ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα κέρδισε το "στοίχημα" στη Γερμανική αγορά

Ολική επαναφορά για δυνατούς "παίκτες" όπως Τουρκία και Αίγυπτο

No profile pic

Ως πρόγευση για τις διαθέσεις των Γερμανών τουριστών το 2018 ερμηνεύουν παράγοντες της ελληνικής ταξιδιωτικής αγοράς τα στοιχεία αεροπορικής κίνησης Αυγούστου (και οκταμήνου) που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή της Γερμανίας (Destatis).

Η Ελλάδα εξακολούθησε και τον Αύγουστο να καταγράφει διψήφιο ποσοστό αύξησης επισκεπτών που αναχώρησαν από γερμανικά αεροδρόμια (+13,7%) αλλά «φρέναρε» ελαφρά σε σύγκριση με τον Ιούλιο κατά τον οποίο κινήθηκε με άνοδο 14,8%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διατηρηθεί μεν σε υψηλά ποσοστά η αύξηση επισκεπτών από Γερμανία από την αρχή της χρονιάς αλλά υποχώρησε οριακά από το +18,7% στο επτάμηνο σε +17,6% στο οκτάμηνο. Παρά το γεγονός πως ο Αύγουστος αποτελεί τον απόλυτο μήνα αιχμής της τουριστικής περιόδου.

Η αύξηση ταξιδιωτών από τη Γερμανία (όχι μόνο Γερμανοί αλλά όλων των εθνικοτήτων μεταξύ των οποίων και Έλληνες που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα) μεταφράζεται σε 498.000 επισκέπτες τον Αύγουστο έναντι 438.000 τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Στο σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου οι επισκέπτες που είχαν αναχωρήσει από γερμανικά αεροδρόμια με προορισμό την Ελλάδα έφθασαν τα 2,35 εκατ. ταξιδιώτες έναντι 2 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Στα ελληνικά νησιά κατευθύνθηκαν τον Αύγουστο 322.000 ταξιδιώτες προερχόμενοι από Γερμανία, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου ξεπέρασαν το 1,26 εκατ.

Πόσο άγγιξε το αδιαχώρητο η Ισπανία τον Αύγουστο αποτυπώνεται στο γεγονός πως, παρότι αποτελεί την πρώτη επιλογή των Γερμανών, κινήθηκε στα περυσινά μεγέθη καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,5%. «Χρυσή στασιμότητα», ωστόσο, αν υπολογίσει κανείς πως υποδέχθηκε 1,53 εκατ. ταξιδιώτες τον Αύγουστο και 9,54 εκατ. επισκέπτες στο οκτάμηνο (+2,6% σε σύγκριση με το 2016).

Μια ανάσα πίσω από την Ελλάδα με κριτήριο το ποσοστό αύξησης της κίνησης από τη Γερμανία κινήθηκε η Πορτογαλία καταγράφοντας αύξηση 12,6% τον Αύγουστο και 15,1% στους πρώτους οκτώ μήνες της χρονιάς.

Στους κερδισμένους της γερμανικής αγοράς κατατάσσεται και η Ιταλία η οποία εμφάνισε άνοδο 5% τον Αύγουστο και 7,9% στο οκτάμηνο. Με κάτι παραπάνω από το 1/3 της ανόδου που εμφανίζει η Ελλάδα, η Ιταλία κατάφερε να προσελκύσει 350.000 περισσότερους επισκέπτες από πέρυσι στο οκτάμηνο (όσους και η Ελλάδα) φθάνοντας τις 685.000 τον Αύγουστο και τα 4,73 εκατ. στην περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου.

Το ενδιαφέρον για τον ελληνικό τουρισμό εντοπίζεται στα στοιχεία της Destatis που αφορούν την Τουρκία και την Αίγυπτο. Στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ο ανταγωνισμός είναι ξανά εδώ!

Οι μεγάλοι "παίκτες" επέστρεψαν

Η Τουρκία εμφανίζεται να καταγράφει αύξηση 2,3% τον Αύγουστο με αποτέλεσμα να περιορίσει τις απώλειές της από την αρχή της χρονιάς στα επίπεδα του -5,1%. Η ανοδική δυναμική του τουρκικού τουρισμού αποτυπώνεται στο γεγονός πως η περιοχή της Αττάλειας αν και κινήθηκε πτωτικά 5,3% τον Αύγουστο, μέτρησε 313.000 επισκέπτες από τη Γερμανία. Όσους, δηλαδή, κατευθύνθηκαν προς το σύνολο των ελληνικών νησιών τον ίδιο μήνα (322.000).

Η Αίγυπτος την ίδια στιγμή εμφανίζεται να έχει ανακτήσει πλήρως τη δυναμική της στην αγορά της Γερμανίας. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Αύγουστο υποδέχθηκε υπερδιπλάσιους (+101,2%) επισκέπτες από Γερμανία σε σύγκριση με το 2016 ενώ έφθασε τους 828.000 ταξιδιώτες την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου σημειώνοντας άνοδο 62,4%.

Σε τροχιά ολικής επαναφοράς στην αγορά της Μεσογείου κινούνται και οι άλλοι δύο προορισμοί της Βόρειας Αφρικής, Μαρόκο (+36,9% τον Αύγουστο, +24,7% στο οκτάμηνο) και Τυνησία (+32,3% τον Αύγουστο, +23,7% στο οκτάμηνο).

Την ίδια στιγμή ενισχύουν τη θέση τους στην αγορά της Γερμανίας η Κύπρος(+24% στο οκτάμηνο αλλά και +86,7% τον Αύγουστο) και το Ισραήλ το οποίο κατέγραψε άνοδο 14,1% στους πρώτους οκτώ μήνες της χρονιάς. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση