ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η τελική φόρμουλα για τον φόρο στα tips
Τα αφορολόγητα tips δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 30% του κανονικού μισθού ενώ όσοι εργοδότες αντικαταστήσουν μέρος του μισθού με αφορολόγητα tips θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο 22% επί της διαφοράς
Πλαφόν στην φορολόγηση των φιλοδωρημάτων, που θα επιτρέπει να περνούν κάτω από το ραντάρ των φόρων και των εισφορών ποσά έως 300 ευρώ τον μήνα (3.600 ευρώ ετησίως) για εργαζομένους σε καφετέριες, εστιατόρια και άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προωθεί η κυβέρνηση για να λύσει τον γόρδιο δεσμό των πουρμπουάρ.
Οποιοδήποτε ποσό υπερβαίνει τα 300 ευρώ το μήνα και δηλώνεται από τον εργοδότη στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) ως «πρόσθετη παροχή» θα προστίθεται στο εισόδημα του φορολογούμενου και θα φορολογείται με τους ισχύοντες συντελεστές.
Στην ίδια νομοθετική ρύθμιση θα θεσμοθετηθούν και δικλείδες ασφαλείας ώστε το ποσό αυτό που θα μένει επισήμως εκτός «φορολογικής σφήνας» να μην επιβαρύνει, εν τελεί, τον μισθό του εργαζόμενου αντικαθιστώντας ένα τμήμα του από επιτήδειους εργοδότες. Ειδικότερα η νέα διάταξη θα υψώνει διπλή ασπίδα προστασίας στους μισθωτούς:
- τα αφορολόγητα tips δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 30% του κανονικού μισθού, ώστε να αποφευχθούν καταχρηστικές πρακτικές, τύπου σε προσλαμβάνω με τόσα νόμιμα και 300 ευρώ ως... αφορολόγητα tips. Δεδομένου του νέου καθεστώτος, θα μπορούσαν ορισμένοι εργοδότες να προσλαμβάνουν, για παράδειγμα, εργαζόμενους όχι με μισθό 1.200 ευρώ, αλλά με 900 ευρώ συν «υπόσχεση» για 300 ευρώ ως «πρόσθετη παροχή» που θα διασφαλίζει σημαντικά μικρότερο εργασιακό κόστος για τον εργοδότη, αφού τα 300 ευρώ θα είναι αφορολόγητα και χωρίς εισφορές. Ωστόσο τα 300 ευρώ είναι το 33% των 900 ευρώ και θα... χτυπάει στο σύστημα. Ταυτόχρονα ως πρόσθετη δικλείδα και κυρίως για υψηλότερους μισθούς
- Οι εργοδότες δεν θα μπορούν να αντικαταστήσουν μέρος του μισθού με αφορολόγητα tips και, σε περίπτωση που εντοπιστεί τέτοια πρακτική, θα επιβάλλεται πρόστιμο 22% επί της διαφοράς. Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος λαμβάνει σήμερα 1.500 ευρώ. Ο μισθός του μειώνεται στα 1.200 ευρώ και εισπράττει ως «πρόσθετη παροχή» αφορολόγητα 300 ευρώ. Η επιχείρηση θα ελεγχθεί και θα επιβληθεί πρόστιμο 22% επί της διαφοράς, αν διαπιστωθεί ότι η αλλαγή έγινε για να «γλιτώσει» ο εργοδότης τμήμα της φορολογικής σφήνας εκμεταλλευόμενος τον εργαζόμενο.
Ο στόχος της ρύθμισης είναι να μην «στραγγαλίσει» το μικρό φιλοδώρημα με το οποίο μπορεί να συμπληρώνει το εισόδημα του ένας σερβιτόρος σε μια μικρή ή μικρομεσαία επιχείρηση εστίασης, αλλά ταυτόχρονα να «πιάσει» τα «χρυσά πουρμπουάρ» της Μυκόνου που μπορεί να φτάνουν σε αρκετές χιλιάδες ευρώ...
Η ρύθμιση
Με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, το Υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει και το θέμα της νομιμότητας και της διαφάνειας, επιβάλλοντας τον έλεγχο μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων POS. Οι εργοδότες οφείλουν να δηλώνουν τα φιλοδωρήματα, ενισχύοντας τη διαφάνεια και αποφεύγοντας την παράκαμψη της νομοθεσίας.
Το σημερινό καθεστώς ορίζει πως τα φιλοδωρήματα αντιμετωπίζονται ως εισόδημα από μισθό και φορολογούνται αντίστοιχα. Ωστόσο επειδή πληρώνονταν κατά μείζονα λόγο σε μετρητά πότε δεν φορολογούνταν. Με τα POS και τις ηλεκτρονικές πληρωμές αυτό άλλαξε, καθώς πλέον η πλειοψηφία στην εστίαση πληρώνει με κάρτα και αφήνει στο POS ηλεκτρονικό φιλοδώρημα.
Καθώς θα έπρεπε να φορολογηθούν τα ψηφιακά πουρμπουάρ, υπήρχε ο κίνδυνος αναστροφής της τάσης πληρωμών με πλαστικό χρήμα στην εστίαση, που θεωρείται μείζονα κατάκτηση των τελευταίων ετών φορολογικά. Γι αυτό και το ΥΠΕΘΟ επεμβαίνει και ρυθμίζει.
Θετική επίδραση
Η νέα ρύθμιση εκτιμάται ότι θα ενθαρρύνει και τους καταναλωτές, καθώς θα γνωρίζουν ότι τα φιλοδωρήματά τους καταλήγουν απευθείας στους εργαζόμενους. Επιπλέον, με τη νέα φορολογική πολιτική επιτυγχάνεται μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης στήριξης των εργαζομένων και της αποτροπής καταχρηστικών πρακτικών που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα αφορολόγητα tips για την υποκατάσταση κανονικών μισθών.