ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηandelsblatt: Οι φόβοι για τα επιτόκια και την ύφεση επιβαρύνουν τη νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα
Την Παρασκευή, ο Dax υποχώρησε κατά σχεδόν 2,5% στις 14.142 μονάδες και έτσι έπεσε και πάλι πολύ κάτω από το τεχνικά σημαντικό για το διάγραμμα όριο των 14.500 μονάδων.
SHARE:
Η ύφεση στο τέλος της εβδομάδας θόλωσε τις προοπτικές των χρηματιστηρίων για τη νέα εβδομάδα, σύμφωνα με την Handelsblatt.
Την Παρασκευή, ο Dax υποχώρησε κατά σχεδόν 2,5% στις 14.142 μονάδες και έτσι έπεσε και πάλι πολύ κάτω από το τεχνικά σημαντικό για το διάγραμμα όριο των 14.500 μονάδων. Οι τιμές μειώθηκαν επίσης στα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street.
Πρόκειται για ένα σοβαρό πισωγύρισμα, αφού οι χρηματιστηριακές αγορές είχαν πρόσφατα αντιμετωπίσει καλά τους φόβους για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και την προοπτική υψηλότερων βασικών επιτοκίων στις ΗΠΑ. Για τις αγορές ήταν δεδομένο εδώ και αρκετό καιρό ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Μάιο.
Αλλά όταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ υπαινίχθηκε μια τέτοια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αργά την Πέμπτη, οι κορυφαίοι δείκτες, όπως ο S&P 500, υποχώρησαν ωστόσο σημαντικά κατά 2,8%. Στη συνέχεια, η τραπεζίτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Λορέτα Μέστερ προσπάθησε την Παρασκευή να κατευνάσει τις ανησυχίες για ακόμη μεγαλύτερα βήματα στα επιτόκια.
Δεν υπήρχε λόγος να σοκαριστούν οι αγορές με αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed τον Μάιο, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ. Προτίμησε μια μεθοδική, όχι πολύ επιθετική προσέγγιση με βήματα αύξησης 50 μονάδων βάσης αρχικά. Τον Μάρτιο, η Fed είχε αυξήσει το βασικό επιτόκιο σε ένα πρώτο βήμα κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος μεταξύ 0,25% και 0,50%.
Οι οικονομολόγοι στη Γερμανία, σημειώνει η Handelsblatt, ωστόσο, υποθέτουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα εφαρμόσει τις επερχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξουν στρεβλώσεις στις κεφαλαιαγορές. Με πιθανότητα 75%, η Fed θα διαχειριστεί τη νομισματική της σύσφιξη με τέτοιο τρόπο ώστε οι αγορές να παραμείνουν ήρεμες, δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg του Αμβούργου στο περιθώριο εκδήλωσης το Σαββατοκύριακο.
Ωστόσο, παραπονέθηκε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ καθυστέρησε να αντιμετωπίσει τον κυρίως "εγχώριο" πληθωρισμό της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ο οποίος αυξήθηκε λόγω της υπερβάλλουσας ζήτησης για τα μαζικά δημοσιονομικά κίνητρα και των μισθολογικών πιέσεων που προκύπτουν από την έλλειψη εργασίας στην αγορά εργασίας.
Οι επενδυτές αναστατώθηκαν επίσης στο τέλος της εβδομάδας από τον αυξανόμενο αριθμό φωνών στην ΕΚΤ που πιστεύουν ότι μια αύξηση των επιτοκίων είναι δυνατή ήδη από τον Ιούλιο. Ο επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel, και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos προέβησαν σε παρόμοιες δηλώσεις.
Εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι επενδυτές και οι τραπεζικοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν επίσης για τους περιορισμούς της πανδημίας στην Κίνα. "Αρχικά υποτίθεται ότι θα ήταν μόνο ένα σύντομο λουκέτο για τη Σαγκάη", δήλωσε ο αναλυτής Wenyu Yao της τράπεζας ING. "Τώρα έχει διαρκέσει πάνω από ένα μήνα και κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει".
Πιο πλάγια ή πιο κάτω;
Όλα αυτά καθιστούν τους στρατηγικούς αναλυτές μάλλον επιφυλακτικούς για τη νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα. Σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Commerzbank, η άνοδος των προσδοκιών για τα βασικά επιτόκια και η πτώση των πρόδρομων οικονομικών δεικτών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία μιλούν "για συνέχιση των πλαγιοκαθοδικών τάσεων".
Ο Uwe Streich, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), είναι ακόμη πιο επιφυλακτικός και βλέπει πτωτικές τάσεις για τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον Carsten Mumm, επικεφαλής οικονομολόγο της ιδιωτικής τράπεζας Donner & Reuschel, παίζει επίσης ρόλο το γεγονός ότι "με κάθε ημέρα συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, η πιθανότητα του σεναρίου κινδύνου - ύφεση στην ευρωζώνη και ενδεχομένως στις ΗΠΑ - αυξάνεται.
Κατά τη γνώμη του Mumm, η εξέλιξη αυτή θα ήταν "αρκετά βέβαιη" σε περίπτωση πλήρους διακοπής των παραδόσεων πρώτων υλών από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, οικονομολόγοι όπως ο David Folkerts-Landau, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, θεωρούν πιθανή την ύφεση από τα τέλη του 2023.
Ο Christian Schwab, συν-επικεφαλής της διαχείρισης χαρτοφυλακίου της Rothschild & Co Asset Management, έχει παρόμοια άποψη. Επισημαίνει ότι ιστορικά, η αμερικανική οικονομία συνήθως διολισθαίνει σε ύφεση δώδεκα έως 18 μήνες μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι χρηματιστηριακές αγορές θα αντιδρούσαν σε αυτό μόνο λίγο πριν. Ως εκ τούτου, είναι πολύ νωρίς για τους επενδυτές να πουλήσουν μετοχές σε μεγάλη κλίμακα.
Οι αγορές ομολόγων υπό πίεση
Η στροφή των κεντρικών τραπεζών όσον αφορά τα επιτόκια είναι ακόμη πιο εμφανής στις αγορές ομολόγων απ' ό,τι στις χρηματιστηριακές αγορές. Από τις αρχές Μαρτίου, οι αποδόσεις των πολύ αξιόλογων δεκαετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας και των ΗΠΑ αυξήθηκαν ταχύτερα και απότομα από ποτέ.
Στη Γερμανία, η απόδοση του δεκαετούς ομοσπονδιακού ομολόγου ανήλθε στο 0,98% την Παρασκευή, ενώ στις ΗΠΑ κορυφώθηκε στο 2,92%. Στις αρχές Μαρτίου, οι αποδόσεις βρίσκονταν ακόμη στο μείον 0,08% στη Γερμανία και στο 1,7% στις ΗΠΑ.
Οι στρατηγικοί αναλυτές εξακολουθούν να θεωρούν τις μετοχές πιο ελκυστικές από τα ομόλογα αυτή τη στιγμή, αλλά το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στις μετοχές λόγω των χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων αποδυναμώνεται σιγά-σιγά, όπως επισημαίνει ο Streich από την LBBW. Αυτό ισχύει τουλάχιστον για τις ΗΠΑ.
Ένας άλλος κίνδυνος για τις αγορές είναι το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Σε περίπτωση νίκης του εν ενεργεία Εμανουέλ Μακρόν, ο Ralph Solveen, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, αναμένει "αρχική ανακούφιση", αλλά όχι μόνιμες σημαντικές αντιδράσεις. Αντίθετα, μια νίκη της Μαρίν Λεπέν, η οποία ανήκει στο ακροδεξιό στρατόπεδο, θα είχε "πιθανώς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις".
Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία
Σύμφωνα με τον Mumm της ιδιωτικής τράπεζας Donner & Reuschel, μια νίκη της Le Pen "θα έδινε αρνητική κατεύθυνση στα χρηματιστήρια βραχυπρόθεσμα". Ωστόσο, σύμφωνα με τη Mumm, ακόμη και αυτό το σενάριο είναι πιθανό να κάνει μικρή διαφορά στις προσδοκίες των εταιρειών για τα κέρδη, έτσι ώστε άλλοι παράγοντες επιρροής είναι πιθανό να επανέλθουν γρήγορα στο επίκεντρο.
Το αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες των επενδυτών για τα κέρδη θα φανεί από μεγάλο αριθμό εταιρειών τη νέα εβδομάδα. Μεταξύ άλλων, η Deutsche Börse και η Philips θα υποβάλουν εκθέσεις από τον Dax και τον Euro Stoxx 50 τη Δευτέρα, η Deutsche Bank, η Iberdrola, η Mercedes Benz, η Puma και η Qiagen την Τετάρτη, η Delivery Hero, η Hellofresh, η Linde, η Sanofi και η Total Energies την Πέμπτη και την Παρασκευή και Total Energies την Πέμπτη, και BASF και MTU Aero Engines την Παρασκευή.
Στοιχεία από 340 εταιρείες των ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, περίπου 340 αμερικανικές εταιρείες από τον S&P 500 παρουσιάζουν στοιχεία - μεταξύ των οποίων η Coca-Cola τη Δευτέρα, η μητρική Alphabet της Google, η General Electric, η General Motors, η Microsoft, η Pepsico και η Visa την Τρίτη, από τις Amgen, Boeing, Ford Motor, Kraft Heinz, Meta Platforms (Facebook), Paypal και Qualcomm την Τετάρτη, Altria, Amazon, Apple, Caterpillar, Eli Lilly, Gilead Sciences, Intel, Mastercard, McDonald's, Merck & Co και Twitter την Πέμπτη, και Chevron, Colgate-Palmolive και Exxon Mobil την Παρασκευή.
Από οικονομικής πλευράς, ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου, πιστεύει ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo τη Δευτέρα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη GfK την Τετάρτη θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και οι δύο δείκτες είναι πιθανό να έχουν υποχωρήσει έντονα και επομένως να μην φτιάχνουν ακριβώς το κλίμα στο χρηματιστήριο.
Θα συνεχίσει να αυξάνεται ο πληθωρισμός;
Οι επενδυτές θα δώσουν επίσης μεγάλη προσοχή στα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου, τα οποία θα δημοσιευθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή. Κατά μέσο όρο, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα έχει αυξηθεί στο 7,4 από 7,3% τον Απρίλιο και στο 7,6 από 7,4% στη ζώνη του ευρώ. Η αύξηση των τιμών θα συνεχιστεί, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Οι οικονομολόγοι είναι τουλάχιστον αισιόδοξοι ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί σύντομα, δεδομένης της σταθεροποίησης των τιμών της ενέργειας.
Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του πρώτου τριμήνου θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, με τους οικονομολόγους να αναμένουν απότομη πτώση. Την Παρασκευή θα ακολουθήσουν τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ και τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών στον καταναλωτικό τομέα, τα οποία επίσης παρακολουθεί πολύ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι αναμένουν μια πολύ μικρή μείωση αυτού του λεγόμενου βασικού ποσοστού PCE στο 5,3% από 5,4%.