγχρονισμός του αρμόδιου υπουργείου, η εκτίμηση των κενών και η ανάλυση των ρίσκων, μεταξύ άλλων, για να αποκτήσει έναν οδικό χάρτη του τι απαιτείται να γίνει, καταλήγοντας πως για την κυβέρνηση της Κύπρου η επένδυση στην πολιτική προστασία είναι cost-effective. 

 «Όλοι αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις. Ωστόσο, έχουμε ένα πολύ συνεκτικό και πρόσφατο σχέδιο πολιτικής δράσης και την μεσοπρόθεσμη έκθεση για την κλιματική αλλαγή, που επιχειρεί να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που προκύπτουν για την οικονομία» ανέφερε ο Patrick Child, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του DG Environment της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έκθεση αυτή, όπως επισήμανε, διαπιστώνει ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα και πως η Ευρώπη έχει τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως υπάρχει μια κόκκινη γραμμή στην ΕΕ» πρόσθεσε ο κος Child, υπενθυμίζοντας την ατζέντα για την πράσινη οικονομία, το νόμο για την διατήρηση φυσικού περιβάλλοντος και άλλες πρωτοβουλίες της Επιτροπής. Όπως επισήμανε, μάλιστα, ο τομέας στον οποίο θέλει να εστιάσει η πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είναι η ανθεκτικότητα των υδάτων. 

«Ο δανεισμός μας για δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής ήταν 60% πέρυσι, φτάνοντας τα 88 δισ. ευρώ» ανέφερε ο Κυριάκος Κακούρης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), επισημαίνοντας πως η ΕΤΕπ επενδύει στην προσαρμοστικότητα των κρατών εδώ και δέκα χρόνια. «Το σχέδιο δράσης μας εστιάζει σε πιο έξυπνη, πιο γρήγορη και πιο συστηματική προσαρμογή» εξήγησε, τονίζοντας πως η φιλοδοξία είναι να γίνουν ακόμη περισσότερα. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως η χρηματοδότηση που τώρα κυμαίνεται από 50-70% θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και το 100% για έργα που αφορούν σε ευπαθή κράτη ή περιοχές που βρίσκονται σε λιγότερο ανθεκτικές χώρες. «Εστιάζουμε κυρίως στην σπανιότητα του νερού και στον κίνδυνο της κλιματικής προσαρμογής» τόνισε, διευκρινίζοντας πως παρέχεται και συμβουλευτική στον τομέα. 

«Όλες οι κυβερνήσεις έχουν την θέληση να δουλέψουν για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε ο Mario Nava, Γενικός Διευθυντής του DG Reform της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναδεικνύοντας ως κρίσιμο παράγοντα την συνεργασία για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Πρώτα είναι η πρόληψη και μετά η ετοιμότητα, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη στο επιχειρείν η παράμετρος της κλιματικής αλλαγής. «Όχι μόνο πώς επιδρά σε αυτήν η επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και πώς επηρεάζει την επιχειρηματικότητα», ενώ ανέδειξε και μία ακόμη παράμετρο – εκείνη της ενσωμάτωσης στρατηγικών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής σε όλους τους τομείς.

Στα βήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αναφέρθηκε ο Νίκος Αντιμησάρης, CEO & Vice Chairman of the BoD, ERGO Ασφαλιστική σημειώνοντας πως «η  αύξηση της συχνότητάς και της έντασης των φυσικών καταστροφών, ως αποτέλεσμα και της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί πραγματικότητα που απειλεί ζωές, περιουσίες και υποδομές παγκόσμια. Η ενίσχυση της ετοιμότητας και η υλοποίηση προληπτικών μέτρων είναι απαραίτητες για τον περιορισμό των ζημιών από φυσικές καταστροφές, ενώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής απαιτείται συλλογική προσπάθεια, από κυβερνήσεις και θεσμικούς φορείς έως επιχειρήσεις και πολίτες. Ο ασφαλιστικός κλάδος, ως διαχειριστής κινδύνων, έχει την ικανότητα και τις δυνατότητες να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση και διαχείριση του νέου αυτού κινδύνου με δύο τρόπους: Πρώτον, μέσα από την  πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και, δεύτερον, μέσα στην αποκατάσταση των ζημιών.

Στη συνέχεια σημείωσε πως «ως ασφαλιστές είμαστε σε θέση να δρούμε προληπτικά και να οικοδομούμε σχέσεις με τους πελάτες μας, ενισχύοντας τον συμβουλευτικό μας ρόλο, έτσι ώστε ο κίνδυνος να διαχειρίζεται και να μετριάζεται εστιάζοντας στην πρόληψη, περιορίζοντας έτσι τις απαιτήσεις. Αναφερόμενος στο καίριο ζήτημα της πρόληψης ο κ. Αντιμησάρης τόνισε πως ο ασφαλιστικός κλάδος συμβάλλει στην πρόληψη, μέσω της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση μελλοντικών κινδύνων,        τον εντοπισμό περιοχών υψηλού κινδύνου, τον υπολογισμό πιθανών οικονομικών επιπτώσεων και τη διευκόλυνση των πελατών στη λήψη τεκμηριωμένων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αποφάσεων. 

«Ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται να προσαρμοστεί σε όλους τους κινδύνους που αφορούν τους φόρους» ανέφερε η Gwenaelle Avice Huet, Αντιπρόεδρος Επιχειρήσεων Ευρώπης της Schneider Electric. Αυτό είναι κάτι που μπορούν να το κάνουν όλοι, τόνισε, σημειώνοντας πως η καινοτομία μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ανθεκτικότητας. Ως εταιρεία, πρόσθεσε η κα Huet, προσαρμοζόμαστε αναπτύσσοντας περισσότερα σημεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Παράλληλα εργαζόμαστε για να εφεύρουμε νέες τεχνολογίες που θα χρειαστούμε στο μέλλον, κατέληξε. 

Την συζήτηση συντόνισε ο Γιάννης Χατζηγιάννης, Επικεφαλής του Γραφείου DG Reform στην Αθήνα.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση