ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η προστασία πρώτης κατοικίας στο τραπέζι με τους θεσμούς

Ξεκινά η 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

No profile pic

Στη σκιά της ύφεσης που ρίχνει στην ελληνική οικονομία η κρίση της πανδημίας και με την αγορά να βρίσκεται σε καραντίνα ξεκινά η 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση από τους θεσμούς. Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια έχουν πιάσει δουλειά μέσω τηλεδιασκέψεων  με τα αντίστοιχα ελληνικά ενώ τη σκυτάλη θα πάρουν στο τέλος της εβδομάδας οι επικεφαλής των δανειστών.

Αναμένεται να είναι μια light αξιολόγηση καθώς η επέλαση του κορωνοϊού έχει ανατρέψει τα δεδομένα στο πεδίο της οικονομίας.

Με μια όμως θετική αξιολόγηση ξεκλειδώνει η  εκταμίευση της δόσης των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των υπολοίπων τραπεζών του ευρωσυστήματος (ANFA’s, SMP’s). 

Από τα προαπαιτούμενα μεγάλο «αγκάθι» παραμένει ο νόμος Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με τους δανειστές να έχουν ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερή παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος που λήγει στο τέλος Απριλίου απειλώντας με μπλόκο στην επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Μπροστά σε αυτή την απειλή και με τα κανάλια ρευστότητας να είναι πλέον περιορισμένα,  το οικονομικό επιτελείο έστειλε μήνυμα- μέσω των τεχνικών κλιμακίων- σε Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Φρανκφούρτη, ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί την ρήξη.

Έτσι μέσα στις ακραίες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η νόσος σε όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης κεντρική προτεραιότητα παραμένει η αναχαίτιση των αυξημένων δημοσιονομικών πιέσεων.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που είναι συνδεμένες με αυτή την αξιολόγηση (ιδιωτικοποιήσεις, εξίσωση αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές, αγορά ενέργειας, κα.) έχουν μπει στο συρτάρι και θα επανέλθουν όταν θα περάσει ο εφιάλτης της πανδημίας.

Έτσι αν το οικονομικό επιτελείο καταφέρει να βρει δίαυλο επικοινωνίας με τους θεσμούς σχετικά με τη νέα της πρόταση που προβλέπει αναστολή των πλειστηριασμών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση (η αρχική προέβλεπε παράταση μέχρι τέλος του έτους) , αυτομάτως θα έχει καταφέρει να κλείσει και την 6η αξιολόγηση. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκδοθεί μέσα στον Μάιο με στόχο για μια θετική απόφαση έγκρισης εκταμίευσης  των κερδών στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου.

Τα βλέμματα όλων όμως στρέφονται στην αυριανή κρίσιμη σύνοδο Κορυφής  όπου αφ’ ενός αναμένεται να αποσαφηνιστούν η κατανομή των πόρων (από το πακέτο των 540 δισ. ευρώ). ευρώ στα κράτη μέλη της ευρωζώνης και οι όροι και αφ ετέρου να τεθεί επί τάπητος το «Ταμείο ανάκαμψης» που θεωρείται κομβικό για την ανάσχεση της ύφεσης.

Τα κονδύλια που δρομολόγησαν οι υπουργοί Οικονομικών δεν επαρκούν για τη κάλυψη του κόστους καθώς για την χώρα μας δεν ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ και σε για αυτό όπως τονίζουν πηγές του οικονομικού επιτελείου πρέπει πάση θυσία να εξασφαλισθούν νέες πηγές ζεστού χρήματος από την ΕΕ.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η Σύνοδος θα ανάψει το πράσινο φως για την αύξηση της ρευστότητας μέσω του ειδικού Ταμείου αλλά το μέγα ζητούμενο είναι το ύψος των κονδυλίων καθώς και ο χρόνος και οι προϋποθέσεις εκταμίευσης τους.

Πηγή:newsbeast.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση