ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατατίθεται τη Δευτέρα το προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2018
Ενας προϋπολογισμός που ήδη οι δανειστές έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν ενστάσεις πριν ακόμη κατατεθεί.
SHARE:
Στη Βουλή κατατίθεται τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, μετά τον καθιερωμένο αγιασμό για την έναρξη των εργασιών της Γ΄ Συνόδου της ΙΖ΄ Περιόδου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2018 με πολύ αισιόδοξες προβλέψεις αλλά και μέτρα που θα επωμιστούν εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Ενας προϋπολογισμός που ήδη οι δανειστές έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν ενστάσεις πριν ακόμη κατατεθεί.
Το προσχέδιο θα προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 6,6 δισ. ευρώ και ανάπτυξη 2,4%.
Από αυτά τα 530 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από κατάργηση φοροαπαλλαγών και άλλων μέτρων που στόχο έχουν να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.
Ας δούμε όμως από που θα προκύψουν αυτά τα 530 εκατ. ευρώ και ποιοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο».
Καταργείται η έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες ένα κονδύλι που υπολογίζεται στα 121 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από το 2017 οι πολίτες όταν κρατούν τις αποδείξεις γιατρών και νοσοκομείων το μόνο που καταφέρνουν είναι να χτίσουν το αφορολόγητό τους. Έκπτωση φόρου δεν θα ισχύσει για τα εφετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2018.
Παράλληλα καταργείται η έκπτωσης φόρου 1,5% που ισχύει στη μηνιαία παρακράτηση μισθών – συντάξεων. Επιπλέον επιβάρυνση για τους πολίτες 68 εκατ. ευρώ.
Μαχαίρι κατά 50% θα μπει και στο επίδομα πετρελαίου θέρμανησης. Το συνολικο κονδύλιε περιορίζεται στα 55 εκατομμύρια ευρώ από 110 εκατ. ευρώ από πέρυσι.
Παράλληλα από το νέο έτος αυξάνεται ο ΦΠΑ σε 32 νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα .
Επίσης θα επιβληθεί φόρος διαμονής 0,5 € έως 4 ευρώ σε ενοικιαζόμενα δωμάτια – ξενοδοχεία, ενώ αυξάνεται και η εισφορά που πληρώνουν οι ελεύθεροι παγγελματίες καθώς θα υπολογίζεται επί ακαθάριστων αποδοχών (χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν ήδη πληρωθεί).
Με το νέο έτος αναμένεται να επιβληθεί και ο εξ αναβολής φόρος υπεραξίας πωλήσεις ακινήτων, να καταργηθούν επιδόματα (με μερική ενσωμάτωση στο ΚΕΑ), να εξισωθούν οι αντικειμενικές δαπάνες και να καταργηθεί η έκπτωση φόρου στις βουλευτικές αποζημιώσεις (εξισώνονται φορολογικές με τους απλούς πολίτες).