ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ελλάδα στα 50 κορυφαία startup οικοσυστήματα
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση Global Startup Ecosystem Index 2023 του StartupBlink
Oρατό έχει αρχίσει να είναι το «στίγμα» της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη των startups, καθώς, μολονότι ο κλάδος διανύει παγκοσμίως δύσκολους καιρούς, η χώρα δείχνει σημάδια προόδου, εδραιώνοντας τη θέση της στη λίστα με τα 50 κορυφαία startup οικοσυστήματα παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση Global Startup Ecosystem Index 2023 του StartupBlink, η οποία χαρτογραφεί και αξιολογεί τα startup οικοσυστήματα 1.000 πόλεων σε 100 χώρες παγκοσμίως, η Ελλάδα αναρριχήθηκε δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη τη φετινή χρονιά. Ετσι, από την 48η θέση πέρυσι, κατέλαβε φέτος την 46η θέση σε σύνολο 100 χωρών, τη 18η θέση στη Δυτική Ευρώπη και την 4η θέση στην περιοχή των Βαλκανίων. Στην παγκόσμια κατάταξη, πριν από τη χώρα μας βρίσκεται η Τουρκία, ενώ μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Αργεντινή, η Σλοβενία, η Ουκρανία και η Ουγγαρία.
«Αγκάθια» ωστόσο παραμένουν οι υψηλές εργοδοτικές εισφορές αλλά και η γραφειοκρατία, δύο ζητήματα που προβληματίζουν τους νέους επιχειρηματίες και πλήττουν εν γένει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
«To αναδυόμενο οικοσύστημα startup στην Ελλάδα είναι ακόμη στα πρώτα του βήματα και έχει ακόμη δρόμο μπροστά του, δεδομένης και της υψηλής γραφειοκρατίας αλλά και του διασκορπισμένου δικτύου εκπροσώπων του κλάδου», αναφέρει η σχετική έκθεση. Βέβαια, όπως σημειώνει, παρά την οικονομική κρίση αλλά και το πλήγμα που δέχθηκε από την επέλαση της πανδημίας, η χώρα παρέμεινε ανθεκτική, αφού το 2022 εταιρείες όπως η Viva Wallet αναδείχθηκαν unicorns με την κεφαλαιοποίησή τους να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Στα «ατού» της χώρα μας είναι ο –πολλά υποσχόμενος– κλάδος της τεχνολογίας και της πληροφορικής, καθώς και το υψηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό, το οποίο παράλληλα έχει βαθιά γνώση της αγγλικής γλώσσας.
Εκτός από τα παραπάνω, η γεωγραφική θέση της Ελλάδας και η εγγύτητά της τόσο με ευρωπαϊκές αγορές όσο και με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάδειξή της σε περιφερειακό τεχνολογικό hub, αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, η παραμονή στη χώρα μας όσων απασχολούνται στον κλάδο της τεχνολογίας αλλά και η ενίσχυση της επιχειρηματικής νοοτροπίας, μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, συνιστούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Σε ό,τι αφορά την κατάταξη των πόλεων, η Αθήνα σημείωσε άνοδο 16 θέσεων, καταλαμβάνοντας την 116η θέση μεταξύ 1.000 πόλεων, ενώ σημαντικά έχει ενισχυθεί και η Θεσσαλονίκη. Το hub που αναπτύσσεται τελευταία στη συμπρωτεύουσα οδήγησε σε άνοδό της κατά 42 θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι, καταλαμβάνοντας την 465η θέση μεταξύ 1.000 πόλεων.
Τα «σκήπτρα» στην κατάταξη των χωρών με τα κορυφαία οικοσυστήματα διατηρούν, για άλλη μία χρονιά, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και το Ισραήλ, ενώ περίπου 252 αμερικανικές πόλεις κυριαρχούν μεταξύ 1.000 πόλεων. Το Σαν Φρανσίσκο βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ ακολουθούν η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Λος Αντζελες, η Βοστώνη, το Πεκίνο και η Σαγκάη. Στο μεταξύ, παρά την πρόοδο, παγκοσμίως ο κλάδος των startups πλήττεται λόγω της αλλαγής του οικονομικού κλίματος αλλά και των τραπεζικών σοκ που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, με βασικότερη την κατάρρευση της τράπεζας των startups, της Silicon Valley Bank. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο τους πρώτους 4,5 μήνες του 2023 200.000 άτομα του κλάδου της τεχνολογίας είδαν την πόρτα της εξόδου, απόρροια και της αλλαγής στρατηγικής αρκετών εταιρειών τεχνολογίας.
Πηγή: moneyreview.gr