ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η στροφή στην πράσινη ενέργεια δεν προσελκύει τους επενδυτές

Περισσότερα κεφάλαια διοχετεύθηκαν σε κρυπτονομίσματα από ό,τι σε ΑΠΕ

Η στροφή στην πράσινη ενέργεια δεν προσελκύει τους επενδυτές

Η Ε.Ε. έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων και υπάρχει ισχυρή πολιτική στήριξη υπέρ των μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέστησε ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη της Ευρώπης για αλλαγή στο είδος ενέργειας που χρησιμοποιεί. Μεταξύ άλλων, η Ε.Ε. σχεδιάζει να μειώσει φέτος κατά τα 2/3 το φυσικό αέριο που εισάγει από τη Ρωσία και να διακόψει πλήρως τις εισαγωγές ρωσικού αερίου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας. Κι ενώ μέρος του ρωσικού αερίου θα αντικαταστήσουν εισαγωγές από άλλες χώρες, από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, για να υλοποιηθεί το σχέδιο είναι αναγκαίο να επεκταθεί και η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αποδεικνύεται, όμως, ιδιαιτέρως δύσκολο να προσελκύσει επενδυτές σε σχέδια πέραν των έτοιμων τεχνολογιών της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας. Οι επενδυτές δεν είναι όμως πρόθυμοι.

Οι επενδυτικές που τοποθετούνται σε μη εισηγμένες υπήρξαν μεν φανατικές υπέρ της πράσινης ενέργειας, αλλά τώρα έχουν ενθουσιαστεί με τα κρυπτονομίσματα και τις νεοφυείς που παραδίδουν τρόφιμα και μπίρα μέσα σε λίγα λεπτά. Στο μεταξύ οι κυβερνήσεις έχουν επιδεινώσει την κατάσταση υιοθετώντας ασυνάρτητες πολιτικές που υπονομεύουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών καυσαερίων.

Ο Τόνι Φαντέλ, που αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του προσπαθώντας να καθιερώσει τις νέες τεχνολογίες και να τις μετατρέψει σε κυρίαρχες ως στέλεχος της Apple και ιδρυτής της Nest, υπογραμμίζει πως ακόμη και τώρα που ο κόσμος αντιμετωπίζει τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, το χρήμα διοχετεύεται σε λιγότερο αναγκαίες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως τα κρυπτονομίσματα, το λεγόμενο «μετασύμπαν» και τα ψηφιακά έργα τέχνης. Σύμφωνα με την εταιρεία PitchBook, στη διάρκεια του περασμένου έτους διοχετεύθηκαν παγκοσμίως κεφάλαια ύψους 11,9 δισ. δολαρίων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 30,1 δισ. δολ. στα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία blockchain . Από τα 106 δισ. δολάρια που επενδύθηκαν πέρυσι σε ευρωπαϊκές νεοφυείς, μόλις το 4% τοποθετήθηκε σε ενεργειακά σχέδια, σύμφωνα πάντα με την PitchBook. «Πρέπει να γίνουμε ρεαλιστές», τονίζει ο κ. Φαντέλ, που τώρα ζει στο Παρίσι και έχει προτείνει στη γαλλική κυβέρνηση ιδέες για την ενεργειακή πολιτική. Οπως υπογραμμίζει, «πάρα πολλοί άνθρωποι επενδύουν σε πράγματα που δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα υπαρξιακά μας προβλήματα».

Και σίγουρα δεν βοηθάει το γεγονός ότι κάποιες επενδυτικές έχασαν πολλά από την εκρηκτική ανάπτυξη που γνώρισαν οι πράσινες τεχνολογίες. Πριν από 15 χρόνια οι νεοφυείς εταιρείες με περιβαλλοντικό πρόσημο αντιμετωπίστηκαν ως ο ανερχόμενος κλάδος στη Silicon Valley. Ενα μεγάλο όνομα των επενδυτικών που τοποθετούν κεφάλαια σε μη εισηγμένες, η Kleiner Perkins Caufield & Byers, προσέλαβε συνεργάτη της τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ,Αλ Γκορ και δεσμεύτηκε πως η καθαρή ενέργεια θα αποτελεί εφεξής το 1/3 του συνόλου των επενδύσεών της. Στη συνέχεια, όμως, αποτέλεσε παράδειγμα προς αποφυγήν, καθώς έχασε την υποστήριξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter. Τώρα υποχωρούν, βέβαια, όλοι αυτοί οι παλιοί φόβοι.

Πριν από δύο χρόνια η επενδυτική 360 Capital, που έχει έδρα στο Παρίσι και το Μιλάνο και χειρίζεται επενδύσεις σε αρχικό στάδιο, δημιούργησε ειδικό ταμείο που θα επενδύει σε καθαρή ενέργεια και εταιρείες περιβαλλοντικά βιώσιμες. Τώρα σχεδιάζει να ανοίξει αυτό το ταμείο σε περισσότερους επενδυτές αυξάνοντας τα κεφάλαιά του σε 150 εκατ. ευρώ από τα αρχικά 30 εκατ. ευρώ. Επίσης η Breakthrough Energy Catalyst, την οποία στηρίζει ο Μπιλ Γκέιτς, προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό. Ιδρύθηκε στα τέλη του περασμένου έτους για να προωθήσει την εμπορική χρήση των νέων τεχνολογιών. Υποστηρίζει πως πρέπει να προωθηθούν τάχιστα στην Ευρώπη τέσσερα είδη νέων τεχνολογιών: μακροπρόθεσμη αποθήκευση ενέργειας, καθαρό υδρογόνο, βιώσιμα καύσιμα για την αεροπλοΐα και εγκλωβισμός του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Υποστηρίζει την προώθηση αυτών των τεχνολογιών με πρωτοβουλία της ύψους ενός δισ. δολαρίων από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πηγή:Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση