"Καμπανάκι" από ΕΝΕΔ και ΕΙΗΕΑ για το 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ

Η ΕΝΕΔ εκφράζει την αγανάκτησή της για την τροπολογία με την οποία επιχειρείται ένα ακόμη πλήγμα εις βάρος των ελληνικών διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, προκειμένου να καλυφθούν "αμαρτίες" άλλων και δήθεν να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ.

Την ακύρωση των διατάξεων της νέας ρύθμισης για τον ΕΔΟΕΑΠ που προβλέπει ειδική εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών των ελληνικών διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης θα επιδιώξει η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝ.Ε.Δ.). Η ΕΝΕΔ  εκφράζει την αγανάκτησή της για την τροπολογία με την οποία  επιχειρείται ένα ακόμη πλήγμα εις βάρος των ελληνικών διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, προκειμένου να καλυφθούν "αμαρτίες" άλλων και δήθεν να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ. 

"Είναι, πλέον, βέβαιο ότι η νέα ρύθμιση, στην καλύτερη περίπτωση θα επιφέρει δραματική μείωση των θέσεων εργασίας και, στην χειρότερη, τον αφανισμό των ελάχιστων πλέον βιώσιμων ελληνικών διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης" τονίζει η ΕΝΕΔ.   

Την ίδια στιγμή, την έκπληξή της για την "εσπευσμένη" κατάθεση της τροπολογίας εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) η οποία υπογραμμίζει πως με την επιβολή ποσοστού επί του τζίρου και οι λίγες εκδοτικές επιχειρήσεις εφημερίδων που αγωνίζονται να επιβιώσουν θα αντιμετωπίσουν άμεσο θέμα λειτουργίας.

Η ανακοίνωση της ΕΝΕΔ 

Η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝ.Ε.Δ.) εκφράζει την αγανάκτησή της για την τροπολογία, που συζητείται με συνοπτικές διαδικασίες σήμερα στο Κοινοβούλιο και με την οποία επιχειρείται ένα ακόμη πλήγμα εις βάρος των ελληνικών διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, προκειμένου να καλυφθούν "αμαρτίες" άλλων και δήθεν να διασωθεί ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.

Οι δημοσιογράφοι – εργαζόμενοι σε ελληνικές διαδικτυακές επιχειρήσεις όλα αυτά τα έτη δεν είχαν δικαίωμα εγγραφής ούτε στην Ε.Σ.Η.Ε.Α., ούτε φυσικά στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. Και ενώ πράξεις και παραλείψεις των διοικούντων αυτών οδήγησαν στη δημιουργία ενός τεράστιου ελλείμματος στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., με το οποίο οι ελληνικές διαδικτυακές επιχειρήσεις δεν είχαν και δεν μπορούσαν να έχουν καμία σχέση, με την προτεινόμενη κατεπείγουσα τροπολογία θεσπίζεται ειδική εισφορά εις βάρος των μελών μας ίση με το δύο τοις εκατό (2%) επί του κύκλου εργασιών τους (ούτε καν δηλαδή επί των κερδών που βεβαίως σε ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχουν).  

Καλείται, δηλαδή, ο κλάδος μας να καλύψει το έλλειμμα που δημιούργησαν άλλοι (πολλοί εκ των οποίων μάλιστα ήδη έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν αντισταθμιστικά οφέλη) και για ένα ταμείο στο οποίο οι εργαζόμενοι μας, όλα αυτά τα έτη, δεν μπορούσαν να είναι μέλη, ακόμη και αν το ήθελαν και αυτοί αλλά και εμείς! 

Η ΕΝ.Ε.Δ., από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο διάλογος για τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., ξεκαθάρισε πως πάγια θέση της είναι μεν η ένταξη των δημοσιογράφων των διαδικτυακών επιχειρήσεων στο εν λόγω ταμείο (ή σε άλλο ταμείο αλλά πάντως μαζί με τους συναδέλφους τους των λοιπών "παραδοσιακών" μέσων ενημέρωσης) και βεβαίως η διάσωση αυτού στο πλαίσιο λογικών ρυθμίσεων, αλλά ότι σε καμία περίπτωση δε μπορεί να κληθούν αυτές να αναλάβουν τις αμαρτίες άλλων. 
 
Συν τοις άλλοις, με τη νέα ρύθμιση, ως διατυπώθηκε από την κυβέρνηση, ευνοούνται για πολλοστή φορά οι γνωστές αλλοδαπές – πολυεθνικές διαδικτυακές πλατφόρμες που εισπράττουν πάνω από το 70% των εσόδων από τη διαδικτυακή διαφήμιση στην Ελλάδα, χωρίς να καταβάλλουν ούτε ένα Ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και χωρίς να απασχολούν ούτε ένα εργαζόμενο στην Ελλάδα. Βεβαίως, η νέα εισφορά 2%, ως διατυπώθηκε στην τροπολογία, δεν τις αφορά (ενώ θα μπορούσε, αν η ρύθμιση είχε θεσπισθεί με διαφορετικό τρόπο), κάτι που οδηγεί στην έτι περαιτέρω αύξηση του αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των ελληνικών διαδικτυακών επιχειρήσεων. 
 
Είναι, πλέον, βέβαιο ότι η νέα ρύθμιση, στην καλύτερη περίπτωση θα επιφέρει δραματική μείωση των θέσεων εργασίας και, στην χειρότερη, τον αφανισμό των ελάχιστων πλέον βιώσιμων ελληνικών διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης.    
 
Για τους λόγους αυτούς καθίσταται προφανές ότι η ΕΝ.Ε.Δ. θα επιδιώξει άμεσα την ακύρωση των σχετικών διατάξεων της νέας ρύθμισης, προκειμένου να διαφυλάξει την ίδια την ύπαρξη και βιωσιμότητα των μελών της και, ως εκ τούτου, και τις θέσεις εργασίας των δημοσιογράφων και λοιπών εργαζομένων σε αυτά.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών 

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την εσπευσμένη κατάθεση τροπολογίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την καταβολή εισφοράς 2% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων υπέρ ΕΔΟΕΑΠ.

Η ΕΙΗΕΑ, η οποία απέκτησε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα νόμιμα εκλεγμένο Δ.Σ. την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, ενημερώθηκε επισήμως από τους Υπουργούς κα. Αχτσιόγλου και κ.κ. Παππά και Πετρόπουλο μόλις την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου.

Παρά την υπόσχεση ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση μετά τις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ και πριν την κατάθεση της οποιοσδήποτε τροπολογίας, ενημερωθήκαμε μόλις χθες για την αιφνιδιαστική και ανεξήγητη κίνηση του αρμόδιου Υπουργείου.

Στην μοναδική συνάντηση που είχε η ΕΙΗΕΑ, τονίσθηκαν τα εξής:

-Εκφράσαμε την επιθυμία μας να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ.
-Αμφισβητήσαμε τους υπολογισμούς των απαιτούμενων κεφαλαίων για την διάσωση αφού στηρίζονται και σε ποσοστά επί συρρικνούμενων τζίρων. Αμφισβητήσαμε δηλαδή την εγκυρότητα του ιδίου του σχεδίου διάσωσης.
-Θέσαμε στο τραπέζι τις ιδιαιτερότητες του κλάδου των εφημερίδων, ο οποίος βρίσκεται σε κρίση ήδη από το 2008 και αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε εισφορά επί τζίρου.
-Ζητήσαμε διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού του τζίρου των επιχειρήσεων, τον τρόπο διαχειρίσεως του ΕΔΟΕΑΠ και την αντίστοιχη συμμετοχή μας στο Δ.Σ..
-Προτείναμε ως μέσα συνεισφοράς μας είτε τις εισφορές επί αποδοχών ανά εργαζόμενο είτε εισφορά με βάση τα διαφημιστικά έσοδα. Πάντως όχι με βάση τον τζίρο ο οποίος είναι μοναδικός τρόπος υπολογισμού στην Ελληνική επικράτεια.
-Ζητήσαμε, να βρεθούν αντίμετρα βοήθειας των εφημερίδων, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, ώστε να επιβιώσουμε.

Επίσης, διευκρινίσαμε ότι στην περίπτωση επιβολής ποσοστού επί του τζίρου και οι λίγες εκδοτικές επιχειρήσεις εφημερίδων που αγωνίζονται να επιβιώσουν θα αντιμετωπίσουν άμεσο θέμα λειτουργίας.

Τέλος, επισημάναμε ότι με τον τρόπο αυτόν η Κυβέρνηση ωθεί τους επαγγελματίες εκδότες στην έξοδο, τον κλάδο των εφημερίδων στα χέρια μόνο μεγαλοεπιχειρηματιών -''επενδυτών" και την δημοσιογραφία σε σκοτεινές ατραπούς.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ