ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η επιστροφή στις αγορές με προσφορές 6,5 δισ. ευρώ από 200 επενδυτές
Τρία χρόνια η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 4,95%, είχαν κατατεθεί προσφορές 20 δισ. ευρώ από 600 επενδυτές
SHARE:
Μετά από τρία χρόνια απουσία η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές με μια επιτυχημένη έκδοση ομολόγου.
«Παραπάνω από αυτό που περιμέναμε με ελληνικούς όρους και ικανοποιητική με αγγλικούς όρους» ήταν σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Ανέφερε ότι η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που κατέθεσαν προσφορές για το 5ετές ομόλογο δείχνουν ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα στην οικονομία.
«Φανταστείτε δηλαδή, τι θα έλεγε ένας υπουργός Οικονομικών πιο κυνικός από εμένα, εάν η διαπραγμάτευση δεν "ήταν η απόλυτη αποτυχία"... Γιατί από ό,τι κατάλαβα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση δεν ήταν καλή. Δεν θεώρησαν σημαντικό ότι η Moody’s μας αναβάθμισε, δεν θεώρησαν σημαντικό ότι η Standard & Poors εκτίμησε ότι θα έχουμε θετική εξέλιξη, ούτε έλαβαν υπ' όψιν την απόφαση της Κομισιόν να μας βγάλει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Νομίζω ότι διαψεύδονται» σχολίασε.
Αναφερόμενος στην έξοδο στις αγορές υπογράμμισε ότι αυτό που έγινε σήμερα δεν είναι το τέλος, «είναι μία αρχή που τη συζητήσαμε πολύ, μακριά από τους φακούς της δημοσιότητας, με υπευθυνότητα, ώστε να βρούμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βγούμε στις αγορές. Αποφασίσαμε ότι σήμερα οι συνθήκες ήταν σωστές και βγήκαμε με αυτόν τον ικανοποιητικό τρόπο».
Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με επιτόκιο στο 4,625% και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας όπου η Ελλάδα συγκέντρωσε 3 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ αφορούσε την ανταλλαγή των ομολόγων και το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ την αγορά των ομολόγων με καταβολή μετρητών. Προσφέρθηκαν κεφάλαια άνω των 6,5 δισ. ευρώ με το κουπόνι της έκδοσης να διαμορφώνεται στο 4,375%.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια»
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα».
«Είναι σημαντικό επίσης ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας», τονίζουν.
Σημειώνεται ότι πριν τρία χρόνια η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 4,95%, είχαν κατατεθεί προσφορές 20 δισ. ευρώ από 600 επενδυτές.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαιρετίζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και παροτρύνει την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η εκπρόσωπός του δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει τώρα την ευκαιρία να επιστρέψει βήμα βήμα στις αγορές και να αντλήσει κεφάλαια. Και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις από κοινού με ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους. Το ζητούμενο είναι τώρα να σταθεροποιηθεί η εμπιστοσύνη που ανακτήθηκε και να κλείσει εμπρόθεσμα η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης».