ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
JP Morgan: Συστήνει αγορά ελληνικών ομολόγων
Ο αμερικανικός οίκος προβλέπει αναβαθμίσεις της οικονομίας το 2021 και έξοδο από την κατηγορία junk το 2022
SHARE:
Η JP Morgan συστήνει «αγορά» για τα ελληνικά ομόλογα, παραμένοντας θετική απέναντι στις αποδόσεις των τίτλων της Ελλάδας και προσδοκώντας ότι οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους μέσα στο έτος θα τη βγάλουν από την κατηγορία junk, κατά πάσα πιθανότητα τον επόμενο χρόνο.
Οι αναλυτές της JP Morgan συστήνουν long θέσεις στα ελληνικά 7ετή ομόλογα έναντι των πορτογαλικών, ενώ περιμένουν έξοδο στις αγορές αυτές τις μέρες με μια 10ετή ή 30ετή έκδοση. Με τον ΟΔΔΗΧ φέτος να στοχεύει σε εκδόσεις ομολόγων ύψους 8-12 δισ. ευρώ, ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει περίπου 10 δισ. ευρώ περισσότερα ομόλογα από εκείνα που θα εκδοθούν.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δανεισμού για τη νέα χρονιά, αυτό αναμένεται να ανοίξει εντός της εβδομάδας με νέο 30ετές ομόλογο.
Σύμφωνα με σχετική έκθεση της JP Morgan, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και κυρίως των 7ετών είναι ελκυστικές και τονίζεται ότι διαθέτουν ευνοϊκά επίπεδα τιμής σε σχέση με τις αγορές από την ΕΚΤ και καλές μακροοικονομικές προοπτικές.
Ακόμη, η JP Morgan εκτιμά ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα αγγίξει το 5%, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο 0,9%, το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6,3% του ΑΕΠ, το χρέος στο 201% του ΑΕΠ και την ανεργία στο 16,7%.
Η Ελλάδα η πιο ωφελημένη από το Ταμείο Ανάκαμψης
Μάλιστα, η JP Morgan επισημαίνει ότι αναλογικά η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα ωφεληθεί περισσότερο από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Σε συνδυασμό με το σταθερό πολιτικό σκηνικό και τη στήριξη της ΕΚΤ, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι για την ελληνική οικονομία το 2021 θα υπάρχουν συνεχιζόμενες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας.
Εξάλλου, η JP Morgan θεωρεί ότι η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική κατηγορία (investment grade) δεν θα συμβεί εντός του 2021 -δεδομένου ότι η ελληνική αξιολόγηση απέχει 2-3 βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία, οι πιθανότητες για έξοδο από το junk μέσα στο έτος είναι μικρές.
Σε ό,τι αφορά τα προγραμματισμένα reviews της ελληνικής αξιολόγησης για αυτό το έτος, αυτά θα ξεκινήσουν στις 22 Ιανουαρίου με τη Fitch, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν η DBRS στις 19 Μαρτίου, η S&P στις 23 Απριλίου, η Moody’s στις 21 Μαΐου, στις 16 Ιουλίου η Fitch, στις 17 Σεπτεμβρίου η DBRSμ στις 22 Οκτωβρίου η S&P και η Moody’s στις 19 Νοεμβρίου.
Η JP Morgan θεωρεί φθηνά τα ελληνικά ομόλογα λήξης Ιανουαρίου 2028, εκτιμά όμως ότι τα ομόλογα λήξης Φεβρουαρίου 2042 είναι ακριβά και θα υποστούν πιέσεις στην περίπτωση που εκδοθεί νέος 30ετής τίτλος. Όπως και να ‘χει, συστήνει στους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τυχόν πιέσεις στις τιμές που θα προκαλέσει τις επόμενες μέρες η προσφορά νέων ομολόγων, προκειμένου να αυξήσουν τις overweight θέσεις τους στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, η JP Morgan προβλέπει ότι αυτό θα συρρικνωθεί περισσότερο και συγκεκριμένα από τις 116 μονάδες βάσης που βρίσκεται σήμερα, στις 110 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, στις 100 τον Ιούνιο και στις 90 τον Σεπτέμβριο.
Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2021 θα έχει επιστρέψει στις 100 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο μιας συνολικής αύξησης των spreads στην Ευρωζώνη.