ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΠΑ: Πλουσιότεροι οι μεγιστάνες – Στα 16 τρισ. δολ. το χρέος των νοικοκυριών
Το χάσμα της ανισότητας εξακολουθεί να διευρύνεται
Τα αμερικανικά νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα σε μια περίοδο που επίκεινται νέες αυξήσεις επιτοκίων που, όπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, θα καταστήσουν δυσχερέστερη την αποπληρωμή των χρεών τους. Σύμφωνα με έρευνα της Federal Reserve της Νέας Υόρκης, το δεύτερο τρίμηνο το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών έφτασε στα 16 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 2 τρισ. δολάρια σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Μέχρι στιγμής, τα ποσοστά καθυστέρησης των πληρωμών παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, περίπου στο 2,7%.
Ωστόσο, η Fed Νέας Υόρκης επισημαίνει πως τελευταία παρουσιάζεται αυξητική τάση καθυστέρησης των πληρωμών σε ό,τι αφορά τις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια αγοράς αυτοκινήτου και ειδικότερα σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος και μεταξύ δανειοληπτών χαμηλής εξασφάλισης. Ως εκ τούτου η Fed ερμηνεύει τα στοιχεία αυτά ως ενδείξεις πως επίκειται επιδείνωση σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στις πληρωμές.
Την ίδια στιγμή, οι βαθύπλουτοι της Αμερικής δαπανούν τον δυσθεώρητο πλούτο τους επιδεικνύοντάς τον ή εμπλεκόμενοι σε ατέρμονες επιχειρηματικές διενέξεις. Μέχρι τον Μάιο ο πλούτος των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων είχε αυξηθεί κατά περισσότερο από 1,7 τρισ. δολάρια σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 60%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής και την οργάνωση Αμερικανοί υπέρ της Φορολογικής Δικαιοσύνης. Οπως τονίζει σχετικό σχόλιο του CNN, θα μπορούσαν να διαθέσουν ένα τμήμα του αυξημένου πλούτου τους για να διευκολύνουν τη ζωή των συμπατριωτών τους ή τουλάχιστον να ανακουφίσουν τα δεινά που έχει προκαλέσει η πανδημία. Αντιθέτως, ο Τζεφ Μπέζος αγόρασε θαλαμηγό τόσο μεγάλη ώστε δεν μπορούσε να την κινήσει για να βγει από το λιμάνι και ο Ελον Μασκ ενεπλάκη στο σίριαλ της διαμάχης με το Twitter για την πρόταση εξαγοράς του έναντι 44 δισ. δολαρίων από την οποία προσπαθεί να απεμπλακεί. Και το χάσμα της ανισότητας εξακολουθεί να διευρύνεται στις ΗΠΑ. Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών μεταξύ 300 μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων κατέληξε στη διαπίστωση ότι στη διάρκεια του περασμένου έτους το χάσμα ανάμεσα στις αποδοχές των διευθυνόντων συμβούλων και εκείνες ενός μέσου υπαλλήλου της ίδιας επιχείρησης διευρύνθηκε σε μια αναλογία 670 προς ένα από το ήδη ιλιγγιώδες 604 προς ένα στο οποίο ήταν το 2020.
Οι Ευρωπαίοι πάντως, παρά τον πληθωρισμό και τη διαφαινόμενη ύφεση που απειλεί την Ευρωζώνη, παραμένουν απτόητοι και κάνουν διακοπές. Ο τουριστικός κολοσσός TUI αναφέρει πως οι κρατήσεις για φέτος το καλοκαίρι βρίσκονται ήδη στο 90% των προ πανδημίας επιπέδων, μολονότι οι τιμές και το συνολικό κόστος ενός πακέτου διακοπών έχουν αυξηθεί κατά περίπου 20% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την TUI, παρουσίασε μειωμένη κερδοφορία καθώς της έχει κοστίσει έως τώρα 75 εκατ. ευρώ το χάος που αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης, εξαιτίας του μειωμένου προσωπικού που καλείται να διαχειριστεί τη ραγδαία αύξηση των Ευρωπαίων ταξιδιωτών