Η Ελλάδα στην 4η βιομηχανική επανάσταση

Στο συνέδριο “The New Jobs-The New Skills” επιστήμονες , ανάμεσά τους και Κρητικοί, ανέλυσαν ζητήματα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, την εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.

Την αδυναμία της Ελλάδας να προσελκύσει φοιτητές και επιστήμονες από το εξωτερικό, σε μια περίοδο αλματώδους εξέλιξης της τεχνολογίας, η οποία θα σημάνει τα επόμενα χρόνια την αντικατάσταση της πλειοψηφίας των σημερινών θέσεων εργασίας, επισημαίνει η διεθνής επιστημονική κοινότητα.

Μιλώντας σε συνέδριο του Economist στην Αθήνα, με θέμα The New Jobs-The New Skills”, μια σειρά ομιλητών, μεταξύ των οποίων και Κρητικοί επιστήμονες, ανέλυσε ζητήματα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, την εκπαίδευση και την αγορά εργασίας. 


Δημήτρης ΝανόπουλοςΔιακεκριμένος καθηγητής φυσικής υψηλών ενεργειών, Πανεπιστήμιο Texas A&M, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
«Τα πράγματα δεν μπορούν να παραμείνουν τα ίδια, ενώ όλα έχουν αλλάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά  ο διακεκριμένος καθηγητής φυσικής υψηλών ενεργειών του Πανεπιστημίου του Texas  A&M Δημήτρης Νανόπουλος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελεί διεθνή κόμβο γνώσης και εκπαίδευσης. «Η χώρα θα έπρεπε να είναι παράδεισος γνώσης, με λίστες αναμονής για τα ελληνικά πανεπιστήμια», σημείωσε ο κ. Νανόπουλος.

Αναφορικά με το brain drain τόνισε πως «πρέπει να αφήσουμε τους νέους να κάνουν αυτό που θέλουν, να ακολουθήσουν τον τρόπο τους». Υπογράμμισε δε ότι η ελληνική διασπορά διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο ως τέτοια.

«Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει, είναι μπερδεμένος, κι αυτό ορισμένοι το εκμεταλλεύονται», τόνισε ο κ. Νανόπουλος, αναφερόμενος αφενός στις ραγδαίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, αφετέρου στο φαινόμενο του λαϊκισμού, «τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά».


Μιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής, MIT Media Lab 

Το brain drain δεν είναι μοναδικό ελληνικό φαινόμενο και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το σταματήσουμε, επεσήμανε από το βήμα του Economist ο Κρητικής καταγωγήςΕρευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής του ΜΙΤ Media Lab Μιχάλης Μπλέτσας.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «η βασική εξαγωγή της Ελλάδας είναι να εκπαιδεύει ανθρώπους που δεν χρειάζεται», φέρνοντας το παράδειγμα ότι η χώρα διαθέτει δύο φορές τον μέσο αριθμό γιατρών αναλογικά με τον πληθυσμό και, αντιθέτως, μόλις το 1/3 σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, τονίζοντας ως προϋποθέσεις παραμέτρους όπως η πολιτική σταθερότητα, ένα σταθερό φορολογικό σύστημα αλλά και ένα συνταξιοδοτικό σύστημα το οποίο δεν θα ρίχνει όλο το βάρος στους νεότερους ανθρώπους για την υποστήριξη των συντάξεων.

«Χρειάζονται σκληρές αποφάσεις», αλλά «σπαταλάμε τους νέους μας», τόνισε ο κ. Μπλέτσας, προσθέτοντας ότι και ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα έχει ευθύνη, καθώς δεν δίνει την απαιτούμενη έμφαση στον τομέα του R&D και σε κάθε περίπτωση «το ταγκό θέλει δύο».

Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ITE), Καθηγητής μοριακής βιολογίας συστημάτων, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης

Στην ίδρυση, με πρωτοβουλία του Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, του Υπερταμείου Συμμετοχών EquiFund, σε συνεργασία με το European Investment Fund (EIF), στάθηκε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) καθηγητής ΝεκτάριοςΤαβερναράκης, αναφερόμενος σε εργαλεία στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας τα οποία το ΙΤΕ «προσανατολίζεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό».

Ο ίδιος ανέπτυξε ευρύτερα τη στρατηγική του ΙΤΕ πάνω στη βάση τριών πυλώνων: «Ο πρώτος αφορά στοχευμένη επιστημονική έρευνα σε επιλεγμένους τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, ο δεύτερος αφορά την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς των επιστημόνων σε στενή συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Χώρας, και ο τρίτος βέβαια είναι η αξιοποίηση του προϊόντος της έρευνας μέσα από την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομικής ανάπτυξης».

 Μίνως Γαροφαλάκης, Διευθυντής, Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων, ATHENA RC, Καθηγητής, τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πολυτεχνείο Κρήτης

Έμφαση σε δύο τεχνολογίες που αλλάζουν γρήγορα τον κόσμο, την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα bigdata έδωσε κατά την ομιλία του ο καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης Μίνως Γαροφαλάκης. Υπάρχουν ήδη εργασίες στις οποίες η AIαποδίδει καλύτερα από τον άνθρωπο. Οι προϋποθέσεις που έδωσαν τη δυνατότητα στην ΑΙ να εξελιχθεί τώρα είναι το deep learning, οι πλατφόρμες cloud και τα big data, σύμφωνα με  τον κ. Γαροφαλάκη.

Κωνσταντίνος ΚυρανάκηςΠρώην πρόεδρος, The Youth of the European People’s Party, Συνιδρυτής, Brain Gain

Την ανάγκη να αλλάξει πλήρως το οικονομικό μοντέλο στην Ελλάδα επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος τουThe Youth of the European People’s Party και συνιδρυτής του Brain Gain Κωνσταντίνος Κυρανάκης, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα στο νέο διεθνές περιβάλλον το οποίο οδηγείται από τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει εμπόδια παρά διευκολύνει την επιχειρηματική πρωτοβουλία. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε ζήτημα πολιτικής βούλησης να επιτραπεί η δημιουργία ερευνητικών κέντρων στα ελληνικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

«Η Ελλάδα μπορεί να αντιγράψει μοντέλα που έχουμε δει να εφαρμόζονται σε χώρες όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, προκειμένου να μετατρέψει το brain drain σε brain gain», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρανάκης.


Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ