ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΕ κατά του κορωνοϊού: Ενεργοποίηση της "ρήτρας γενικής διαφυγής"

Όλα τα «όπλα» στη «μάχη»

No profile pic

To ισχυρότερο όπλο που διαθέτει η Ε.Ε. ενεργοποίησαν για πρώτη φορά οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., το Ecofin: τη ρήτρα γενικής διαφυγής, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε όποιο μέτρο κρίνεται αναγκαίο για:

τη στήριξη της δημόσιας υγείας

την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις

τη διατήρηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής

αποκλίνοντας από τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Η χώρα μας, ισότιμα, διαθέτει, σε δημοσιονομικό επίπεδο, όλους τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας, ώστε να αντιμετωπίσει, με σύνεση και επιμέλεια, έγκαιρα και αποτελεσματικά, την πανδημία. Και η ζημιά στην οικονομία η οποία θα είναι σημαντική, να είναι αναστρέψιμη, το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την ολοκλήρωση του Ecofin.

Τα νέα «όπλα» κατά του κορωνοϊού μελετά το Eurogroup

Να ξεπεράσουν τα νομικά και πολιτικά εμπόδια καλούνται οι υπουργοί Οικονομικών και κατ' επέκταση οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ε.Ε. προκειμένου να δώσουν λύσεις και να καθορίσουν τα επόμενα βήματα αντιμετώπισης της κρίσης.

Βασικός στόχος η στήριξη των κρατών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται τόσο σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, όσο και γενικότερα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Το πρώτο βήμα έγινε μέσω της επικύρωσης από το Ecofin της πρότασης της Κομισιόν για ενεργοποίηση της ρήτρας γενικής διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα τα κράτη - μέλη να διαθέσουν χρήματα για την καταπολέμηση και αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών σκοπεύουν να μελετήσουν και να  καταλήξουν στα νέα «όπλα» που θα ρίξουν στη «μάχη κατά του κορωνοϊού». Αμέσως μετά τη «σκυτάλη» θα πάρουν οι ηγέτες της Ε.Ε. σε τηλεδιάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, οι προεργασίες που έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες αφορούν σε τρία βασικά σημεία:

Τη δυνατότητα παροχής χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέσω προληπτικής γραμμής στήριξης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αφορά παροχή δανείων με νέους όρους, οι οποίοι θα συνδέονται με την τρέχουσα κρίση υγείας. Το όφελος από μια τέτοια επιλογή θα ήταν ότι ενδεχομένως θα «ξεκλειδώσει» στοχευμένες και απεριόριστες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, βοηθώντας έτσι να μετριαστούν οι πιέσεις στις οικονομικά ευάλωτες χώρες.

Ο ESM να προχωρήσει στην παροχή ρευστότητας μικρότερων ποσών με στόχο την κάλυψη εκτάκτων δαπανών στον τομέα της υγείας.

Η έκδοση ευρωομολόγων ή ομολόγων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Τα συγκεκριμένα ομόλογα θα μπορούσαν να εκδοθούν από κάποιο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο, όπως ο ESM, με στόχο την άντληση κεφαλαίων για την καταπολέμηση της κρίσης.

«Η συναίνεση αυξάνεται μέρα με τη μέρα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια έκτακτη κρίση με εξαιρετικά εργαλεία… Τα εργαλεία μας σχεδιάστηκαν για μια διαφορετική κρίση και σταδιακά και συναινετικά θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε, αλλά και να εισαγάγουμε νέα εργαλεία προσαρμοσμένα σε μια εντελώς διαφορετική κρίση» δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι στους Financial Times.

Πηγή:naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση