ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καθόλου... μυστική η υπηρεσία πληροφοριών MI6 της Βρετανίας
Η υπηρεσία MI6 ομολόγησε πως έχει μείνει πίσω τεχνολογικά και ότι στο εξής θα συνεργαστεί με ιδιώτες
SHARE:
Η μυστική υπηρεσία πληροφοριών της Μεγάλης Βρετανίας, ευρύτερα γνωστή ως ΜΙ6 ομολόγησε πως δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στις τεχνολογικές εξελίξεις, με συνέπεια να μην μπορεί να κάνει ιδανικά τη -μυστική- δουλειά της. Η αποκάλυψη αυτή έγινε από το αφεντικό της υπηρεσίας, Ρίτσαρντ Μουρ στην πρώτη του δημόσια ομιλία, από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα -τον Οκτώβριο του 2020.
Όπως είπε, ο τρόπος που γίνεται πια η συγκέντρωση της ανθρώπινης πληροφορίας από τους κατασκόπους αφορά το συνδυασμό τεχνητής νοημοσύνης, κβαντικής πληροφορικής και ψηφιακής τεχνολογίας. Αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιες προκλήσεις στην ΜΙ6, που έως τώρα βασιζόταν στο ανθρώπινο στοιχείο, την ικανότητα των πρακτόρων να διατηρήσουν μυστική την ταυτότητα τους και τη χρήση τεχνολογιών.
Για παράδειγμα, βιομετρικά δεδομένα και αναγνώριση προσώπου έχει κάνει πιο δύσκολη την αποστολή των αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών να διατηρήσουν τις ψευδείς ταυτότητες τους, σε εχθρικές περιοχές όπου δρουν -ώστε να μην αναγνωριστούν και εκτεθούν. Τον περασμένο Σεπτέμβριο έγινε γνωστό πως πλέον εντός των αρχηγείων της ΜΙ6, στο Vauxhall Cross υπάρχει ειδική αίθουσα που παρέχει στους κατασκόπους της Μεγάλης Βρετανίας τα τελευταία gadgets, ώστε να μένουν ασφαλείς. Ναι, σαν το γραφείο που επισκέπτεται ο 'Τζέιμς Μποντ'.
"Η ΜΙ6 αντιμετωπίζει τον κόσμο όπως είναι"
Την Τρίτη 30/11, κατά την ομιλία του στο International Institute for Strategic Studies (ινστιτούτο ερευνών με έδρα στο Λονδίνο), ο επικεφαλής της ΜΙ6 παραδέχθηκε πως το να 'κατακτάς' το θέμα της ανθρώπινης πληροφορίας, στην εποχή της επιταχυνόμενης τεχνολογίας δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει μόνη η υπηρεσία.
Όπως είπε, στα 36 χρόνια του στη μυστική υπηρεσία πληροφοριών είναι η πρώτη φορά που “η δουλειά μας περιλαμβάνει πια, το να είμαστε ανοιχτοί και να συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα, ως προς την εύρεση νέων τεχνολογιών”. Πρόσθεσε πως “η κβαντική πληροφορική και η μηχανική βιολογία θα αλλάξει άρδην βιομηχανίες”, ενώ οι εξελίξεις στην επιστήμη των δεδομένων θα έλξει κακοήθεις παράγοντες -σε επίπεδο εθνικών/κρατικών και διεθνικών τρομοκρατικών ομάδων”.
“Πληρώνομαι για να αναζητώ καθολικά την απειλητική πλευρά. Η ΜΙ6 αντιμετωπίζει τον κόσμο όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι”. Και για αυτό οι πόροι αυτήν την περίοδο, πηγαίνουν στην εκμάθηση της τεχνητής νοημοσύνης και όσων υπάρχουν εκεί έξω και κάνουν δύσκολο το έργο των κατασκόπων -όπως προσπαθούν να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της χώρας. Ο κύριος Μουρ κατέληξε στο εξής:
“Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αντιγράψουμε την παγκόσμια βιομηχανία τεχνολογίας. Άρα, πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Μέσω του Ταμείου Στρατηγιών Επενδύσεων Εθνικής Ασφάλειας ανοιγόμαστε ως προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις αποστολές μας, στους ταλαντούχους που εργάζονται σε οργανισμούς, οι οποίοι υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα συνεργάζονταν με την εθνική ασφάλεια”.