ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η νησιωτική οικονομία στο επίκεντρο επετειακού συνεδρίου
Με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Χανίων
SHARE:
Το Επιμελητήριο Χανίων, ως μέλος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), συνδιοργάνωσε το Επετειακό Επιστημονικό Συνέδριο του ομίλου με θέμα: «Η συμβολή της νησιωτικής οικονομίας τα τελευταία 200 χρόνια-1821-2021», το οποίο διεξήχθη με επιτυχία στον εμβληματικό χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, μεταξύ 11-13 Νοεμβρίου 2021.
Στις έντεκα (11) θεματικές ενότητες πραγματοποίησαν εισηγήσεις περισσότεροι από 60 ομιλητές από την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο, την κεντρική και περιφερειακή διοίκηση, την Αυτοδιοίκηση, την Οικονομία, τους κοινωνικούς εταίρους και την επιστημονική κοινότητα.
Σημαντική στην επιτυχία του συνεδρίου υπήρξε και η 20μελής επιστημονική του επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν ενεργά εκπρόσωποι από δώδεκα (12) πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, με επικεφαλής τον καθηγητή, Άγγελο Κότιο, πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Ανάμεσα στους υποστηρικτές του συνεδρίου και το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Εμπόρων Βιοτεχνών Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Την επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων εκπροσώπησαν στο συνέδριο, ο κ. Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα, κ. Γιώργο Ζυμβραγάκη.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, στη θεματική ενότητα: «Προς μια ολοκληρωμένη και διαφοροποιημένη αναπτυξιακή πολιτική στο θαλάσσιο και νησιωτικό χώρο» τόνισε χαρακτηριστικά:
«Για μια ακόμη φορά στην παγκόσμια ιστορία, και ο πρωταγωνιστής των Κρητικών Επαναστάσεων, Δασκαλογιάννης, επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι η Ελευθερία κάθε λαού δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη με την Οικονομική του ανάπτυξη και κατ’ επέκταση το Μορφωτικό του υπόβαθρο. Η οικογένεια του εμβληματικού ηγέτη της Κρήτης με τα τέσσερα μεγάλα τρικάρτατα καράβια της αναπτυσσόταν με εξωστρέφεια στα λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας. Με τη μόρφωση που απέκτησε και τις ξένες γλώσσες που έμαθε επονομάζονταν τιμής ένεκεν από τους συμπατριώτες του “Δάσκαλος”. Ένα από τα λιμάνια που συχνά προσέγγιζε “ο φλογερός πατριώτης της Κρήτης” ήταν η Τεργέστη, με αποτέλεσμα να ήταν από τους πρώτους που ήρθαν σε επαφή με τους αδελφούς Ορλώφ από τη Ρωσική αυλή για την οργάνωση του πρόδρομου, αλλά προδομένου απελευθερωτικού του εγχειρήματος. Έτσι λοιπόν, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η ριζωμένη παράδοση από τη Μινωϊκή κιόλας αρχαιότητα ότι η πρόοδος της κοινωνίας της Κρήτης, όπως και όλων των νησιών μας, είναι συνυφασμένη με τη «Γαλάζια οικονομία», η οποία περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που επιτελούνται στο θαλάσσιο και το ωκεάνιο περιβάλλον και οικοσύστημα.
Στο νέο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την ισοπεδωτική κρίση της πανδημίας, απαιτείται η προώθηση ενός νέου ολοκληρωμένου εθνικού και περιφερειακού στρατηγικού σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης στη βάση της κυκλικής οικονομίας. Με δημιουργικούς άξονες την Καινοτομία και την Εκπαίδευση, επιβάλλεται ένας ευρύς και δομημένος διάλογος ανάμεσα στην Πολιτεία, τους Παραγωγικούς και Κοινωνικούς Φορείς, τους Εξαγωγικούς Συνδέσμους, τα Επιμελητήρια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη βάση των νέων ανατρεπτικών δεδομένων στην παγκόσμια Οικονομία, το Περιβάλλον, το Εμπόριο & τη Διατροφή. Σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ δημιουργούν περαιτέρω αισιοδοξία για το βιώσιμο Μέλλον της χώρας και των νησιών μας».